Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Mar.2017, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izetbegović optužuje Ivanića za samostalno delovanje

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović optužio je danas predsedavajućeg Predsedništva BiH Mladena Ivanića da je počeo da se upušta u paralelizam, ističući da Ivanić Međunarodnom sudu pravde u Hagu može preneti jedino ono što se tri člana Predsedništva dogovore u vezi sa pitanjem legitimiteta agenta BiH pred tim sudom Sakiba Softića, a ne samo svoj lični stav.

"On (Ivanić) je govorio da pokušavam sam da zastupam stavove celog Predsedništva, ja >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << to nikada nisam radio. Samo sam tvrdio da agent ima mandat. Nikada se nisam upuštao da to radim sam. Jesam kao bošnjački član Predsedništva učinio sve da Softić napravi valjan zahtev za reviziju", kazao je Izetbegović novinarima u Sarajevu.

Predstavnici RS tvrde da je Izetbegović odluku o pokretanju revizije presude MSP po tužbi BiH protiv Srbije za genocid doneo mimo institucija, odnosno Predsedništva BiH, na neformalnom sastanku u sarajevskoj Većnici sa predstavnicima ostalih bošnjačkih partija, NVO i javnog života.

Izetbegović je ocenio da je Ivanić "sada počeo da radi sam" i da sebe "predstavlja suverenom BiH".

"On nije suveren, on je predsedavajući Predsedništva i može Sudu u Hagu prenositi isključivo ono što sve sva trojica dogovorimo. Nadam se da se neće upustiti u neke neustavne manipulacije", kazao je Izetbegović.

Međunarodni sud pravde je 24. februara uputio pismo trojici članova Predsedništva BiH u kojima traži pojašnjenje u vezi statusa agenta u postupku revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije Sakiba Softića.

Takav zahtev Sud je dostavio nakon što im je u julu prošle godine Ivanić pisao i osporio legitimitet Softića da zastupa BiH u postupku revizije presude.

Članovi Predsedništva BiH imaju rok do 2. marta do 18.00 sati da se izjasne o statusu Softića.

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić je za sutra zakazao neformalne konslutacije članova Predsedništva o tom pitanju, ali je ocenio da od tih konsultacija ne očekuje ništa, jer tri člana Predsedništva imaju različit stav o tom pitanju.

"Ne očekujem ništa posebno - ja imam svoj stav, Izetbegović ima svoj, a (hrvatski član Predsedništva BiH Dragan) Čović nešto između", rekao je Ivanić.

U prošli četvrtak prekinuta je vanredna sednica Predsedništva BiH na kojoj je trebalo da se razmatra pitanje podnošenja zahteva za reviziju tužbe, jer je Izetbegović napustio sednicu.

Ivanić tvrdi da Softić nema legitimitet agenta BiH pred MSP, kao i da ne postoji odluka Predsedništva BiH da se pokrene proceš revizije presude, o čemu će on obavestiti MSP putem ličnog izaslanika.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.