Sajtovi BBC i CNN blokirani u Kini za vreme dodele Nobelove nagrade

Izvor: Blic, 10.Dec.2010, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sajtovi BBC i CNN blokirani u Kini za vreme dodele Nobelove nagrade

PEKING - Kanali američke televizije CNN i britanske BBC bili su danas blokirani u Pekingu i celoj Kini dok je u Oslu trajala svečanost uručenja Nobelove nagrade za mir dodeljene kineskom disidentu Liju Siaobou.

BBC je naveo da su i njegovi vebsajtovi na kineskom i engleskom bili blokirani u Kini, a prema Rojtersu i portali drugih zapadnih zemalja su bili nedostupni u Kini u to vreme.

Ispred stana Liuja u Pekingu, gde se u kućnom pritvoru nalazi njegova supruga, pojačane >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su policijske snage. Nekoliko desetina novinara su policajci potisnuli unutar oblasti opasane kordonom snaga bezbednosti.

Policijske patrole su u vreme svečanosti u Oslu bile pojačane na ključnim mestima u kineskoj prestonici.

Liju u Kini izdržava 11.godišnju kaznu zatvora zbog protivdržavnih aktivnosti, a njegova supruga je u kućnom pritvoru.

Pošto Nobelove nagrade može da primi samo laureat ili neko iz njegove najbliže porodice, predsednik Nobelovog komiteta Torbjorn Jagland je, na kraju današnje svečanosti, stavio priznanje na praznu stolicu u kojoj je bio postavljen veliki portret sa likom Lijua.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.