Hasanbegović: Ne osećam odgovornost za bojkot komemoracije

Izvor: N1 televizija, 22.Apr.2016, 12:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hasanbegović: Ne osećam odgovornost za bojkot komemoracije

Ministar kulture Hrvatske Zlatko Hasanbegović izjavio je da ne oseća odgovornost zbog toga što se ove godine održavaju tri komemoracije žrtvama jasenovačkog logora.

"Odgovorni su oni koji bojkotuju službenu državnu komemoraciju", rekao je Hasanbegović novinarima uoči državne komemoracije u Jasenovcu koju bojkotuju Koordinacija jevrejskih opština, Srpsko narodno veća (SNV) i Savez antifašistički boraca i antifašista Hrvatske zbog "relativizacije i revitalizacije ustaštva".
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << />
Na pitanje novinara oseća li ličnu odgovornost zbog tri komemoracije i bojkota, Hasanbegović je odgovorio kratko – ne.

 Hasanbegović je pre dolaska u memorijalni centar u Jasenovcu bio na liturgiji SPC za žrtve jasenovačkog logora u selu Mlaka kod Jasenovca, a tamo je bio i ministar rada Srbije Aleksandar Vulin, preneli su hrvatski mediji.

Na liturgiji su bili i predstavnici Srpskog narodnog veća, koji bojkotuju službenu komemoraciju.

Upravo se Hasanbegovićeve ranije izjave i tekstovi o ustašama kao herojima i antifašizmu kao floskuli smatraju jednim od važnijih razloga za bojkot državne komemoracije.

Državnoj komemoraciji u Jasenovcu, koja je počela u 11 časova, prisustvovao je premijer Tihomir Orešković i prvi potpredsednik Vlade i lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko, koji dosad nije bio na komemoracijama u Jasenovcu.

Na komemoraciju je došlo i nekoliko ministara u vladi desnog cetra, kao i potpredsednik Sabora Ivan Tepeš iz desničarske Hrvatske stranke prava-Ante Starčević koja je deo vladajuće koalicije desnog centra.

U Jasenovac su došli i poslanici romske manjine Veljko Kajtazi, srpske Mirko Rašković i albanske Emina Lekaj Prljskaj. Izaslanik predsednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović je ugledni svetski filmski producent i logoraš Branko Lustig.

Komoracija povodom 71. godišnjice proboja zatvorenika iz ustaškog logora počela je kolonom sećanja do spomenika "Cvet" gde su predstavnici države i udruženja stradalih položili vence i zapaliti sveće. Ove godine, za razliku od prethodnih, nije bilo govora predstavnika države i udruženja stradalih.

Prošlog petka održana je komemoracija žrtvama jasenovačkog logora u organizacije Koordinacije jevrejskih opština, a za dva dan.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.