U sportu nema demokratije

Izvor: Danas, 25.Avg.2014, 21:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U sportu nema demokratije

Beograd - Košarkaška reprezentacija Srbije završila je pripreme za Svetsko prvenstvo porazom od Novog Zelanda, ali je taj (ne)bitan neuspeh ostao u senci sukoba između selektora Aleksandra Đorđevića i Vladimira Micova, što je za posledicu imalo izbacivanje košarkaša Galatasaraja iz tima i konkurencije za Mundobasket. Međutim, sličnih nemilih scena uoči i tokom priprema, pa i na samim turnirima, je sve više bez >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << obzira na to ko je na čelu „orlova“.

Tako se još uvek pamti sukob između selektora Svetislava Pešića i Vladimira Radmanovića, zbog kojeg je igrač izbačen iz tima tokom Svetskog prvenstva u Indijanapolisu i nije primio zlatnu medalju kojoj je doprineo.

Međutim, košarkaški stručnjak Vlade Đurović smatra da je selektor uvek u pravu, bez obzira na sve, odnosno da igrači moraju da slušaju odluku trenera čija je poslednja i koji se za sve pita.

- U sportu nema demokratije. Selektor odnosno trener donosi odluku, pravi plan priprema i igre i on se mora poštovati. Čak i kada vam se ne sviđa, morate da ćutite i radite po njegovom. Samo tako može doći do uspeha, a čim se pita više ljudi kad tad će pući. Tako je i sa izborom igrača, taktikom i izmenama tokom meča. U moje vreme smo plakali ako ne uđemo u reprezentaciju jer nam je to bila šansa da igramo za svoju zemlju, a onda i da se dokažemo i dobro prodamo. Sada su se vremena promenila i to ne samo kod nas, već svuda u svetu - ističe Đurović.

On dodaje da sve igrače iz aktuelne reprezentacije poznaje dobro, da ih je posetio dok su bili na bazičnim pripremama na Kopaoniku, te da se uverio da je Đorđević napravio dobru atmosferu koju jedan incident neće poremetiti.

- Đorđević je od starta, pa i sada, pokazao ko je gazda i tako mora biti. Očigledno je bilo nervoze, a šta je uzrok to ne znamo. Poznajem Micova, prošao je težak put jer je bio zapostavljan kao mlad igrač, ali se dokazao i uspeo. Igra u velikom klubu, zaradio je novac, pa ne razumem otkuda nervoza. Mnogi su Saleta osporavali i kad je saopštio spisak, ali on o tome odlučuje i niko drugi. Možda se drugima sviđaju neki košarkaši koje je izostavio, ali zna šta radi. Ja bih recimo uvek vodio Bobija Marjanovića, ali je Đorđević pokazao da je dobro ukomponovao i ove centre - zaključuje Đurović.

Podsetimo, nakon pomenutog zlata u Indijanapolisu 2002. i sukoba na relaciji Pešić-Radmanović kola su krenula nizbrdo za našu reprezentativnu selekciju, a tokom debakla 2005. na Eurobasket u Srbiji naš tim nije ni stigao do Beograda i druge faze. Selektor je tada bio prekaljeni Željko Obradović ali nije uspeo da smiri ego i sujetu nekih igrača, kao ni njihove prohteve. Govorilo se o klanovima, a nezvanično je bilo sukoba između Igora Rakočevića i Marka Jarića. Obradović je nakon debakla „otvorio dušu“ na konferenciji za medije, kao i Đorđević u nedelju, a epilog je bio njegov odlazak za kormila tima.

Nemile scene nisu mimoišle ni Dušana Ivkovića kao selektora. Miroslav Raduljica, koji sada blista u dresu „orlova“ sa bivšim selektorom bio je nekoliko puta u nesuglasici a manifestovalo se njegovim izostankom iz tima. Tako je centar poziv 2011. otkazao telefonom zbog povrede, što Ivković nije prihvatio i tražio je mišljenje lekara KSS. Zato Raduljica naredne sezone nije želeo da se odazove nacionalnom timu, kao ni Milovan Raković zbog verbalnog sukoba sa selektorom dok je igrao za klub. Vladimir Micov je bio u problemu i sa Ivkovićem, a tada su navodno zakazale veze u komunikaciji. Naime, selektor je igrača izostavio sa spiska za pripreme za Eurobasket 2013. jer je imao informaciju da je Micov ozbiljno povređen, dok je igrač smatrao da ga Ivković kažnjava jer je odbio da igra na Univerzijadi 2009. Micov se potom pojavio na prozivci za pripreme uoči puta u Sloveniju, ali je opet bio prekobrojan.

Na kraju, sam početak aktuelnog ciklusa priprema je obeležio sukob između Aleksandra Đorđevića i Novice Veličkovića. Košarkaš je po mišljenju selektora kasno otkazao dolazak, zbog čega nisu pozvani igrači u odnosu na koje je Veličković dobio prednost, odnosno Mačvan i Savanović. Tada kao i sada, prepirka između igrača i selektora se vodila preko medija, a ne zvaničnim kanalima KSS.

Teo i Krle nisu spremni

- Videli smo da Miloš Teodosić i Nenad Krstić mogu da igraju, ali očigledno nisu spremni na nivou kao ostali reprezentativci. Zato ne čudi što je tim sa njima protiv Novog Zelanda igrao lošije. Ali zato, Đorđević sada ima veliku dilemu. Ako na Mundobasket krene bez dvojice najboljih i najiskusnijih, biće osporavan, a ako ih povede, pitanje je koliko će na njih moći da računa, odnosno kada će podići nivo igre - analizira igru „orlova“ Vlade Đurović.

Devojke u Češkoj

Ženska seniorska reprezentacija Srbije otputovala je u Češku gde će od danas do četvrtka u Karlovim Varima, u okviru priprema za Svetsko prvenstvo, učestvovati na veoma jakom turniru. Izabranice selektorke Marine Maljković odmeriće snage sa domaćom selekcijom, kao i najboljim košarkašicama Kanade i Koreje, takođe učesnicima planetarnog šampionata koji počinje u Turskoj krajem septembra.

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Šta Dule Vujošević kaže na Saletovo izbacivanje Micova?

Izvor: Telegraf.rs, 26.Avg.2014, 09:22

Trener Partizana, koji je i sam nekada obavljavao posao selektora, ne želi da se meša u polemiku o tome da li je Đorđević dobro reagovao kada je udaljio Micova iz reprezentacije..Saša zna šta radi. To je zaključak koji bismo mogli da izvedemo iz izjava koje su košarkaški stručnjaci dali dan...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.