Minijaturni spejs šatl sleteo u Kaliforniju (Interaktivna grafika)

Izvor: Blic, 03.Dec.2010, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Minijaturni spejs šatl sleteo u Kaliforniju (Interaktivna grafika)

KEJP KANEVERAL - Minijaturni šatl, koji je američka vojska lansirala iz Kejp Kaneverala u aprilu, završio je strogo poverljivu devetomesečnu misiju, i sleteo je u vazdušnu bazu u Kaliforniji.

Šatl, nazvan X-37B, visok je samo 8,9 metara, dok je raspon njegovih krila 4,5 metara. Poređenja radi, većina šatlova koji se šalju u iste misije visoki su oko 37 metara, sa rasponom krila koji dostižu čak 78 metara.

Šatl je u orbiti proveo 224 dana, a sleteo je na zemlju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u 1:16 sati ujutro po lokalnom vremenu.

Svrha njegovog lansiranja je strogo čuvana tajna, ali mnogi analitičari veruju da je poslat u svemir sa namerom da špijunira.

X-37 B je prva američka letelica koja može sama da sleti na pistu.

Šatl je proizvela kompanija "Boing".

Primarni korisnici ove robotičke letelice su NASA i agencija ministarstva odbrane SAD zadužena za razvoj novih tehnologija za vojsku (DARPA).

Američko vazduhoplovstvo planira da drugu ovakvu letelicu pošalje u svemir već na proleće sledeće godine.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Tajnoviti mini-šatl vratio se na Zemlju

Izvor: Mikro - PC World, 04.Dec.2010, 11:19

Minijaturni svemirski šatl američke vojske, lansiran u aprilu iz Kejp Kanaverala, okončao je u petak pre podne (sat posle ponoći po lokalnom vremenu) svoju misiju dugu 224 dana sletanjem na pistu vojne baze Vanderberg u Kaliforniji i tako postao prva američka svemirska letelica koja se spustila...

Nastavak na Mikro - PC World...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.