Ne mogu da ti objasnim, nećeš razumeti...

Izvor: B92, 04.Dec.2022, 10:03

"Ne mogu da ti objasnim, nećeš razumeti..."

Lionel Mesi je toliki mađioničar, a Argentinci potpuni ludaci za fudbalom, da su učinili da makar na dva časa zaboravim na tragediju od samo 24 sata ranije.

Radni naslov ovog teksta bio je "Show must go on", jer se Svetsko prvenstvo u Kataru mora igrati i bez Srbije, a ispostavilo se da je najbolji način da se to shvati odlazak na utakmicu Argentine.

Njihova žurka počinje još u samom centru, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u najprometnijoj ulici "Suk Vakif", koju su u potpuno zablokirali, a potom isto učinili i u metrou.

Tamo smo pratili kako je Holandija lako i po taktovima impresivnog Denzela Damfrisa izbacila SAD rezultatom 3:1, sumirali utiske "pregaženi" posle poraza od Švajcarske i putovali ka stadionu "Ahmad Bin Ali".

Međutim, još uvek me je tištila prethodna noć.

Još kada sam video postavu Australije i sve te "anonimuse"(niko iz "liga petica" ili uopšte bilo kog višeg ranga), nisam mogao da se ne zapitam kako su to oni u nokaut fazi Mundijala i bore se za najboljih osam na svetu, a mi veliki Srbi smo spakovali kofere posle samo tri utakmice.

Teško objašnjivo... Ali, to je fudbal. Bogami, i disciplina koju je uveo selektor Grejem Arnold kod Miloša Degeneka i saigrača. Nešto što mi ni izbliza nismo imali na ovom turniru.

Samo je Srbija došla na šampionat da igra lep fudbal, a svi ostali da se takmiče, ne srljaju i ne prave greške koje bi ih odvele u ambis.

Nismo ni sanjali da je "Ahmad Bin Ali" stadionu "lek", jer nas čeka novi spektakl u režiji vatrenih Južnoamerikanaca.

Njihov san još uvek živi, kao i Lionela Mesija. I euforija kod strastvenih Argentinaca raste iz dana u dan, meča u meč.

I ne samo kod njih, nego i svih prisutnih u Dohi.

Nakon što je Mesi dao vodeći gol, još dugo niko na novinarskoj tribini nije sedeo. Svi svesni da fudbalski Bog upravo piše nove stranice istorije.

I ispisao ih je u velikom stilu. Odigrao je svoj 1000. meč u karijeri, dao pogodak za vođstvo Argentine i posle do kraja odveo tim do četvrtfinala Mundijala.

Verujte, na tribinama stadiona je sve "gorelo", u onom klasičnom beogradskom slengu, a navijači u plavo-belim dresovima koji su okupirali Dohu, pokazali su sa kojom strašću vole i gledaju ovu igru.

Tekst jedne pesme koja je postala ultra popularna u Kataru, priča o trećoj svetskoj tituli i koja nam se svima urezala u "mali mozak" kaže:

"Ne mogu da ti objasnim, nećeš razumeti..."

I zaista, ove Argentince je potrebno doživeti. Vatreni su i Brazilci, ali ne u tolikoj meri, posebno jer imaju mnogo više domaćeg stanovništva "presvučenih" u žute dresove.

Argentinosi žive za tu treću titulu, žive za Mesija, za fudbal.

Fudbal, koji će se još kako igrati i bez Srbije.

I odjednom tugu zamenjuje neka vrsta uzbuđenja, jer shvatam – Mundijal ima još mnogo toga da nam ponudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.