Počelo je Svetsko prvenstvo do 17 godina

Izvor: RTS, 27.Okt.2019, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo je Svetsko prvenstvo do 17 godina

U Brazilu je počelo 18. Svetsko prvenstvo za fudbalere do 17 godina starosti, a najzanimljivije mečeve prenosićemo direktno na RTS-u. Svetski Kup traje od 26. oktobra do 17. novembra, i na njemu nažalost ne nastupa naša reprezentacija. Večeras od 21.00 igraju Francuska i Čile, uz prenos na RTS2.
Prvi susret koji ćemo direktno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prenositi, biće večerašnji okršaj prvog kola grupe C u kojem se sastaju Francuska i Čile.

Direktan prenos je od 20,50 časova na Drugom programu RTS-a.
U dosadašnjem delu Svetskog prvenstva već su odigrane utakmice prvog kola u grupama A i B.
Grupa A:
Brazil - Kanada 4:1
Novi Zeland - Angola 1:2
Grupa B:
Nigerija - Mađarska 4:2
Ekvador - Australija 2:1
Istorijat
Svetska prvenstva za kadete igraju se od 1985. godine. U prva tri izdanja, sve do 1989. nastupali su igrači do 16 godina starosti, dok su od 1991. do danas pravo nastupa na planetarnim šampionatima koji se igraju svake druge nepeane godine učešće uzimali igrači do 17 godina starosti.
Najuspešnije reprezentacije:
1. Nigerija - 5 titula
2. Brazil - 3 titule
3. Gana - 2 titule
4. Meksiko - 2 titule
Po jednu titulu imaju:
SSSR, Švajcarska, Saudijska Arabija, Francuska i Engleska koja je aktuelni šampion sveta, ali zbog lošeg rezultata na Evropskom prvenstvu u Republici Irskoj u maju, kada nisu prošli grupu, mladi Englezi nisu se ni kvalifikovali na ovaj Svetski Kup.
Španija je do sada četiri puta igrala u finalima i sva četiri puta su poraženi.
Prošli šampionat sveta za kadete igran je u Indiji 2017, kada su u finalu Englezi savladali upravo Špance, dok je trećeplasirani bio Brazil.
Za Engleze au na tom prvenstvu nastupali Fil Foden, Džejdon Sančo, Kalum Hadson Odoi, Smit Rou, Rajan Bruster i Anhel Gomes - ograči koji danas polako preuzimaju bitne uloge u svojim klubovima.
Na tom prvenstvu u Indiji 2017, za Nemce je nastupao jedan od najtalentovanijih igrača današnjice Jan Fite Arp koji je iz HSV-a prešao u Bajern, dok su za Španiju nastupali Feran Tores iz Valensije, Abel Ruiz i Serhio Gomes Martin - članovi Barselone.
Kada smo već kod imena igrača koji su nastupali na ovim šampionatima u prošlosti i tako skrenuli pažnju na sebe, evo imena fudbalera koji su napravili svetske karijere nakon kadetkih prvenstava sveta:
Lendon Donovan (SAD) - 1999. godine
Sesk Fabregas (Španija) - 2003. godine
Toni Kros (Nemačka) - 2007. godine
Keleči Ihenačo (Nigerija) - 2013. godine
Fol Foden i Džejdon Sančo (Engleska) - 2017. godine

Svetski Kup u Brazilu 2019. godine
Nastupaju 24 tima podeljenih u šest grupa sa po četiri ekipe.
Po dve najbolje iz svake grupe, i četiri najbolja trećeplasirana tima idu u osminu finala.
Svetski Kup igra se u tri grada: Kariasika, Brazilija i Gojania. Igraće se na četiri stadiona.
Srbija ne učestvuje, ali će naše sudije Jovanović sa pomoćnicima Stojkovićem i Mihajlovićem deliti pravdu. Zapravo, Jovanović je već dobio tu čast da sudi prvi meč na prvenstvu, u kojem je Brazil pobedio Kanadu sa 4:2.
Uticaj Svetskog Kupa do 17 godina
Ovo je jedan od najzanimljivijih segmenata, jer zainteresovanost svetskih trenera i menadžera za ovaj šampionat je ogromna.
Naime, sva najveća imena svetskog menadžerskog posla borave u Brazilu, gde će se skautirati najtalentovaniji i najbolji igrači, koji će potom biti i pravo magnet za najveće i najbogatije ekipe na svetu. 
Favoriti
Pored domaćina Brazila, među glavnim favoritima su i Španija, Nigerija, evropski šampion Holandija, vicešampion starog kontinenta Italija, a iz senke će svoju priliku tražiti Meksiko, Argentina, Francuska i Senegal.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.