Kisindžer: Kina se transformiše

Izvor: B92, 12.Nov.2012, 20:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kisindžer: Kina se transformiše

Peking -- Bivši američki državni sekretar i savetnik za nacionalnu bezbednost Henri Kisindžer očekuje promene u kineskoj privredi, društvu i u spoljnoj politici.

On ističe da ne treba očekivati da ta transformacija sledi američki put.

Kisindžer,stari poznavalac Kine koji je sarađivao sa svakim od kineskih vođa od Mao Cetunga i Deng Sjaopinga do Hu Đintaoa, smatra da će Kina u narednoj deceniji postati otvorenija i transparentnija i da će sprovesti reforme koje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su potrebne, ali na svoj način, prenosi list Čajna dejli.

"Mogu da zamislim transformaciju, mislim da je to sigurno", rekao je Kisindžer na nedavno održanom seminaru u Vašingtonu koji se bavio predstojećom promenom kineskog rukovodstva na sadašnjem partijskom kongresu.

"Ono što ne smemo da tražimo ili očekujemo je da će oni slediti mehanizme s kojima smo mi upoznati. To će biti kineska verzija, ali verujem da će biti transparentnija, njen pravni sistem biće predvidljiviji", rekao je Kisindžer i dodao da će Kina morati da prođe kroz jako puno prilagođavanja.

Kako Komunistička partija Kine sprovodi svoju decenijsku promenu rukovodstva mnogi u Sjedinjenim Državama se pitaju kojim će putem Kina ići i da li će nastaviti svoju reformu i otvaranje prema svetu.

Kisindžer je rekao da je jedna od glavnih promena koje će Kina morati da sprovede u narednih 10 godina urbanizacija više od 400 miliona poljoprivrednika, što će biti test za njenu infrastrukturu, privredu i čak tradicionalne sisteme vrednosti.

On je dodao da će buduća kineska generacija biti jedinstvena, većina njih biće odgajana u porodicama sa jednim detetom i biće prva generacija u stotinama godina koja nije doživela turbulentna previranja.

U spoljnoj politici Kina će podsticati domaću potrošnju i zavisiće manje od izvoza, i manje će biti zavisna od stranih tržišta, rekao je američki državni sekretar za vreme Ričarda Niksona.

Komunistička partija Kine jasno je dala do znanja pre početka 18. Kongresa partije u četvrtak da je rešena da dalje ojača reforme na svim nivoima.

Kisindžer smatra da će novo kinesko rukovodstvo imati pune ruke posla sa domaćim pitanjima i da je malo verovatno da će Peking imati u planu velike "strane avanture ili sukobljavanja sa SAD".

Imajući u vidu da su kinesko-američki odnosi postali komplikovaniji poslednjih godina Kisindžer je pozvao obe zemlje da pokažu strpljenje i razumevanje i da izbegnu sukobe.

"Sukob između Kine i SAD bio bi katastrofa za obe zemlje, I bilo bi nemoguće opisati kako bi izgledala pobeda", rekao je Kinsindžer i ocenio da bi najbolje bilo da se nađe nešto oko čega Kina i SAD mogu zaista da sarađuju, nešto za šta će se angažovati sa obe strane Pacifika, neki zajednički projekat.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kisindžer: Kineska verzija promene privrede

Izvor: Akter, 12.Nov.2012

Bivši američki državni sekretar i savetnik za nacionalnu bezbednost Henri Kisindžer očekuje promene u kineskoj privredi, društvu i u spoljnoj politici

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.