Izvor: Politika, 09.Okt.2015, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobeda u Albaniji kao zamajac za Svetsko prvenstvo

Pobeda u Elbasanu samo još jednom potvrdila da Srbija ima dobru reprezentaciju. – Pravi Ljajić. – Sutra meč protiv Portugalije (18 č)

 Može li jedna pobeda da promeni sve – i odnos igrača Srbije prema dresu i grbu koji nose, ali i čitave fudbalske javnosti, koja se odavno umorila od silnih obećanja? Trijumf u Elbasanu od 2 : 0 drugačije je prihvaćen u ovdašnjoj fudbalskoj javnosti, jer je to iz mnogo razloga bila specifična utakmica, koja je nosila posebnu dramatiku.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Utakmica u Albaniji imala je specifičnu uvertiru, a premijer Albanije Edi Rama se lično izvinjavao srpskom premijeru Aleksandru Vučiću i predsedniku srpskog fudbalskog saveza Tomislavu Karadžiću posle incidenta koji se dogodio na dočeku fudbalera Srbije. Jedan klinac, koji je očigledno zaokupljen mržnjom prema reprezentativcima susedne zemlje, bacio je kamenicu na autobus sa našim igračima na pola puta između aerodroma i hotela, verujući da će time uplašiti fudbalere. Od tada, u Tirani se nije čula muva, a mi smo im kao dobri gosti na kraju servirali ne baš lak put u Jerevan, gde Albanija samo pobedom može da stigne do Evropskog prvenstva.

Da je Siniša Mihajlović manje bio tvrdoglav, da se ponašao kao pravi selektor a ne kao diktator, sada sigurno ne bismo govorili o neuspehu u ovim kvalifikacijama, već o jednom lepom periodu našeg reprezentativnog fudbala.

Ovako, najpre je propušten Mundijal u Brazilu, sada i Evropsko prvenstvo u Francuskoj, a u međuvremenu smo uspeli da promenimo još tri selektora. Dokle više?

Možda se nekome neće svideti ni sadašnji selektor ni to što je previše tih i nenametljiv. Pitanje je da li Srbija od Radovana Ćurčića, bar u ovom trenutku, ima boljeg čoveka za selektora.

Ćurčić je trpeo žestoke kritike fudbalske javnosti. Kritika nisu bili pošteđeni ni igrači. Sa nelagodom smo pratili kako tim Srbije tone u mečevima sa Danskom, Jermenijom. Zato se sada mnogi s pravom pitaju: kakav nas scenario očekuje u novim kvalifikacijama, koje počinju na jesen sledeće godine?

Koliko god smo veliki rivali sa Albanijom, jedno je sigurno – posle preksinoćnjeg meča, pokazana je velika pristojnost igrača oba tima, stručnih štabova takođe, što svakako može da otvori novu sportsku stranicu u odnosima između dva naroda. Za svaku pohvalu je da se na terenu nije dogodio ni najmanji incident, da se vodila velika borba, ali u granicama sportske korektnosti.

Selektor Ćurčić je posle pobede koja vraća veru u reprezentativni fudbal rekao da više nema straha od neuspeha.

– Na kraju smo jednog fudbalskog poglavlja, koje želimo što pre da zaboravimo. Nismo uspeli ono što je zacrtano na početku kvalifikacija, ali nisu ni mnogo bolje reprezentacije od naše. Jednostavno, ostaje nam još utakmica sa Portugalijom, da se na kraju izmerimo sa timom koji je obezbedio kartu za evropski šampionat. Još stvaramo tim, ali smo na dobrom putu da već za naredne kvalifikacije imamo jaku ekipu – istakao je Ćurčić.

Može se slobodno reći da je Srbija u Tirani pobedila i na polju sportske diplomatije. Nije bila laka odluka koju je doneo predsednik FSS-a o odigravanju utakmice kojoj su prethodili incidenti. Mogli su i naši igrači kao Albanci da kažu da ne žele da igraju. Ipak, smirile su se tenzije. Dogovor o odigravanju meča pao je u saradnji sa čelnicima države.

– Pobeda nad Albanijom pokazuje da reprezentacija napreduje. Svaki dan rastemo. Mislim da sada možemo punim jedrima da krenemo ka Rusiji. Ne krijemo, bilo je i grešaka – rekao je Karadžić.

Pun doprinos najnovijem trijumfu dali su svi igrači, ali posebno su se istakli Ljajić i Milivojević, dok je visoki Matić smogao snage da zaigra i pored povrede.

– Nije nam bilo lako – priznaje Matić. – Imali smo ogroman pritisak, ali ova pobeda vraća veru u naš fudbal. Potrebna nam je podrška čitave sportske javnosti.

Istina je da je Srbija propustila još jednu veliku priliku da se nađe na velikom šampionatu, da najveći krivci sede na Terazijama.

Međutim, u okruženju u kome se igra naš fudbal, gde se već mesecima i godinama vrši otvorena hajka na jednog čoveka, teško ko bi uspeo. Stalna spletkarenja, saplitanja, stvaranje nezdrave atmosfere jesu jedni od glavnih faktora zašto reprezentacija ne postiže bolje rezultate. Kako drugačije objasniti činjenicu da Srbija ima igrače svetske klase a nema dobar rezultat?! Tačno je da su se selektori menjali kao na traci i da smo od Klementea do danas promenili čak osam selektora. U tom turbulentnom periodu, gde se za svaki neuspeh tražila ostavka i predsednika i selektora, Srbija je samo lutala između svojih stvarnih mogućnosti i želja, koje veoma često nisu bile realne.

Danas nam u goste dolazi Portugalija, jedna od najboljih reprezentacija Starog kontinenta. U goste nam ne stiže i Kristijano Ronaldo, jedan od najboljih fudbalera današnjice. Eto dobre prilike da se ponovo vrati kult reprezentacije, da se do poslednjeg mesta ispune tribine stadiona u Humskoj i eventualno novom pobedom otvori novo poglavlje, koje će, nadamo se, biti daleko uspešnije od ovog koje želimo što pre da zaboravimo...

----------------------------------

Cana: Pobedio je fudbal

Kapiten Albanije Lorik Cana rekao je posle meča u Elbasanu da je Srbija zasluženo slavila.

– Pobedio je fudbal. Sve je proteklo u najboljem redu. Srpska reprezentacija ima velike, kvalitetne igrače, svaka im čast. Imaju velike šanse da se plasiraju na Svetsko prvenstvo u Rusiji.

----------------------------------

FS Albanije: Izgubili smo bitku, pokazali najbolje vrednosti

Fudbalski savez Albanije (FSHF) zahvalio je navijačima, državi, policiji i svima koji su doprineli da utakmica protiv Srbije protekne bez incidenta.

U saopštenju FSHF navodi se da je nacionalni tim izgubio utakmicu na terenu, ali dobio bitku iz državnosti i predstavljanja najboljih vrednosti.„Izgubili smo bitku, ali borba se nastavlja. Obećavamo da nećemo odustati. Državljanstvo, sigurnost, pokazavanje najboljih vrednosti, nađačalo je sve ostalo i to nas čini ponosnim”, navodi se između ostalog u saopštenju.

Čelnici FSHF istakli su veliki doprinos obaveštajne službe u organizaciji utakmice, a posebnu zahvalnost iskazali su stanovnicima Tirane i Elbasana, koji su morali da istrpe saobraćajne gužve, zbog blokada pojedinih delova grada.„Nažalost nismo uspeli. To ne znači da bi trebalo da pognemo glave. Naprotiv, poraz mora da nas nauči da u budućnosti budemo još jači i efikasniji”.

----------------------------------

Ronaldo ipak ne dolazi

Šteta, baš šteta. Jedan od najboljih svetskih fudbalera, Portugalac Kristijano Ronaldo, ipak ne dolazi u Beograd na utakmicu protiv Srbije, potvrdio je juče selektor lidera u našoj grupi Fernando Santoš. On je takođe istakao da je o ovome razmišljao još pre meča sa Danskom.

– Imajući u vidu da smo obezbedili plasman na Evropsko prvenstvo, kao i to da želim da isprobam još neke fudbalere, a meč sa Srbijom je dobra prilika za to, odlučio sam da u Beograd ne povedem Kristijana Ronalda, Tijaga i Rikarda Karvalja – istakao je Santoš.
Pogledaj vesti o: Utakmica Srbija Albanija,   Fudbal

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.