Novi Mondijal: Menja se format takmičenja, gledaćemo totalno drugačije Svetsko prvenstvo!

Izvor: BKTV News, 09.Jan.2017, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Mondijal: Menja se format takmičenja, gledaćemo totalno drugačije Svetsko prvenstvo!

Svetska kuća fudbala (FIFA) u utorak će doneti konačnu odluku o proširenju broja učesnika na Svetskom prvenstvu, počev od 2026. godine, što je predložio predsednik FIFA Đani Infantino.

Švajcarac tvrdi da ima punu podršku o promeni broja ekipa, a prema njegovom planu ubuduće bi na Mundijalu bilo čak 16 grupa. One bi se sastojale od po tri ekipe, od kojih će po dve ići u sledeću fazu takmičenja.

Podsetimo, od 1998. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Svetsko prvenstvo funkcioniše po principu 32 ekipe, odnosno osam grupa u kojima se nalaze četiri reprezentacije.

Kada na red dođe glasanje, u obzir će se uzeti ne samo Infantinova ideja, već čak pet opcija.

Explainer: The 5 options for Fifa’s expanded 48-team World Cup. https://t.co/XJ3wix6vfN #proposals

Diskutovaće se o sledećim rešenjima:

Prva, "Infantinova" varijanta:

Mundijal sa 48 ekipa, i to se od 16 grupa od po tri selekcije. Iz svake tročlane grupe po dve ekipe će se plasirati u narednu rundu. Ukupno bi se igralo 80 utakmica.

Druga varijanta:

Još jedna verzija sa 48 ekipa uključuje dve faze: u prvoj bi 32 timova igralo nokaut utakmicu, pa ko pobedi - prolazi u drugu fazu, u kojoj je već 16 "nosilaca". Ukupno bi se odigralo 80 mečeva, 16 u preliminarnoj fazi, a 64 u glavnom delu turnira.

Ideju sa 48 timova podržao je i Žoze Morinjo.

#MUFC boss Mourinho backs #WorldCup expansion proposal to include 48 teams - https://t.co/aRnIbwsbar pic.twitter.com/Ewxnww4pzF

— Yahoo Sport UK (@YahooSportUK) January 6, 2017

Treća varijanta:

Povećanje broja učesnika sa 32 na 40, s tim da bi iz deset četvoročlanih grupa dalje išli pobednici i šest od deset drugoplasiranih selekcija (ukupno bi se igralo 76 utakmica).

Četvrta varijanta:

Jedno malo drugačije proširenje takmičenja na 40 timova - formiralo bi se ne deset, već osam grupa od po pet reprezentacija (ukupno 88 utakmica).

Poslednja varijanta:

Ostaje sve isto kao i do sada - osam grupa sa po četiri ekipe (ukupno 64 meča).

Jedina mana omiljene Infantinove opcije je da bi se najverovatnije uveli jedanaesterci koji bi odlučivali pobednika u grupnoj fazi. Ovo se predlaže zbog toga da bi se izbeglo da dva tima u trećem, poslednjem kolu, igraju na rezultat koji odgovara i jednima i drugima da bi prošli dalje.

Promene su gotovo uvek dobrodošle, a videćemo i koje će stupiti na snagu sutra.

ZVANIČNO: Maksimović u Španiji, biće okosnica "nove Valensije"! (FOTO, VIDEO)

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.