Izvor: Politika, 03.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uvedene vize za Amerikance, Srbe i Crnogorce

Hrvatska prešla iz druge u prvu grupu, po reciprocitetu Od prvog dana Nove godine Amerikanci će morati da prođu kroz dugu i mukotrpnu proceduru nabavljanja vize pre nego što se odluče na put u jednu od najsiromašnijih zemalja Latinske Amerike, Boliviju. Evo Morales, prvi predsednik andske zemlje iz starosedelačkog naroda Ajmara, objavio je ovu odluku, uz naglasak na dostojanstvo zemlje, čestitajući svim Bolivijcima Novu godinu. "Ma kako mala bila, Bolivija, koju zovu nerazvijenom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ima dostojanstvo kao bilo koja druga zemlja, rekao je Morales u novogodišnjoj poruci svojim zemljacima u kojoj je objavio da se SAD u viznom režimu prebacuje iz prve u treću grupu. To znači da će građani iz svetske supersile morati zajedno sa građanima Angole, Butana, Čada, Konga, Ruande, Somalije, Jemena, Indonezije, Kine i Tajvana (zemlje iz treće grupe viznog režima sa Bolivijom) morati da čekaju odobrenje i konsultacije iz Ministarstva unutrašnjih poslova Bolivije, pre nego što im se u pasošu udari pečat kojim im se odobrava put u jednu od najzanimljivijih starosedelačkih zemalja novog sveta.

Zanimljivo je da su istim dekretom vlasti iz La Paza, Srbija i Crna Gora, kao odvojene države, prešle iz zemalja prvog u zemlje drugog reda. Građani Srbije i Crne Gore moraće da idu po vizu u konzulat ili ambasadu Bolivije pre nego što se odluče na dug put, ali za to odobrenje neće se čekati odgovor iz La Paza, već će se ono dobijati na licu mesta u ambasadi. Istovremeno Hrvatska je, kako pišu bolivijski listovi, prešla iz druge u prvu grupu, po reciprocitetu, tako da građani Hrvatske mogu slobodno bez prethodne posete ambasadi da putuju u ovu latinoameričku zemlju. Zajedno sa Srbijom i Crnom Gorom, iz prve u drugu grupu prešao je i Kipar.

Odnosi između SAD i Bolivije su zategnuti otkako je Evo Morales, nekadašnji vođa sindikata uzgajivača biljke koke, izabran za predsednika. On održava vrlo bliske veze sa venecuelanskim predsednikom Ugom Čavesom koji spada u najoštrije kritičare politike Vašingtona. Takođe je rado viđen gost u komunističkoj Kubi. Opozicija u Boliviji čak kritikuje vlast, da se zemlja pretvorila u neku vrstu "venecuelanske kolonije" i da za sve odluke ide po mišljenje kod Uga Čavesa.

U Ministarstvu spoljnih poslova Bolivije ističe se, međutim, da se uvođenjem ove mere prema Amerikancima, "ne zatvaraju granice zemlje" već se jednostavno primenjuje po normama međunarodnog prava princip reciprociteta među državama. Amerikanci koji putuju u Boliviju biće apsolutno isto tretirani, kao naši zemljaci koji ulaze u SAD, kažu bolivijski funkcioneri.

Ali ima i onih koji smatraju da će ovakva mera štetiti pre svega Boliviji. Među njima su i vlasnici turističkih agencija koji ističu da će ova mera uticati na razvoj turizma i da se pogrešno mešaju ideje o dostojanstvu sa interesima zemlje. Nama odgovara da što više turista iz SAD dolazi u Boliviju, kaže jedan turoperator, a ako moraju da čekaju na komplikovanu proceduru, radije će se odlučiti za put u neku drugu zemlju.

Građani Bolivije koji žive i rade u SAD, kako je istovremeno objavljeno, dobijaće od sada u bolivijskim predstavništvima u SAD "modernizovanu legitimaciju" koja će im, po mišljenju funkcionera iz La Paza, olakšati sve procedure u Severnoj Americi. Za ovaj dokument brojni legalni bolivijski gastarbajteri u SAD moraće u svom predstavništvu da plate sumu od 35 dolara. Mnogobrojniji su "ilegalci" iz Bolivije koji su se u potrazi za poslom i dostojnom zaradom "provukli" u SAD bez vize i bilo kakvih dokumenata. Ali sa ovom legitimacijom izdatom u bolivijskom konzulatu u regionu Vašingtona, mnogi će radnici na privremenom radu moći da podižu svoju zaradu preko banke, dok su do sada dobijali platu na ruke, što je u SAD ilegalno. Bar tako se nadaju vlasti u La Pazu.

Z. Šuvaković

[objavljeno: 03.01.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.