Slovenija izgubila desetak milijardi evra zbog korupcije

Izvor: Blic, 12.Mar.2013, 14:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija izgubila desetak milijardi evra zbog korupcije

Ljubljana - Slovenija je tokom poslednje dve decenije izgubila desetak milijardi evra zbog korupcije, tvrdi predsednik slovenačke Antikorucijske komisije Goran Klemenčič i upozorava da Slovenija nije uspostavila transparentnost i mehanizme pravne države.

Poređenja radi, navodi da je prema podacima Evropske komisije gubitak sredstava zbog korupcije u Evropi na godišnjem nivou oko 120 milijardi evra.

- Još nismo uspostavili transparentnost i mehanizme pravne države, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << što je jedini način za efikasnu borbu protiv korupcije u malim državama i zatvorenim privredma - izneo je Klemenčič svoje mišljenje Slovenačkoj televiziji.

Dodao je da se dolazak na vlast još shvata kao mogućnost za raspolaganje javnim dobrima i ukazao da, umesto da je držva uspostavila nultu stopu tolerancije prema korupciji, još postoji nulta stopa rizika za one koji su u korupciju upleteni da će biti zbog toga biti i osudjeni.

- Studija koju je napravio Ekonomski fakultet u Ljubljani pokazuje da politički postavljeni članovi uprava i nadzornih odbora državnih firmi smanjuju njihovu poslovnu efikasnost - rekao je Klemenčič i kao najrizičnija polja za korupciju naveo delovanje banaka i investicije u energetiku.

Izveštaj komisije koju vodi, podseća Hina, početkom godine je pokazalo da su predsednici dveju najvećih političkih stranaka, Janez Janša i Zoran Janković, u svojim imovinskim karticama nepravilno prikazali stvarno stanje imovine.

Oni su to demantovali, ali je čitav slučaj podstakao političku krizu koja je dovela do izglasavanja nepoverenja Janšinoj vladi i imenovanja Alenke Bratušek za mandatara za sastav nove vlade.

Klemenčič je upozorio da će se vrlo brzo pokazati da li je nova vlada spremna za sistemske mere u borbi protiv korupcije, ili će ostaviti da "stvari teku kao do sada".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.