Hrvatska policija proterala studente iz Nigerije misleći da su migranti

Izvor: RTS, 03.Dec.2019, 20:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska policija proterala studente iz Nigerije misleći da su migranti

Dvojica studenata iz Nigerije 12. novembra doputovali su u Pulu kako bi učestvovali na Svetskom univerzitetskom prvenstvu. Nakon završetka takmičenja, 17. novembra, došli su u Zagreb, gde ih je na ulici zaustavila i privela policija. Zatim su odvezeni u šumu u blizini Velike Kladuše i pod pretnjom oružjem naterani da pređu na teritoriju BiH, prenosi portal Žurnal.
Osamnaestogodišnji student Abia >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Učena Aleksandro iz Nigerije doputovao je 12. novembra u Hrvatsku da bi učestvovao na petom Svetskom univerzitetskom prvenstvu u Puli. Predstavljao je Federalni univerzitet tehnologija Overi na takmičenju iz stonog tenisa. Nakon završetka takmičenja, zajedno sa još četiri kolege, vratio se u Zagreb odakle je trebalo 18. novembra da odleti za Istanbul.

Po dolasku u Zagreb, sa kolegom Ebom Kenetom Čineduom, smestio se u hostel i izašao u šetnju gradom.
"Na ulasku u tramvaj zaustavila nas je policija. Odvezli su nas u policijsku stanicu. Pokušali smo im objasniti ko smo i da su nam dokumenti u hostelu. Nisu obraćali pažnju na ono što govorimo", rekao je za Žurnal Ebo Kenet Činedu.
Kako je rekao nisu znali koliko je bilo sati, ali je bio mrak.
"Izveli su nas iz stanice i stavili u kombi. Odvezli su nas na nepoznato mesto. Dvojica policajaca su nam rekli idete u Bosnu. Ja nikada nisam bio u Bosni. Došao sam avionom u Zagreb, rekao sam im da ne znam Bosnu. Rekli su nam ne, vi idete u Bosnu. Nakon nekog vremena kombi je stao i gurnuli su nas u žbunje. Odbio sam ići u šumu, onda mi je policajac rekao ako se ne pomerim da će me upucati", ispričao je Činedu.
U razgovoru za Žurnal nigerijski studenti kažu da su bili preplašeni i da nisu znali šta da rade. Migranti, koje je Hrvatska policija zajedno s njima naterala da kroz šumu pređu na teritoriju BiH, odvedeni su u kamp u Velikoj Kladuši.
"Naši pasoši i sve stvari su ostale u Zagrebu. Uspeo sam iz kampa pozvati kolegu koji je zajedno sa nama bio na takmičenju da nam pošalje pasoše. Ne znamo šta da radimo, viza za Hrvatsku nam ističe danas", kazao je Činedu.
Kampom "Miral" upravlja Međunarodna organizacija za migracije IOM.
Za Žurnal su samo kratko rekli da su o slučaju nigerijskih studenata, nakon što su dobili potvrdu od organizatora takmičenja da su oni stvarno studenti sa uredno izdatim vizama.
Iz Univerzitetskog sportskog komiteta, organizatora svetskog prvenstva u Puli, tvrde da su obavešteni o slučaju.
U razgovoru za Žurnal predstavnik Komiteta Alberto Tangeti kaže da je bilo ukupno pet učesnika iz Nigerije, četiri studenta i profesor, i da su svi imali uredne vize.
Naveo je da je studente iz Nigerije snimala i hrvatska televizija.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

OVO JE DOKAZ DA SU NIGERIJCI DOŠLI NA TAKMIČENJE U PULU: Hrvati proterali studente u Bihać misleći da su migranti (FOTO)

Izvor: Kurir, 03.Dec.2019

Bosanski mediji su objavili šokantnu priču o dvojici studenata iz Nigerije koje je hrvatska policija kidnapovala i ilegalno proterala u Bosnu i Hercegovinu.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.