Izvor: Nezavisne Novine, 22.Apr.2016, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hasanbegović isprozivao Srbe i Jevreje: Odgovorni su oni koji bojkotuju državnu komemoraciju

JASENOVAC - Ministar kulture Zlatko Hasanbegovi izjavio je danas uoči državne komoracije jasenovačkim žrtvama da ne osjeća nikakvu odgovornost zbog toga što se ove godine održavaju tri komemoracije u Jasenovcu, a odgovornim smatra one koji bojkotuju službenu državnu komemoraciju.

Državnoj komemoraciji ne prisustvuju predstavnici jevrejskih zajednica u Hrvatskoj, Srpskoga narodnog vijeća (SNV), koji su komemoraciju već održali, a nedjelju će posebnu komemoraciju održati >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << i predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista.

Na pitanje novinara ko je kriv što postoje tri komemoracije, Hasanbegović je rekao: "Odgovorni su oni koji bojktuju službenu državnu komemoraciju."

A na pitanje osjeća li ličnu odgovornost zbog toga, ministar je kratko odgovorio - ne.

Prije dolaska pred memorijalni centar ministar Hasanbegović je bio na liturgiji za poginule koja je održana u pravoslavnoj crkvi u selu Mlaka kod Jasenovca, gde je išao odati počast žrtvama logora i odati poštovanje prema episkopu, mitropolitima i vernicima, javila je Hina.

Inače, u Jasenovcu je u 11 sati počela državna komemoracija žrtvama ustaškoga koncentracijskog logora u spomen na 22. april 1945. i proboj 600 logoraša, od kojih je preživjelo njih stotinjak.

Komemoraciju je organizovala Javna ustanova spomen područje Jasenovac pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora čije izaslanstvo predvodi predsednik Željko Rajner.

Vladu Hrvatske predvodi premijer Tihomir Orešković, a uz njega počast jasenovačkim žrtvama odaće i prvi potpredsednik vlade Tomislav Karamarko, potpredsednik vlade Božo Petrov, ministar spoljnih i evropskih poslova Miro Kovač, ministar pravosuđa Ante Šprlje, ministar nauke, obrazovanja i sporta Predrag Šustar te ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

Vezana vijest: Državna komemoracija u Jasenovcu: Daleko manji broj prisutnih u odnosu na prošle godine

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.