Rusija: Ako hoće pomoć, Ukrajina da prizna Krim!

Izvor: Press, 12.Apr.2014, 15:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija: Ako hoće pomoć, Ukrajina da prizna Krim!

- Ako Ukrajina ispuni ove uslove, Rusija će biti u mogućnosti da ponudi dodatnu pomoć kad je reč o finansijama, ali i po pitanju gasa - izjavio je ruski ministar finansija Anton Siluanov u Vašingtonu, posle susreta sa nemačkim kolegom Volfgangom Šojbleom.

Smirivanje tenzija na istoku Ukrajine bi, kako je rekao, trebalo da bude sprovedeno na miran način, zasnovan na ukrajinskim zakonima, "bez diskriminacije stanovništva >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << koje govori ruski jezik, bez žrtava i krvoprolića".

Kako je prenela "Raša tudej" (Rušia Today - RT), Siluanov je naglasio neophodnost ustavnih reformi u Ukrajini, kao i održavanja legitimnih predsedničkih izbora i formiranja vlade s kojom, kako je kazao, "može da se pregovara".

Procenjuje se da ukrajinski dug za gas sada iznosi više od 2,2 milijarde dolara, a ruski predsednik Vladimir Putin u četvrtak je pisao liderima 18 evropskih država, uključujući Nemačku i Francusku, upozoravajući da je ukrajinski dug dostigao "kritičan nivo" i da bi mogao ugroziti tranzit gasa u Evropu. Putin je pozvao na hitnu saradnju, apelujući na zapadne partnere Rusije da preduzmu akciju.

Po rečima nemačke kancelarke Angele Merkel, postoje mnogi razlozi da se ova poruka ozbiljno razmotri i da Evropa jedinstveno na nju odgovori.

Pogoršanu ekonomsku situaciju u Ukrajini, kako primećuje RT, prati i eskalacija tenzija u zemlji, a ministar unutrašnjih poslova obećao je oštar odgovor na proteste na istoku zemlje u, kako je kazao, "separatističkim regionima" Donjecka, Luganjska i Harkova. 

Istok i jug Ukrajine, navodi ruski RT, već nedeljama pokazuju nezadovoljstvo novom vladom u Kijevu, a tenzije su eskalirale u ponedeljak, kad su proruski demonstranti započeli zauzimanje vladinih zgrada u nekoliko gradova.

Najmasovniji protesti održani su u Donjecku, Luganjsku i Harkovu, a manji sukobi odigrali su se i u Odesi i Nikolajevu.

Ministar finansija Rusije osvrnuo se i na sankcije EU i SAD zbog ruskog navodnog mešanja u unutrašnja pitanja Ukrajine. Po njegovom mišljenju, uvođenje novih sankcija bilo bi "kontraproduktivno za sve strane".

U poslednjem talasu sankcija, na meti su se našli zvaničnici Krima, zbog organizacije referenduma 16. marta i pripajanja Rusiji.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ako hoće novac - neka priznaju Krim

Izvor: B92, 12.Apr.2014

Moskva -- Ukrajina bi trebalo da prizna nezavisnost Krima, da sredi krizu na istoku i garantuje prava stanovništvu koje govori ruski - ako želi finansijsku pomoć Rusije..."Ako Ukrajina ispuni ove uslove, Rusija će biti u mogućnosti da ponudi dodatnu pomoć kad je reč o finansijama, ali i po pitanju...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.