Čovek koji je otkrio Lebrona: Ne vidim kako bi SAD pobedile tim Balkana VIDEO

Izvor: B92, 04.Sep.2023, 21:00

Čovek koji je otkrio Lebrona: Ne vidim kako bi SAD pobedile tim Balkana VIDEO

Brajan Vindhorst, dugogodišnji novinar ESPN, u opširnom razgovoru za srpske medije govorio je o Svetskom prvenstvu, Srbiji, Joviću, Rajakoviću...

Prečešljali smo mnoge teme, a počeli smo od Svetskog prvenstva u košarci koje je ušlo u završnicu takmičenja.

Amerika je izgubila od Litvanije u drugoj fazi turnira i to ih je odvelo na Italiju u četvrtfinalu Mundobasketa.

"Ovo nije najbolji tim koji SAD može da izabere i nije ovo toliko dobar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tim kao onaj koji će naredne godine poslati u Pariz. Niko od ovih igrača ranije nije igrao po FIBA pravilima i to im je minus. Kako god imaju sjajno zajedništvo. Napravljeni su tako da maksimalno iskoriste jedan stil igre. Taj stil uglavnom funkcioniše, ali ima i svoje probleme. Oni su mali jer, iskreno, najbolji visoki igrači u NBA nisu Amerikanci. Oni imaju izbor između toga da vode na Mundobasket visoke igrače koji nisu među najboljima i koji će biti nadigrani ili mogu da se prilagode stilu koji će najbolje iskoristi njihove talente. To je put kojim su krenuli i klade se da će taj stil upaliti tokom ovog turnira. Oni su definitivno napravili sastav imajući to u vidu. Pronašli su igraima uloge i mislim da je tim vrlo drugarski povezan", rekao je popularni Vindi.

Vindhorst je u prošlosti imao diskutabilne komentare na račun Nikole Jokića, te smo ga pitali kako vidi Srbiju bez njega na turniru u Manili.

"Iskreno, da je Jokić ovde bili biste favoriti da osvojite turnir. Ako se ne varam igrate pomalo bez plejmejkera. Vasilije Micić ne igra, Jokić nije tu, a znam da je Stefan Jović tu da prevodi loptu. Dva sjajna srpska kreativna igrača nisu tu, a Teodosićeva karijera u reprezentaciji je gotova koliko znam. Znam da je tu bilo neke drame tu, ne znam sve, ali on nije tu. Ipak uspevaju i bez njih da igraju jako dobro", rekao je Vindi.



"Očigledno da je otkrovenje Nikola Jović. On je vrlo uzbudljiv igrač, Erik Spolstra je ovde sa timom Sjedinjenih Američkih Država ali je jako uzbuđen što će ga gledati. On je neverovatno uzbudljiv talenat. Igrač takve visine, koji možda još nije ni prestao da raste, a koji je toliko vešt sa loptom"
, dodao je.

Američki novinar pohvalio je Bogdana Bogdanovića i njegovu igru.



"Ja imam lični veliki afinitet prema Bogdanu. Mislim da je njegova radna etika neverovatna. Znam da je imao tešku utakmicu ovde, ispričali su mi to moji prijatelji iz Beograda. Koliko sam čuo previše je šutirao pa su ga pomalo kritikovali... Nisam gledao tu utakmicu jer je bila u isto vreme kao meč SAD... Ali kladio bih se da će Bogdan pogađati kada bude bitno. Bio sam u Kini 2019. godine i mislio sam da će Srbija osvojiti zlato. Kasnije je SAD igrala sa Srbijom, Srbija je taj meč dobila, ali niko od timova nije hteo to da igra, bi je to besmislen meč. Sada su Srbi došli sa manje očekivanja i ako mogu nekako da se plasiraju na Olimpijske igre i da odvedu Nikolu u Pariz sve je moguće. Svakako će morati da probaju da osvoje turnir jer je tu još šest evropskih timova i biće jako teško. Šta god uspeju da urade naredne nedelje i narednog proleća kako bi se plasirali u Pariz - moći će da napadnu zlato ako Nikola igra".


Posle Bogdanovića vratili smo ga na priču o Nikoli Joviću koji bi sledeće sezone mogao da ima više prostora u Majamiju.



"On bi verovatno mogao da igra i više! Znate u čemu je stvar, kladim se na Majami Hit! Uvek se kladim da će da razviju igrača jer to rade već decenijama. Verovatno jedna od najneverovatnijih priča koje sam čuo prošle nedelje je da je Nikola morao da pauzira sa košarkom kako bi završio srednju školu! To nas je podsetilo koliko je on zapravo mlad. Kada sam ga video u plejofu i kada je vežbao pre utakmica nisam mogao da verujem koliki je i koliko je vešt. Ovo je prototip igrača koga želite u današnjoj NBA. Neko tako veliki sa toliko košarkaškog znanja. Iskreno imam baš velika očekivanja od njega. Zbog njegovih veština, zbog toga što je u Majamiju i zbog ovoga što sam video da radi ovde na Filipinima".


Poslednjih nekoliko meseci pričalo se o trejdu Dejmijana Lilarda u Majami, a u tom scenariju bi Nikola Jović verovatno završio u Portlandu.

"Mislim da je za njega bolje da ostane u Majamiju, ali Hit igra da bi sada pobeđivao. Pet Rajli igra da sada pobedi i sada imaju nešto stariji tim. Ako ga trejduju kako bi doveli nekoga ko odmah može da im pomogne neću da ih krivim. Ali nema šanse da sa Hitom pravim neki trejd, a da ne dobijem Jovića. Jović mora da bude u tom paketu. Majami je stvarno do sada radio dobar posao sa draftovanjem igrača i pretvaranjem njih u zvezde. Ne znam šta će se sa njim desiti, ali on kao da je pauzirao sezonu. Nekada se posle toga igrač vrati kao mnog bolji i ja bih to očekivao. Zapravo se pitam... Ako se trejd ne desi pre početka sezone i Majami pusti Jovića da igra, a on zaigra zaista dobro... Pitam se da li će ljudi drugačije gledati na potencijalni trejd za njega", rekao je Vindhorst.

Iskusni američki kolega ne seća se mnogo 2002. godine, iako je tada imao 25 godina...

"Bio sam premlad, nisam baš toliko tada pratio Svetsko prvenstvo, ali se svakako sećam da smo završili kao šesti. Imao sam priliku da upoznam srpske igrače kada sam bio mlad NBA izveštač i još uvek mislim o tome kako bi bilo da Balkan ima jedan tim! Znam da je ovo i političko pitanje, ali ne želim da pričam o politici. Kada bi postojao tim Balkana koji bismo mogli da sastavimo i ako bi usred sezone igrali sa timom Sjedinjenih Američkih Država ne vidim kako bismo mi mogli da pobedimo taj tim. Toliko sam impresioniran time kako su igrači sa balkana u "bablu" bili zajedno, a mislim da je to ostavilo utisak i na igrače. Bilo bi sjajno kada bi tim Balkana mogao da igra sa Amerikancima, Francuzima i ostalim reprezentacijama. Čak i ako bi zajedno bile Srbija i Crna Gora, zamislite to. Opet, kažem da ne pričam o politici, ali kada sam počeo da pratim košarku Srbija i Crna Gora su bile zajedno u državi. Tako da videli smo da je Crna Gora zamalo pobedila SAD, videli smo i da je Srbija pobeđivala Ameriku... Tako je kako je", kazao je.

Kada krene neko veliko međunarodno takmičenje često se povede polemika i porede se pravila u NBA i FIBA.

"Mislim da je u mnogo toga FIBA košarka bolja nego NBA košarka. Toliko stvari postoji u FIBA košarci koje bi NBA trebalo da uvede, ali FIBA ne donosi maksimalnu zabavu. Ako ste košarkaški čistunac nervira vas kada NBA igrači prave korake u prodoru. Ali ako hoćete da uživate u utakmici u utorak uveče u januaru kada je ledeno napolju - šta biste hteli? NBA je napravljena da bude mnogo više zabava i zato je veća liga. FIBA je tu da bude bolja za košarku i zato je bolja za košarkaške čistunce?", rekao je.

Zatim smo ga pitali da li je košarkaški čistunac?



"Hm.. Ja poštujem FIBA košarku, ali više volim NBA. Ali jako poštujem FIBA košarku. Iskreno ako gledate šta se dešava u poslednjih 15 godina, NBA se dosta pomerio ka FIBA standardima. Nema šanse da pogledate kako je Litvanija igrala protiv SAD i da se tome ne divite kao dostignuću kada je košarka u pitanju. Ali ako bi Litvanija, ovaj tim Litvanije, ako bi igrali u NBA ne bi se dobro proveli i niko ih ne bi gledao. Imamo obe stvari i možemo da slavimo Litvaniju, ali i Los Anđeles Lejkerse".


Darko Rajaković ovog leta postao je novi trener Toronto Reptorsa. To je tek drugi put u istoriji da trener koji nije iz Severne Amerike dobije šansu da vodi NBA ekipu. Prvi je bio Igor Kokoškov.



"Ovo će biti sjajna prilika za Darka. Upoznao sam ga prvi put kada je bio asistent u reprezentaciji Srbije 2019. godine i vrlo sam blizak sa Adamom Tatalovićem, drugim asistentom iz tog tima koji sada radi za Nikse i živi u Beogradu. U Beogradu ima stvarno mnogo NBA skauta. Mislim da je ovo velika prilika za Darka. Ne znam šta će raditi Reptorsi, da li će ići u ovom ili onom smeru , ali poštujem ga. Poštujem njegov tim i poštujem svakoga ko je iz inostranstva došao kao trener i uspeo da dobije poštovanje američkih igrača. Đordi Fernandez koji je u stručnom štabu Kanade i asistent je u Kingsima će takođe jednog dana biti glavni NBA trener. Ali takođe i shvatam kakav to pritisak donosi Darku".


"Kada je David Blat došao da trenira Klivlend Kavalirse, iako je Amerikanac, njega gledaju kao evroligaškog trenera. Došao je, to nije ispalo dobro i to je poremetilo koncept zapošljavanja stranih trenera. Ja mislim da Etore Mesina nije dobio šansu da trenira NBA tim jer nije prošlo dobro sa Blatom. Darko ima veliku šansu da otvori put za druge evropske trenere. Ja recimo jako poštujem selektora Grčke Dimitrisa Itudisa koji je uzeo dve evroligaške titule sa CSKA, ja mislim da bi mogao da trenira NBA tim, ali je teško zaposliti ga. Ali ako se Darko dobro pokaže jako dobro i Đordi dobije posao, pa onda i on bude dobar dobili bi više prostora za evropske trenere", dodao je.

Za kraj, pitali smo da li bi Darko mogao da bude Dražen i Divac kada su košarkaški treneri iz Evrope u pitanju?

"Možda, ali ja bih recimo voleo da vidim Šarunasa Jasikevičijusa u NBA, ali mislim da mu temperament to ne dozvoljava. Ne verujem da bi se Šarunas prilagodio u Americi zbog svog temperamenta. Mislim da Darko ima dobar temperament, ali ne znam u kom će pravcu otići Repotorsi. mogao bi da bude okrivljen za to. Najviše verujem u njegov košarkaški pedigre, ali je u situaciji sa mnogo pritiska. Ne samo sa njegove strane nego on trenira Reptorse i za reputaciju trenera iz Istočne Evrope, Da li je to fer ili ne, ne znam, ali je NBA takva. NBA je liga koja mnogo kopira i ako Reptorsi uspeju sa Darkom svi će reći: 'Koga mi da dovedemo? Ko će biti sledeći Darko?", zaključio je Vindhorst.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.