Oslobođena Britanka osuđena zbog odbojkaškog meča

Izvor: Press, 24.Nov.2014, 00:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oslobođena Britanka osuđena zbog odbojkaškog meča

Britanka iranskog porekla Goneh Gavami, koja je uhapšena jer je pokušala da prisustvuje odbojkaškom meču u Iranu i zbog toga osuđena na godinu dana zatvora, oslobođena je uz kauciju, saopštila je danas njena porodica.
Gavami (25) je oslobođena zbog zdravstvenih problema i trenutno je sa roditeljima u Teheranu, u iščekivanju odluke Apelacionog suda.

Kako su podsetile agencije, Gavami >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << je uhapšena 20. juna kada je sa grupom žena pokušala da uđe na stadion i gleda odbojkašku utakmicu.

Gavami, diplomirana pravnica iz Londona, štrajkovala je glađu nakon hapšenja, a na stotine hiljada ljudi je potpisalo peticiju za njeno oslobađanje.

Iranska štampa je navela da je Gavami oslobođena posle položene kaucije od 38.000 dolara.



Početkom meseca osuđena je na godinu dana zatvora, a iransko tužilaštvo je optužilo za veze sa opozicijom.

Gavami je služila kaznu u zloglasnom teheranskom zatvoru Evin.

Na Fejsbuk stranici "Sloboda za Goneh Gavami", gde su njeni prijatelji i porodica vodili kampanju za njeno oslobađanje, nalaze se njene fotografije i slogan: "Uhapšena zbog toga što je htela da gleda odbojkašku utakmicu".

Šef iranske policije, general Esmail Ahmadi Mogadan, rekao je tada novinarima da "još nije u interesu javnosti" da žene i muškarci zajedno prisustvuju takvim manifestacijama.

Ženama nije dozvoljeno da prisustvuju ni fudbalskim utakmicama u Iranu, a zvaničnici to objašnjavaju time da se one na taj način štite od vulgarnog ponašanja muških obožavalaca fudbala.
Pogledaj vesti o: Odbojka

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SLOBODA za Britanku osuđenu zbog želje da gleda odbojkašku utakmicu

Izvor: 24sata, 24.Nov.2014

Britanka iranskog porekla Goneh Gavami, koja je uhapšena jer je pokušala da prisustvuje odbojkaškom meču u Iranu i zbog toga osuđena na godinu dana zatvora, oslobođena je uz kauciju, saopštila je danas njena porodica...Gavami (25) je oslobođena zbog zdravstvenih problema i trenutno je sa roditeljima...

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.