NE SVOJOM KRIVICOM: Marijana Bilić šahovski vunderkind u šah­mat poziciji!

Izvor: Kurir, 03.Jun.2014, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NE SVOJOM KRIVICOM: Marijana Bilić šahovski vunderkind u šah­mat poziciji!

Roditelji Marijane Bilić nisu u mogućnosti da joj obezbede odlazak na Svetsko prvenstvo u Južnoafričkoj republici

KIKINDA: Pametnica!

Desetogodišnja Marijana Bilić iz Kikinde, retko je u prilici da je vršnjaci, pa i daleko stariji i iskusniji šahisti, matiraju.

Protekle tri godine otkako ju je majka naučila da igra šah, bile su dovoljne da postane kadetski prvak Srbije i osvoji petnaestak pehara i duplo više medalja. Dragan Ćirić, trener ŠK >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << “Radnički”, priznaje za Kurir da su se Marijanini roditelji našli u šah­mat poziciji. Nisu u prilici da je pošalju na Svetsko prvenstvo koje se tokom septembra, održava u Južnoafričkoj Republici:

" Marijana bi nakon toga, u oktobru, trebala da se oproba i na Evropskom prvenstvu u Gruziji . Tokom protekla dva veka nikome od kikindskih šahista , u pojedinačnoj konkurenciji, nije uspelo za rukom da izbori učešće na ovako velikim takmičenjima. Jesmo u gotovo bezizlaznoj situaciji, ali se ipak nadamo da će neko  prepoznati Marijanin talenat. Za  dvadesetak godina trenerskog rada, još se nisam sreo sa ovako nadarenom šahistkinjom koja ima veliku volju za igrom i usavršavanjem. Međutim, bez velikih takmičenja, nema ni napredovanja­, jasan je trener Ćirić.

Marijana je početkom maja zablistala i na turniru u Vrnjačkom Banji. U kategoriji problemski šah bila najbolja, a druga u brzoteznim partijama gde se nadmetala za četiri godine starijim takmičarkama:

­

" Moj trener kaže da je šah nešto između sporta, nauke i umetnosti. Omiljeno otvaranje mi je “škotska partija”. Draga mi je kraljica, ali od svih figura, najviše volim skakača. Kad se takmičim, partije obično traju između tri i četiri sata. Sa mamom i tatom je lakše. Matiram ih za tri minuta. Jedino me zasad pobeđuje tri godine stariji brat Milanko, koji takođe nastupa u istom klubu.  Ali neće ni to još dugo trajati­, optimistična je Marijana.

Zahvaljujući njima, pre dva meseca  u školi koju pohađaju, pokrenuta je šahovska sekcija:

­

" Šah je u našoj školi postao veoma popularan. Priznajem da bih se nerado upustio u partiju šaha sa Marijanom jer bi me sigurno pobedila­ kaže Vitomir Radak, direktor OŠ “Sveti Sava”.

S.U.

Roditelji optimisti

Milanko i Marijana su veoma privrženi crno­belim figurama. Znamo da su vremena teška, ali se

nadamo da će se naći neko ko je voljan da joj omogući odlazak na velika takmičenja. Za nas je to

nepremostiva prepreka jer samo suprug Dragan radi ­ kaže Mirjana.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.