Izvor: Blic, 29.Mar.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Holandski internet provajder skinuo film o Kuranu

Holandski internet provajder „LajvLik” skinuo je kontroverzni film holandskog parlamentarca Gerta Vildersa o Kuranu sa svog veb sajta, saopštio je danas taj provajder.

„Nakon veoma ozbiljnih pretnji upućenih našim zaposlenima LajvLik nije imao izbora sem da ukloni film 'Fitna' sa svojih servera”, stoji u saopštenju objavljenom na veb sajtu holandskog provajdera.

Šesnaestominutni film „Fitna” (reč kojom se označava jaz između >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vernika i nevernika) skinut je kasno sinoć, pošto je njegovo pojavljivanje dan ranije izazvalo oštre kritike u Holandiji i inostranstvu.

Film „Fitna” sadrži delove Kurana, govore ekstremističkih islamskih propovednika i snimke nasilja, posebno napade na SAD 11. septembra 2001. godine.



Reis Mustafa Cerić osudio film Gerta Vildersa


Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini reisu-l-ulema Mustafa Cerić, osudio je danas stavljanje na internet filma „Fitna" holandskog autora Gerta Vildersa, koji kritički prikazuje Kuran.

"Film 'Fitna' je provokacija na koju Muslimani treba da odgovore pojačanom verom i snažnijim jedinstvom na putu istine i pravde. Mržnja prema islamu uznemirava sve Muslimane, a posebno nas u BiH, jer nas to podseća na genocid, koji je naš narod doživeo na kraju 20. stoleća u srcu Evrope", navedeno je u saopštenju

"Islamofobija Gerta Vildersa neće uvećati slobodu izražavanja u Evropi, ali hoće raniti milione nevinih duša. Pozivamo sve ljude dobre volje da, umesto mržnje, šire ljubav, umesto netrpeljivosti toleranciju i, umesto sukoba, podržavaju saradnju među svim ljudima i narodima sveta", stoji u saopštenju.

U "Fitni" korišćeni i snimci skrnavljenja crkve na Kosovu

U filmu "Fitna" ubačen je i video snimak martovskog nasilja na Kosovu i Metohiji na kome se vidi kako albanski muslimani skrnave jednu pravoslavnu crkvu, objavila je današnja "Politika". U šesnaestominutnom filmu naslovljenom "Fitna", što je izraz iz Kurana koji se ponekad prevodi kao "razdor", Vilders kaže za islamsku svetu knjigu da je fašističko štivo koje podstiče nasilje. Film "Fitna" sadrži delove Kurana, govore ekstremističkih islamskih propovednika i snimke nasilja, posebno napade na SAD 11. septembra 2001. godine. Prikazane su i scene islamskih terorističkih napada na Madrid i London sa telima žrtava, kao i citati radikalnih arapskih i iranskih klerika "Šta Alaha usrećuje. Alah je srećan kad nemuslimani ginu" i "Uništiti nevernike i politeiste ... Alahu, ubij ih do zadnjeg". Na početku i kraju filma se pokazuje karikatura proroka Muhameda koja je zajedno sa drugim karikaturama islamskog proroka 2006. godine izazvala burnu reakciju muslimana širom sveta. Holandski Internet provajder LajvLik skinuo je danas kontroverzni film sa svog veb sajta.

Film uzburkao muslimanske zemlje

Posle objavljivanja kontroverznog filma o islamu desničarskog holandskog poslanika Gerta Vildersa na sajtu njegove Slobodarske partije, usledile su oštre reakcije muslimanskih zemalja.

Vilders je u svom petnaestominutnom filmu "Fitna" (Razdor) prikazao delove Kurana u kojima se, kako navodi, podstiče na nasilje. Sajt njegove stranke je, međutim, ubrzo posle objavljivanja tog filma pao.

Više stotina muslimana u Pakistanu u petak je protestovalo zbog filma, a holandski ambasador pozvan je u Ministarsvo spoljnih poslova gde mu je uručena protestna nota zbog "vrđanja muslimanskog sentimenta širom sveta".

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun takođe je osudio objavljivanje kratkometražnog filma.

"Ne postoji opravdanje za govor mržnje i podsticanje na nasilje. Ovde nije u pitanju pravo na slobodno izražavanje", navodi se u saopštenju generalnog sekretara UN.

Osude zbog spornog filma upućene su i iz Indonezije, najmogoljudnije muslimanske zemlje, kao i Irana i Jordana. Savet Evrope takođe je osudio objavljivanje filma na internetu uz ocenu da je reč o manipulaciji koja je zasnovana na eksploataciji straha. Holandski muslimani pogođeni su onim što je u filmu prikazano i navode da je reč o pogrešnoj interpretaciji islama.

Kratkometražni film "Fitna", što je izraz iz Kurana, počinje upozorenjem i šokantnim slikama i naizmeničnim prikazivanjem prizora napada 11. septembra 2001. u Njujorku i drugih ekstremističkih bombaških napada i citata iz Kurana.

Holandska vlada se distancirala od pogleda izraženih u tom filmu i izrazila strahovanje da će njegovo emitovanje proizvesti onu vrstu žestokih reakcija koje su usledile posle objavljivanja karikatura proroka Muhameda u danskim listovima 2006. godine.

Vilders je rekao da cilj njegovog filma nije da provocira već da upozori na pretnju koju islam predstavlja za Zapad.

Holandske televizijske kuće odbile su da emituju njegov film, a jedan američki portal je takođe deaktivirao sajt pošto su mu stigle žalbe uoči planiranog emitovanja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.