Nova vest
Fudbal

Nedelja, 04.12.2022.

08:00

"Ne mogu da ti objasnim, nećeš razumeti..."

Lionel Mesi je toliki mađioničar, a Argentinci potpuni ludaci za fudbalom, da su učinili da makar na dva časa zaboravim na tragediju od samo 24 sata ranije.

Izvor: SS

Autor: SS

Radni naslov ovog teksta bio je "Show must go on", jer se Svetsko prvenstvo u Kataru mora igrati i bez Srbije, a ispostavilo se da je najbolji način da se to shvati odlazak na utakmicu Argentine.

Njihova žurka počinje još u samom centru, u najprometnijoj ulici "Suk Vakif", koju su u potpuno zablokirali, a potom isto učinili i u metrou.

Tamo smo pratili kako je Holandija lako i po taktovima impresivnog Denzela Damfrisa izbacila SAD rezultatom 3:1, sumirali utiske "pregaženi" posle poraza od Švajcarske i putovali ka stadionu "Ahmad Bin Ali".

Međutim, još uvek me je tištila prethodna noć.

Još kada sam video postavu Australije i sve te "anonimuse"(niko iz "liga petica" ili uopšte bilo kog višeg ranga), nisam mogao da se ne zapitam kako su to oni u nokaut fazi Mundijala i bore se za najboljih osam na svetu, a mi veliki Srbi smo spakovali kofere posle samo tri utakmice.

Teško objašnjivo... Ali, to je fudbal. Bogami, i disciplina koju je uveo selektor Grejem Arnold kod Miloša Degeneka i saigrača. Nešto što mi ni izbliza nismo imali na ovom turniru.

Samo je Srbija došla na šampionat da igra lep fudbal, a svi ostali da se takmiče, ne srljaju i ne prave greške koje bi ih odvele u ambis.

Nismo ni sanjali da je "Ahmad Bin Ali" stadionu "lek", jer nas čeka novi spektakl u režiji vatrenih Južnoamerikanaca.

Njihov san još uvek živi, kao i Lionela Mesija. I euforija kod strastvenih Argentinaca raste iz dana u dan, meča u meč.

I ne samo kod njih, nego i svih prisutnih u Dohi.

Nakon što je Mesi dao vodeći gol, još dugo niko na novinarskoj tribini nije sedeo. Svi svesni da fudbalski Bog upravo piše nove stranice istorije.

I ispisao ih je u velikom stilu. Odigrao je svoj 1000. meč u karijeri, dao pogodak za vođstvo Argentine i posle do kraja odveo tim do četvrtfinala Mundijala.

Verujte, na tribinama stadiona je sve "gorelo", u onom klasičnom beogradskom slengu, a navijači u plavo-belim dresovima koji su okupirali Dohu, pokazali su sa kojom strašću vole i gledaju ovu igru.

Tekst jedne pesme koja je postala ultra popularna u Kataru, priča o trećoj svetskoj tituli i koja nam se svima urezala u "mali mozak" kaže:

"Ne mogu da ti objasnim, nećeš razumeti..."

I zaista, ove Argentince je potrebno doživeti. Vatreni su i Brazilci, ali ne u tolikoj meri, posebno jer imaju mnogo više domaćeg stanovništva "presvučenih" u žute dresove.

Argentinosi žive za tu treću titulu, žive za Mesija, za fudbal.

Fudbal, koji će se još kako igrati i bez Srbije.

I odjednom tugu zamenjuje neka vrsta uzbuđenja, jer shvatam – Mundijal ima još mnogo toga da nam ponudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Rakitiću lepo u Rijadu

Fudbaler Al Šababa Ivan Rakitić rekao je da će, ako bude sve u redu, produžiti ugovor sa saudijskim klubom jer je zadovoljan ulogom u klubu i životom u Rijadu.

B92.sport

18:05

6 h

U fokusu

Vidi sve