Hrvatska je šampion sveta – Italija pala posle peteraca

Izvor: B92, 17.Feb.2024, 16:23

Hrvatska je šampion sveta – Italija pala posle peteraca

Vaterpolisti Hrvatske postali su šampioni sveta, pošto su u finalu SP u Dohi pobedili Italiju 15:13 posle izvođenja peteraca.

Za Hrvate je ovo treće svetsko zlato u istoriji, nakom što su najbolji na planeti bili 2007.u Melburnu i Budimpešti 2017. godine.

Ekipa koju vodi Ivica Tucak posle velike borbe u finalu uspela je da u samoj završnici meča golom Burića obezbedi penale za zlato, u kojima se bolje snašla od Italijana, koje je 30 sekundi u regularnom delu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << delilio od pete titule prvaka sveta.

U roku od mesec dana Hrvatska nije dozvolila da izgubi još jedno finala i zlato, pošto je pred domaćom publikom sredinom januara evropsku krunu predala Španiji.

Najefikasniji u timu šampiona sveta bio je Konstantin Harkov s četiri gola, Jerko Marinić Kragić je dodao tri, Rino Burić dva, a Josip Vrlić i Matijas Biljaka po jedan pogodak.

U timu Italije Andrea Fondeli pet puta je zatresao mrežu, po dva gola su dodali Frančesko Di Fulvio i Nikolas Prešuti, a po jedan Luka Marcijali i Frančesko Kondemi.

Hrvatska je počela bolje, Konstantin Harkov je posebno bio raspoložen, uspeo je da postigne prve golove u finalu za Hrvatsku.

Frančesko di Fulvio je lepim golom sa distance izjednačio na 1:1, da bi sredinom prve deonice Harkov bio precizan za 1:2.

Ipak, Italijani su do kraja prve četvrtine uspeli da preokrenu.

Posle nekoliko odbrana De Lunga, na drugoj strani videli smio dva gola sa distance, Prešuti i Fondeli bili su precizni pa je posle osam minuta Italija vodila sa 3:2

Harkov je početkom druge deonicve postigao treći gol na utakmici, ujedno i treći za Hrvate.

Međutim, na drugoj strani, odličan je bio golman Di Lungo, da bi Di Fulvio ponovo odličnim udarcem iz daljine doneo prednost Italiji od 4:3.

Jerko Marinić-Kragić je uspeo da realizuje prednost igrača više za Hrvatsku, izjednačio je na 4:4 na tri minujta pre odlaska na odmor.

Drugo poluvreme donelo je veliku borbu na bazenu u Dohi, oba tima su igrala gol za gol i niko nije mogao da se odlepi na veću prednost.

Italija se u trećoj deoinici sa dva vezana penala Fondelija vratila u prednost, ali je Vrlić u završnici doneo izjednačenje, da bi Burić golom omogućio mininalnu prednost pred osam minuta odluke.

I u poslednjoj deonici viđena je rovovska borba, Marcijali je odmah na startu ovog dela doneo izjednačenje 8:8, a onda je na gol Biljake odgovorio Fondeli za još jedan egal u ovom finalu.

Na dva minuta do kraja regularnog dela Fondeli je pogodio za 11:10, imala je Hrvatska 30 sekundi za izjednačenje, a ruka Burića nije zadrhtala i Hrvatska je obezbedila penal seriju.

Marinić-Kragić je prvo doneo prednost Hrvatskoj, Fondeli bio siguran za izjednačenje, a onda je De Lungo obranio pokušaj Fatovića.

Na 2:1 za Italiju povećao je Prešuti, Burić je ugurao loptu za 2:2, a onda je Italija promašila svoju priliku.

Harkov je bio nepogrešiv za 3:2, Di Fulvio je potom zaustavljen, da bi Žuvela u poslednjoj seriji pogodio za 4:2, svetsko zlato i veliku radost "barakuda" .

Sve detalje sa finalnog susreta mogli ste da pratite uz LIVE BLOG B92.net.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Svetsko prvenstvo

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Lesor nije mogao da se smiri – dobio dve tehničke za dva minuta VIDEO

Izvor: B92, 17.Feb.2024

Košarkaš Panatinaikosa Matijas Lesor isključen je sa polufinalnog meča grčkog Kupa..."Zeleni" su slavili protiv Arisa (76:65), a francuski centar je utakmicu završio zbog dve tehničke dobijene u roku od dva minuta...Lesor je bio vidno nervozan, a sa odlukama sudija nije mogao da se pomiri ni po...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.