Izvor: Luftika.rs, 03.Dec.2019, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nigerijske studente na takmičenju u Zagrebu privela policija i pod oružjem ih proterala u BiH (VIDEO)

Dvojica studenata iz Nigerije 12. novembra doputovali su u Pulu kako bi učestvovali na Svetskom univerzitetskom prvenstvu. Nakon završetka takmičenja, 17. novembra, doputovali su u Zagreb, a na ulici ih je zaustavila i privela policija.
Hrvatski organi reda su dvojicu studenata prvo odveli do šume u blizini Velike Kladuše, da bi ih odatle pod pretnjom oružjem primorali da pređu u Bosnu i Hercegovinu.
Osamnaestogodišnji student Abia Uchenna Alexandro iz Nigerije doputovao je 12. >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << novembra ove godine u Hrvatsku da bi učestvovao na petom Svetskom univerzitetskom prvenstvu u Puli. Predstavljao je Federalni univerzitet tehnologija Owerri na takmičenju iz stonog tenisa. Nakon završetka takmičenja, zajedno sa jos četiri kolege, vratio se u Zagreb odakle je trebao 18. novembra da leti za Istanbul.
Nakon dolaska u Zagreb, sa kolegom Eboh Kenneth Chinedu, smestio se u hostel i izašao u šetnju gradom.
– Na ulasku u tramvaj zaustavila nas je policija. Odvezli su nas u policijsku stanicu. Pokušali smo im objasniti ko smo i da su nam dokumenti u hostelu. Nisu obraćali pažnju na ono što govorimo, kaže za Žurnal Eboh Kenneth Chinedu.
Hodaj ili ću pucati! – Ne znamo koliko je sati bilo, ali bio je mrak… Izveli su nas iz stanice i stavili u kombi. Odvezli su nas na nepoznato mesto. Dvojica policajaca su nam rekli idite u Bosnu. Ja nikada nisam bio u Bosni. Došao sam avionom u Zagreb, rekao sam im da ne znam Bosnu. Rekli su nam ne, vi idete u Bosnu. Nakon nekog vremena kombi je stao i gurnuli su nas u žbunje. Odbio sam ići u šumu, onda mi je policajac rekao ako se ne pomerim da će me upucati, kaže Eboha Kenneth.
U razgovoru za Žurnal nigerijski studenti kazu da su bili preplašeni i da nisu znali šta da rade. Migranti, koje je Hrvatska policija zajedno s njima naterala da kroz šumu pređu na teritoriju BiH, su ih odveli u kamp u Velikoj Kladuši.
Od tada su Abia Uchenna Alexandro i Eboha Kenneth Chinedu smešteni u kampu Miral u Velikoj Kladuši.
– Naši pasoši i sve stvari su ostale u Zagrebu. Uspeo sam iz kampa pozvati kolegu koji je zajedno sa nama bio na takmičenju da nam pošalje pasoše. Ne znamo šta da radimo, viza za Hrvatsku nam ističe danas, kaže Kenneth Chinedu.
Kampom Miral upravlja Međunarodna organizacija za migracije IOM. Za Žurnal su samo kratko rekli da su o slučaju nigerijskih studenata, nakon što su dobili potvrdu od organizatora takmičenja da su oni stvarno studenti sa uredno izdatim vizama, obavijestili organizaciju Vaša prava iz Sarajeva koja će preuzeti njihov slučaj.
Iz ove organizacije nisu odgovarali na pozive iz redakcije Žurnala.
Snimala ih Hrvatska televizija Iz Međusveučilišnog sportskog komiteta, organizatora svjetskog prvenstva u Puli, tvrde da su obaviješteni o slučaju. U razgovoru za Žurnal predstavnik Komiteta Alberto Tanghetti kaže da je bilo ukupno pet učesnika iz Nigerije, četiri studenta i profesor, te da su svi imali uredne vize.
– Ta dva studenta su bila na takmičenju, imali su hrvatsku vizu, povratne avionske karte iz Zagreba za Istanbul i iz Istanbula za Lagos. Znači, imali su vizu da dođu na takmičenje, imali su povratne karte… Na takmičenju ih je snimala hrvatska televizija. U nedjelju 17. 11 putovali su u Zagreb jer su u ponedjeljak imali let za istanbul. Sedam dana kasnije primio sam poziv iz kampa da se kod njih nalaze dvojica studenata iz Nigerije koje je hrvatska policija odvela u BiH. Ne razumijem kako se to desilo jer je policija u Puli bila obaviještena da su tu, kaže Thanghetti.
Iz ove organizacije kazu da ce nazvati Univerzitet u Puli, obavijestiti MUP Hrvatske i vidjeti kako mogu pomoći studentima.
*U video snimku morate uključiti titlove

Nemačka kapetanica koja je spasila 14.000 ljudi: Vreme je da ordenje pretopimo u koplja revolucije!







Pogledaj vesti o: Svetsko prvenstvo

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hrvatska policija proterala studente iz Nigerije misleći da su migranti

Izvor: RTS, 03.Dec.2019

Dvojica studenata iz Nigerije 12. novembra doputovali su u Pulu kako bi učestvovali na Svetskom univerzitetskom prvenstvu. Nakon završetka takmičenja, 17. novembra, došli su u Zagreb, gde ih je na ulici zaustavila i privela policija. Zatim su odvezeni u šumu u blizini Velike Kladuše i pod...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.