Galetićev toranj budućnosti

Izvor: Politika, 05.Jun.2010, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Galetićev toranj budućnosti

Posle Novog Sada, i u Beogradu govoreno o knjizi „S plavima do kraja”, dugogodišnjeg lekara naše fudbalske reprezentacije, koji je kazao da je čudotvorna doktorka Marijana Kovačević napravila revoluciju u fudbalu

Posle Novog Sada, juče je i u Beogradu govoreno o knjizi „S plavima do kraja”, čiji je autor dr Vladimir Galetić, dugogodišnji lekar fudbalske reprezentacije Jugoslavije, koji je i tri decenije bio lekar svih selekcija Vojvodine, a radio je i u OFK Beogradu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Galetić je bio u stručnom štabu jugoslovenskog tima na Svetskom prvenstvu u Italiji 1990. godine, kao jedan od najbližih pomagača tadašnjem selektoru Ivanu Osimu, a „plavi” su zaustavljeni tek u četvrtfinalu od Argentine, posle pucanja penala. Pored autora i novinara Jovana Sekulića i Jovana Tanurdžića, o knjizi i doktoru Galetiću su govorili i naši poznati treneri i nekadašnji selektori Ljupko Petrović, Ivan Čabrinović, Slobodan Santrač i Milan Živadinović.

– Ova knjiga ostaje narodu, a drago mi je da je sa nama i legendarni Dragan Džajić, koji je fudbalski obeležio dvadeseti vek na ovim prostorima – rekao je Tanurdžić, koji je nedavno dobio Majsku nagradu za novinarstvo.

Pored legendarnog Džajića, koji je privukao najveću pažnju, u Kristalnoj dvorani hotela „Hajat” su bili i fudbalski velikani: Lazar Radović, Josip Pirmajer, Vladica Popović, Mitar Mrkela… Međutim, na opšte čuđenje prisutnih nije bio niko od čelnika FS Srbije, iako je Galetić dve decenije proveo uz naš nacionalni tim. Dugotrajnim aplauzom su posebno pozdravljeni čuveni treneri Miljan Miljanić i Ivan Osim, s kojima je popularni doktor Vladimir Galetić Cibra uspešno sarađivao.

– Ova knjiga koja je pisana deset godina je dokumentarna, fotomonografska. Dokumentarnu građu sam skupljao u Beogradu, Zagrebu i Sarajevu, ali sam na kraju došao do zaključka da sam imao više materijala nego svi ti savezi zajedno. Zato je ova knjiga moj toranj budućnosti – kazao je Galetić.

On je podsetio da je uoči meča osmine finala na Mondijalu u Italiji protiv Španije, izmerio da je temperatura iznad travnjaka na terenu u Firenci, na kome je odigrana utakmica, bila čak 37 stepeni, a na dva metra visine 32.

– To je bila moja prava doktorska disertacija. A, sada se plašim da se ne vodi mnogo računa o nadmorskoj visini na kojoj će se igrati utakmice u Južnoj Africi, kao ni o mikroklimatskim promenama – upozorio je Vladimir Galetić.

Tokom promocije knjige, Galetić je kazao i da je uspešno sarađivao s našom „čudotvornom doktorkom” Marijanom Kovačević, koja je, kako je naglasio, napravila revoluciju u svetskom fudbalu.

– Na predstojećem Mundijalu u mnogobrojnim reprezentacijama su angažovani i parapsiholozi, bioenergetičari… Oni su potrebni za psihološko jačanje igrača, koje je u funkciji uspeha. I ja se zalažem za to i nije mi jasno zašto se tome protivimo, pogotovo što je psihološko vođenje tima večna enigma – zaključio je Galetić.

L. Delić 

[objavljeno: 06/06/2010]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

PLAVI SE 1990. MOLILI ISTOM BOGU

Izvor: Kurir, 06.Jun.2010, 08:52

Golman reprezentacije SFR Jugoslavije Tomislav Ivković otkrio je hrvatskim medijima kako su plavi preživeli katastrofalan poraz 4:1 od Nemačke na svom prvom meču na Svetskom prvenstvu 1990. godine u Italiji...Bivši čuvar mreže Dinama i Crvene zvezde rekao je da su reprezentativci selektora Ivice...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.