MMF: Rizik od još dublje krize u Evropi

Izvor: Blic, Tanjug, 13.Maj.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF: Rizik od još dublje krize u Evropi

Postoji rizik da tekuća privredna kriza u Evropi postane još dublja, a period oporavka bude duži nego što se ranije predviđalo, ukoliko se nastavi pad poslovnog poverenja i tražnje u globalnoj ekonomiji, upozorili su eksperti Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).



Globalna finansijska kriza je veoma negativno uticala na najrazvijenije, ali i evropske privrede u usponu, ističe se u analizi pod naslovom "Izgledi regionalne ekonomje: Evropa", koja je objavljena na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sajtu MMF-a.

MMF prognozira da će se privredni rast u najrazvijenijim evropskim ekonomija ove godine smanjiti za četiri odsto, dok bi u 2010. trebalo da opadne, ali blago. Pad ekonomske aktivnosti u evropskim zemljama, koje su od početka ove decenije imale snažan privredni uspon, biće ove godine, kako ocenjuje MMF, još veći - minus 4,9 odsto, dok će se tokom 2010. ona minimalno uvećati.

Privredni rast u Nemačkoj, čija privreda je bez premca u zoni evra i celoj EU, opašće ove godine, porema proceni MMF-a, 5,6 odsto, osetno više nego što se ranije predviđalo.

Za Italiju se u 2009. prognozira pad privredne aktivnosti od 4,4 odsto, za Veliku Britaniju - 4,1, Španiju - 3,3, a Francusku i Švajcarsku tri procenta. U svih pet navedenih zemalja i iduće godine se očekuje blag negativan privredni rast, izuzimajući Francusku, u kojoj bi trebalo da se ostvari minimalan skok ekonomske aktivnosti.

U Rusiji će negativan ekonomski rast ove godine biti još veći - minis šest odsto, dok se za Češku, Mađarsku i Poljsku predviđa pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 3,5 odsto, 3,3 i 0,7 procenata. Mađarska bi i iduće godine trebalo da ima blago negativnu stopu rasta, dok će češki BDP stagnirati, a poljski se uvećati za 1,3 odsto, prognoziraju stručnjaci MMF-a.

Stvaranje uslova za jači privredni oporavak podrazumeva usaglašenu akciju na evropskom nivou, ocenjuju ekonomski stručnjaci MMF-a i preporučuju, između ostalog, da se posebna pažnja obrati na dokapitalizaciju banaka, osiguranje likvidnosti i rešavanje problema loših zajmova.

U analizi se ukazuje da je tokom sadašnje krize u Evropi zabeležen drastičan pad tražnje, što je "povuklo" i veliko smanjenje robne razmene. Podaci na koje se poziva MMF pokazuju da je u poslednjem kvartalu prošle godine obim izvoza u zoni evra opao za 26 odsto na godišnjem nivou. U izveštaju se ističe da makroekonomska politika treba u Evropi da osigura jačanje tražnje, dok centralne banke moraju koristiti sva raspoloživa sredstva da snize kamatne stope do minimalnog nivoa.

Esperti MMF-a preporučuju članicama Evropske unije da u vođenju fiskalane politike obrate pažnju i na stanje javnih finansija i visinu budžetskog deficita, kako ne bi došlo do neželjenih poremećaja na makroekonomskom nivou.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MMF: Evropa u dubokoj recesiji

Izvor: Capital.ba, 13.Maj.2009

VAŠINGTON, Nakon pada povjerenja i globalnih narudžbi, Evropa je ušla u duboku recesiju, a postoji opasnost da se ona i produbi, a Hrvatska će u 2009. zabilježiti pad privrede  od 3,5 posto, pokazuje juče objavljen izvještaj  Međunarodnog monetarnog fonda o privrednim  izgledima regije. U...

Nastavak na Capital.ba...

MMF: Rizik od još dublje krize

Izvor: RTS, 13.Maj.2009

Prema najnovijim analizama MMF-a privredni rast u 2009. godini, u najrazvijenijim evropskim ekonomijama biće manji za četiri odsto. Prvih 800 miliona evra iz aranžmana Srbije sa MMF-om stižu sledeće nedelje, najavio Guverner Jelašić...Guverner Narodne banke Srbije potvrdio je da će u petak 15....

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.