MMF: Moguća još dublja kriza

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 13.Maj.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF: Moguća još dublja kriza

Vašington, Moskva -- Postoji rizik da tekuća privredna kriza u Evropi postane još dublja, a period oporavka bude duži nego što se ranije predividjalo, upozoravaju stručnjaci MMF-a.

Analiza MMF-a daje prognozu oštrog pada privrednog rasta zemalja EU

U najnovijoj analizi stanja zdravlja evropske privrede, analitičari Međunarodnog monetarnog fonda tvrde da je nepovljan scenario moguć ukoliko se nastavi pad poslovnog poverenja i tražnje u globalnoj ekonomiji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Globalna finansijska kriza je veoma negativno uticala na najrazvijenije, ali i evropske privrede u usponu, ističe se u analizi pod naslovom "Izgledi regionalne ekonomje: Evropa", koja je objavljena na sajtu MMF-a.

MMF prognozira da će se privredni rast u najrazvijenijim evropskim ekonomija ove godine smanjiti za četiri odsto, dok bi u 2010. trebalo da opadne, ali blago. Pad ekonomske aktivnosti u evropskim zemljama, koje su od početka ove decenije imale snažan privredni uspon, biće ove godine, kako ocenjuje MMF, još veći - minus 4,9 odsto, dok će se tokom 2010. ona minimalno uvećati.

Privredni rast u Nemačkoj, čija privreda je bez premca u zoni evra i celoj EU, opašće ove godine, porema proceni MMF-a, 5,6 odsto, osetno više nego što se ranije predvidjalo. Za Italiju se u 2009. prognozira pad privredne aktivnosti od 4,4 odsto, za Veliku Britaniju - 4,1, Španiju - 3,3, a Francusku i Švajcarsku tri procenta.

U svih pet navedenih zemalja i iduće godine se očekuje blag negativan privredni rast, izuzimajući Francusku, u kojoj bi trebalo da se ostvari minimalan skok ekonomske aktivnosti.

U Rusiji će negativan ekonomski rast ove godine biti još veći - minis šest odsto, dok se za Češku, Madjarsku i Poljsku predvidja pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 3,5 odsto, 3,3 i 0,7 procenata.

Mađarska bi i iduće godine trebalo da ima blago negativnu stopu rasta, dok će češki BDP stagnirati, a poljski se uvećati za 1,3 odsto, prognoziraju stručnjaci MMF-a.

Stvaranje uslova za jači privredni oporavak podrazumeva usaglašenu akciju na evropskom nivou, ocenjuju ekonomski stručnjaci MMF-a i preporučuju, između ostalog, da se posebna pažnja obrati na dokapitalizaciju banaka, osiguranje likvidnosti i rešavanje problema loših zajmova.

U analizi se ukazuje da je tokom sadašnje krize u Evropi zabeležen drastičan pad tražnje, što je "povuklo" i veliko smanjenje robne razmene. Podaci na koje se poziva MMF pokazuju da je u poslednjem kvartalu prošle godine obim izvoza u zoni evra opao za 26 odsto na godišnjem nivou.

U izveštaju se ističe da makroekonomska politika treba u Evropi da osigura jačanje tražnje, dok centralne banke moraju koristiti sva raspoloživa sredstva da snize kamatne stope do minimalnog nivoa.

Esperti MMF-a preporučuju članicama Evropske unije da u vodjenju fiskalane politike obrate pažnju i na stanje javnih finansija i visinu budžetskog deficita, kako ne bi došlo do neželjenih poremećaja na makroekonomskom nivou.

Antikrizne mere Rusije najefikasnije

Efikasnost antikriznih mera je u Rusiji najniža u poređenju sa drugim zemljama, pokazali su rezultati istraživanja oditorsko-konsultantske kompanije FBK.

Kompanija je analizirala antikrizne mere u osam država - Britaniji, Nemačkoj, SAD, Francuskoj, Kanadi, Kazahstanu, Ukrajini i Rusiji i utvrdila da se Rusija, prema indeksu antikrizne efikasnosti koji je utvrdila FBK, našla na poslednjem mestu, objavljeno je na Internet sajtu Banki.ru.

Direktor za strateške analize u FBK Igor Nikolajev je ukazao da je "u Rusiji došlo do najvećeg smanjenja obima izvoza i spoljnotrgovinskog prometa u celini, kao i do najbržeg rasta cena". S druge strane, Rusija je po tempu smanjenja zlatnih rezervi na drugom mestu, posle Britanije.

Rusija je u decembru 2008. i januaru ove godine zauzimala pretposlednje mesto na toj listi.

"Prilično je teška situacija i u Ukrajini, ali je u 'borbi' za poslednje mesto ona izgubila u korist Rusije", ukazao je Nikolajev.

Najviši indeks antikrizne efikasnosti beleži se u Britaniji.

"U toj zemlji su ostvareni relativno najbolji pokazatelji medju tih osam država - izvoza, spoljnotrgovinskog prometa i trgovine na malo, indeksa akcija, obima industrijske proizvodnje i indeksa proizvodjačkih cena. Znatan problem za tu zemlju predstavljalo je jedino suviše brzo smanjenje zlatnih rezervi", ukazali su stručnjaci FBK.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.