Dan kada je Srbija postala prvak sveta u fudbalu - šta se desilo sa jatom zlatnih orlića

Izvor: RTS, 20.Jun.2020, 18:16

Dan kada je Srbija postala prvak sveta u fudbalu - šta se desilo sa jatom "zlatnih orlića"

Na današnji dan, pre pet godina, izgovorili smo ono što smo samo sanjali - Srbija je svetski šampion u fudbalu. Mladi momci, pod vođstvom Veljka Paunovića, uputili su se 2015. godine na daleki Novi Zeland, a sa kraja sveta doneli su kući svetsko zlato.
Bez velike pompe i bez ikakvih očekivanja, momci Veljka Paunovića su ispraćeni na Novi Zeland, na Svetsko prvenstvo za igrače do 20 godina.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Još manje se pričalo o njima nakon prvog kola na turniru, u kojem su poraženi od Urugvaja sa 1:0.
Ipak, od prvog kola, "orlići" su pokazali neverovatnu mentalnu snagu i redom rušili rivale do zlata.
Put od poraza do svetskog zlata U drugom kolu savladan je Mali sa 2:0, a u trećem Meksiko, identičnim rezultatom.
U osmini finala Srbija je igrala protiv Mađarske, i u tom meču bila na korak od ispadanja.
Mađari su vodili od 57. minuta, a Šaponjić je doneo izjednačenje u prvom minutu sudijske nadoknade. Autogolom Atile Talabera u 118. minutu, Srbija došla do četvrtfinala.
U četvrtini finala težak meč sa Sjedinjenim Američkim Državama, gde je pobednik rešen posle penala. Srbija je sa 6:5 savladala SAD i dokopala se polufinala.
Mali je čekao Srbiju u polufinalu. Ponovo produžeci, koje je rešio Šaponjić, golom u 101. minutu. 
Dovoljno za veliko finale i veliki Brazil.
Srbija je preko Staniše Mandića stigla do prednosti u finalu, ali su Brazilci izjednačili tri minuta kasnije, preko Andreasa Pereire. 

I još jednom produžeci, u kojima su (opet - još jednom) "orlići" pokazali neverovatnu mentalnu snagu.
Nemanja Maksimović je, golom u 118. minutu, doneo svetsku šampionsku titulu Srbiji.
Gde su zlatni "orlići" sa Novog Zelanda?Dok su pojedini članovi zlatne generacije unovčili reprezentativni uspeh i Novi Zeland iskoristili kao zamajac u karijeri, drugi nisu uspeli da pokrenu karijeru na način na koji su želeli. 
Golman Predrag Rajković je iz Crvene zvezde otišao u Makabi Tel Aviv, a sada je član francuskog Remsa.
Milan Gajić je napustio OFK Beograd, preselio se u Bordo. Nije se naigrao u Francuskoj, pa je potpisao za Crvenu zvezdu 2019. godine.
Baš kao i Gajić, Nemanja Antonov se iz OFK Beograda otisnuo u inostranstvo, potpisao je ugovor za Grashopers. Nije bio standardan, proveo je i vreme na pozajmici u Partizanu, a trenutno je član belgijskog Muskrona.
Još jedan izdanak škole kluba sa Karaburme, Saša Zdjelar, napustio je Srbiju i obukao dres Olimpijakosa. Nije uspeo u Pireju da se izbori za minutažu, pa je posle pozajmica u Majorci i Partizanu, potpisao ugovor sa crno-belima. 
Miloš Veljković, momak rođen u Bazelu i koji nikada nije igrao za srpske klubove, posle Totenhema je potpisao za Verder iz Bremena, u kojem je standardan već četiri godine. 
Srđan Babić je napustio Vojvodinu i potpisao za Real Sosijedad, ali tamo nije odigrao niti jedan meč. Posle dve godine u Španiji, vratio se u Srbiju i potpisao ugovor sa Crvenom zvezdom.
Ivan Šaponjić je iz Partizana otišao u Benfiku, a posle pozajmice koju je proveo u Belgiji, potpisao je ugovor sa madridskim Atletikom. 
Nemanja Maksimović je nastupao za Domžale, zatim za Astanu i Valensiju, a od 2018. godine je u Hetafeu, gde je konačno dobio priliku da pokaže talenat. 
Posle odličnih igara na prvenstvu, Staniša Mandić je iz Čukaričkog otišao u Norvešku, bio je na pozajmici u Zrinjskom, a sada je član slovenačke Mure. Prihvatio je poziv iz Crne Gore i zaigrao na seniorskom nivou. 
Mijat Gaćinović je napustio Vojvodinu i zaigrao za Ajntraht, čiji je član već punih pet godina. 
Posle Partizana, Andrija Živković je zaigrao za Benfiku. Iako su mu predviđali veliku karijeru, brzonogi Nišlija godinama ne uspeva da se izbori za minutažu u Portugaliji. 
Golman Filip Manojlović je posle Zvezde potpisao za Hetafe, a proveo je jedan period u grčkom Panioniosu. 
Stefan Milošević je iz subotičkog Spartaka prešao u Crvenu zvezdu 2016. godine, ali se posle dve godine vratio u Suboticu. 
Vukašin Jovanović je iz Zvezde otišao u Zenit, potom u Bordo, a proveo je i jedan period na pozajmici u Eibaru.
Miladin Stevanović se oprobao, posle Partizana, u Turskoj, gde je potpisao za Kajzerispor. Ipak, 2018. godine se vratio u Srbiju, gde igra u dresu Čukaričkog. 
Marko Grujić je iz Zvezde otišao u Liverpul, ali je poslat na kaljenje - prvo u Kardif, a potom u Hertu. Ovog leta bi trebalo da se vrati na Enfild. 
Defanzivac Radovan Pankov je iz Vojvodine otišao u Ural, bio na pozajmici u kiparskom AEK-u, da bi se vratio u Srbiju i zaigrao za niški Radnički. Sada je član Crvene zvezde.  
Još jedan momak kome se predviđala blistava karijera jeste Filip Janković. On je, posle Zvezde, igrao za Parmu, Kataniju, Domžale, Radomlje, Ekstremaduru i Kordobu. Sada je član Triglava iz Kranja.
Stefan Ilić je, posle Spartaka, igrao za Zvezdu, Radnički, Bežaniju, Metalac, a sada nastupa za Bačku. 
Sergej Milinković Savić sa velikim uspehom nosi dres Lacija. On je posle Vojvodine otišao u Genk, iz Belgije u Rim, gde je od 2015. godine. 
Njegovog rođeni brat, Vanja Milinković Savić, nije dobio radnu dozvolu za Englesku, iako ga je kupio Mančester junajted. Branio je za Vojvodinu, Lehiju, Torino, SPAL i Askoli. Sada je na pozajmici u Standardu iz Liježa.
Naravno, glavni mozak čitavog poduhvata, verovatno najvećeg fudbalskog uspeha u novijoj srpskoj istoriji - Veljko Paunović.
On se otisnuo "preko bare", gde je četiri godine vodio MLS ekipu Čikaga. U novembru 2019. godine, Paunović je napustio Čikago i trenutno nema klub.
Pogledaj vesti o: Svetsko prvenstvo

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.