Srbija u četvrtfinalu

Izvor: Politika, 21.Jul.2014, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija u četvrtfinalu

Peto kolo Evropskog prvenstva za vaterpoliste u Budimpešti: Srbija – Španija 8:6 (2:2, 1:0, 1:1, 4:3). – Pobeda koja može da bude mnogo važna

Od izveštača „Žurnala”

Budimpešta – U pravi čas Srbija se digla i slavila u meču koji je bio više od igre. Posle neuspeha prošle godine na Svetskom prvenstvu u Barseloni, poraz od Španaca bi juče mogao da ima ogromne posledice >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << po srpski vaterpolo. Na sreću naši reprezentativci su se izdigli, u utakmici koja je podsećala na šahovsku partiju, punu kontakta, nervoze i vraćanja u igru Srbija je pobedila sa 8:6 (2:2, 1:0, 1:1, 4:3).

Ako je to bio šah onda je ključna figura bio Gojko Pijetlović. Od 21 udarca uhvatio je 15 lopti, četiri minuta pre kraja pri našem vođstvu sa 7:4 ugasio je i poslednju nadu Španaca odbranivši peterac sjajnom Espanjolu.

Srbija je odlično počela meč. Odbrana koje je bila sjajna sve vreme imala je podršku i u napadu. Duško Pijetlović i Filipović su doveli do 2:0. Posle propuštenih šansi, posebno sa igračem više Espanjol je sa igračem više i iz peterca anulirao prednost.

Odbrane su dominirale i u drugoj četvrtini. Jedini gol je postigao sjajnim udarcem Ćuk.

Obe ekipe propustile dva puta igrača više. Ali dok Srbija nije stizala do izrađenih akcija zahvaljujući sjajnim plivački spremnim Špancima, G. Pijetlović je bio nerešiv problem za protivnički napad.

Majstorija Mandića je obeležila treći deo. U kontri je primio loptu, bukvalno okrenuo svog pratioca i zatim pogodio za 4:2. Da je bilo koncentracije sa igračem više moglo je sve tada da bude rešeno. Srbija je tri četvrtine imala realizaciju 6-0.

U poslednjem delu se krenulo na sve ili ništa. Ćuk je maestralno uhvatio Agilara na spavanju. Usledio je odgovor Espanjola za 5:4.

Posle obostranog isključenja Srbija je stvorila situaciju u kojoj je S. Mitrović zakucao loptu za velikih 6:4.

Zatim je i Aleksić uz mnogo sreće rešio pitanje pobednika. Usledio je odbranjeni peterac, pa gol Moline da bi tačku na pobedu stavio Prlainović rešivši jedini problem sa igračem više iz devet pokušaja.

Srbija nastavlja sa velikim ambicijama. Jučerašnja pobeda bi mogla da bude velika prekretnica na Evropskom prvenstvu.

Bazen: Alfred Hajoš. Gledalaca: 1.200. Sudije: Naumov (Rusija) i Korizna (Poljska). Isključenja: Srbija 9(3), Španija 9(1). Peterci: Španija 2 (1).

SRBIJA: G. Pijetlović, Mandić 1, Gocić, Ranđelović, Ćuk 2, D. Pijetlović 1, Nikić, Aleksić 1, Rađen, Filipović 1, Prlainović 1, S. Mitrović 1, B. Mitrović. Selektor: Savić.

ŠPANIJA: Agilar, Munariz, Bustos, Roka, Molina 2, Mingel, Siranji, Espanjol 4(1,0), Larumbe, Fernandez, Malarah, Garsija, Lorio. Selektor: Ernandez.

 ------------------------------------------------------------------------

Selektor zamolio da se odmori

Budimpešta – Naš selektor Dejan Savić je posle utakmice sa Špancima zamolio novinare da komentar da dan posle utakmice:

– Pustite da se odmorim.

Filip Filipović je vidno zadovoljan istakao:

– Svi znaju da smo bolji, ali u nekim okolnostima je to teško pokazati. Dobro smo krenuli, ali su se Španci vratili. Imali smo kontrolu pre svega u odbrani, u napadu imamo još nešto da popravimo. Stiže sada pravo takmičenje. Nebitno je ko nam je protivnik. Najbitniji smo mi sami. Može da se kaže da smo pobedili sami sebe prvo, a tek onda Špance. Razlika u kvalitetu postoji i to smo pokazali.

Filipović je prokomentarisao podršku koja je ekipu sačekala od strane novinara u svlačionici pre meča.

– Hvala, nećemo to zaboraviti

Miloš Ćuk je bio džoker u napadu. Sjajna dva udarca su završila u mreži Agilara:

– Veoma mi je drago što je pobeda stigla u teškoj, napetoj utakmici. To nam mnogo znači na psihološkom planu. Krenuli smo da se dižemo. Zadovoljan sam, sada se okrećemo četvrtfinalu i biće još bolje nego što je bilo do sada.

Andrija Prlainović je bio precizan u pravom trenutku:

– Ogroman ulog, težak termin. U četiri sata na 35 stepeni nije lako da se igra. Ogromna želja, veliki motiv, u realizaciji smo malo grešili, ali je najvažnije da smo pobedili. Bili smo u grču, promašujemo i sa rešenjima i pobedom. Čeka nas četvrtfinale, bićemo još bolji.

Stefan Mitrović je posebno u odbrani bio na visokom nivou, a gol za 6:4 je možda i prelomio utakmicu:

– Znamo šta je značila ova pobeda. Nismo mislili da se u poslednjem kolu borimo za prolaz. Vrlo teška serija tri jake utakmice. Zahtevno i fizičko i emotivno. Još tri utakmice, pucamo na finale kao cilj.

Dejan Stevović

objavljeno: 21.07.2014.
Pogledaj vesti o: Svetsko prvenstvo

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.