Skener B92: Jokić na 30%, Bogdan u formi života i varljivi Bjelica

Izvor: B92, 04.Sep.2019, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skener B92: Jokić na 30%, Bogdan u formi života i "varljivi" Bjelica

Košarkaši Srbije ostvarili su novu sigurnu pobedu na Svetskom prvenstvu, ovoga puta protiv Italije.

Poput Angole i Filipina, ni selekcija Italije nije dorasla ekipi Aleksandra Đorđevića.

Iako su pojedinci utakmicu protiv Italije najavljivali kao potencijalno neizvesnu, "orlovi" su pokazali klasu i opravdali realna očekivanjima, te slavili rezultatom 92:77.

Srbija je od samog starta pokazala nadmoć koju poseduje nad svim ekipama na prvenstvu. Broj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << asistencija i uhvaćenih lopti bio je mnogo veći nego kod protivnika, a tome je doprinela i rezultatska prednost.

Italijani su, kako maltene jedino znaju i umeju, pokušavali na individualni kvalitet da dođu do poena i to im je koliko-toliko uspevalo u prvoj četvrtini.

Prvih pet minuta prošlo je u egalu, a onda se Srbija odlepila pre svega ulaskom Jokića koji je dirigovao, što na skoku što u svim napadačkim segmentima.

Do kraja poluvremena "nerazuri" nisu imali odgovor za centra Denvera, koji je konstantno iznuđivao udvajanja, dobro igrao jedan na jedan i delio sjajne izlazne paseve.

A, pomogla je i fenomenalna šuterska forma Bogdana Bogdanovića, pa je na poluvremenu bilo rutinskih 50:42, ali je delovao da Srbija može mnogo više.

Treća četvrtina pokazala je slabost naše reprezentacije, kao i odličnu igru Danila Galinarija koji predstavlja igrača sa kojim Srbija može da ima najviše problema defanzivno.

Ipak, Đorđević je umrtvio tempo i momentum Italijana a Srbija, koja se nije snalazila najbolje u napadu, dolazila je do poena preko linije penala - školski, kada ne ide.

U tim trenucima prelomila je dobro poznata odbrana Srbije, pa je Italija u poslednjih šest minuta četvrtine dala okruglo nijedan koš iz igre, te postigla samo četiri poena bacanjima. Epilog? +13, a da se praktično nije ni osetilo.

U četvrtoj deonici Italijani su pali, što je bilo očekivano jer su do tog trenutka igrali iznad svojih mogućnosti, a Srbija je bila nemilosrdna i to iskoristila.

Sve u svemu, pobeda je bila bitnija od kvaliteta igre i to su naši i pokazali. Pobeda koja može dosta da znači, ali pobeda koja se neće dugo, ako uopšte, pamtiti.

Stefan Birčević – Minimalna rola, u prvom poluvremenu nije šutnuo ka košu. Ispao u odbrani, napravio dva faula i izašao na klupu.

Nemanja Bjelica – "Profesor" je rešio da na ovom meču Italijane poduči pasom, a ne šutem. Posle prvih 20 minuta imao je tri promašaja iz igre, ali usput sedam asistencija. Bjelica je šutirao jedva 20 odsto, ali je usput imao 7 skokova i * asistencija, te zabeležio najveći +/- na utakmici od +28, što dovoljno govori o njegovom doprinosu.

Bogdan Bogdanović – Bogdanović je bio raspoložen i brzo došao do 4/5 za tri, ali se problem video kod ulaska u reket gde se nije najbolje snalazio. Na početku se desio i nesvakidašnji probleme sa bacanjima (1/5), ali on ne predstavlja realnu opasnost. Do kraja meča Bogdan se potpuno vratio u formu koju održava od početka priprema i potpuno razbio posrnule Italijena sa preko 30 poena i 10/18 iz igre. Bogdane, samo tako nastavi...

Marko Gudurić – Novi košarkaš Memfisa i dalje ne može "ništa" da pogodi. Dobro se otvara, dobro rotira, dobro rezonuje, ali... Kada napad treba da se reši tu izgleda kao da još nije izašao iz škole košarke.

Nikola Jokić – Najbolji centar na svetu je u ovom meču pokazao zašto je to tako. Svakim njegovim ulaskom na teren razlika bi se povećavala. Odličan i u odbrani tokom prvog poluvremena i generalno dosta bolji u prvih 20 minuta nego u nastavku. Deluje kao da igra na 30 odsto svojih mogućnosti tokom prva tri meča.

Stefan Jović – U ovom trenutku jasno prvi plejmejker reprezentacije. Nije grešio, nije se preterano isticao i previše tražio loptu, ali pogađao kada je bio sam, što je bilo neretko.

Boban Marjanović – U prvom poluvremenu dobro rešavao mis-mečeve sa Đentileom i Galinarijem. Italijani nisu na vreme udvajali. Odigrao izuzetno malo iz, laički gledano, nepoznatih razloga.

Nikola Milutinov – Dobro se borio kada je za to imao prilike, ali bio "višak" protiv veoma niske petorke Italijana, pogotovo kada je Galinari igrao na "petici". O njegovom nesnalaženju na terenu govori i nestvarno loš +/- od -11.

Vladimir Lučić – U napadu neprimetan, u odbrani standardno dobar. To govori i njegova minutaža iako bi vam neko možda rekao da ga nije ni video na parketu. Nije grešio, radio tačno ono što mu je Đorđević odredio.

Marko Simonović – Mala minutaža i slaba rola tokom iste. Četiri faula za samo osam minuta, četiri faula koja verovatno nije morao da napravi.

Miroslav Raduljica – Kapiten, kapitenski. Kada je bilo potrebno da neko povuče u trećoj četvrtini - on je to uradio. Čvrsto u odbrani, snažno u napadu. Iznudio faulove, bio neumoljiv sa linije penala i doneo veoma bitne poene Srbiji kada je bilo kritično.

Vasilije Micić – Nije grešio, nije uradio mnogo toga pozitivnog. Poprilično bleda partija pleja Efesa koji može i mora mnogo, mnogo više.

Luka Nikolić
Pogledaj vesti o: Svetsko prvenstvo

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.