Ministar: Nisam odgovoran, krivi Srbi i Jevreji

Izvor: B92, 22.Apr.2016, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar: Nisam odgovoran, krivi Srbi i Jevreji

Jasenovac -- Ministar kulture Zlatko Hasanbegovi kaže uoči državne komemoracije u Jasenovcu da ne oseća odgovornost zbog toga što se ove godine održavaju tri komemoracije.

Kako kaže, odgovornim smatra one koji bojkotuju službenu državnu komemoraciju.

Državnoj komemoraciji ne prisustvuju predstavnici jevrejskih zajednica u Hrvatskoj, Srpskoga narodnog veća (SNV), koji su komemoraciju već održali, a nedelju će posebnu komemoraciju održati i predstavnici Saveza >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << antifašističkih boraca i antifašista.

Na pitanje novinara ko je kriv zbog toga što postoje tri komemoracije, Hasanbegović je rekao: "Odgovorni su oni koji bojkotuju službenu državnu komemoraciju."

A na pitanje oseća li ličnu odgovornost zbog toga, ministar je kratko odgovorio - "Ne".

Pre dolaska pred memorijalni centar ministar Hasanbegović je bio na liturgiji za poginule koja je održana u pravoslavnoj crkvi u selu Mlaka kod Jasenovca, gde je išao da oda počast žrtvama logora i odati poštovanje prema episkopu, mitropolitima i vernicima, javila je Hina.

Inače, u Jasenovcu je u 11 sati počela državna komemoracija žrtvama ustaškog koncentracijskog logora u spomen na 22. april 1945. i proboj 600 logoraša, od kojih je preživelo njih stotinak.

Kolona sećanja od Memorijalnog muzeja u Jasenovcu krenula je oko 10.45 sati prema spomeniku “Kameni cvet”, gde će predstavnici preživelih logoraša, državna, stranačka i predstavnici udruženja, kao i predstavnici manjina položiti vence i zapaliti sveće.

Komemoraciju organizuje Javna ustanova spomen-područje Jasenovac pod pokroviteljstvom Sabora čije izaslanstvo predvodi predsednik Željko Rajner.

Vladu Hrvatske predvodi premijer Tihomir Orešković, a uz njega počast jasenovačkim žrtvama odaće i prvi potpredsednik vlade Tomislav Karamarko, potpredsednik vlade Božo Petrov, ministar spoljnih i evropskih poslova Miro Kovač, ministar pravosuđa Ante Šprlje, ministar nauke, obrazovanja i sporta Predrag Šustar, kao i ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

U Jasenovac su došli i poslanici romske manjine Veljko Kajtazi, srpske Mirko Rašković i albanske Emina Lekaj Prljskaj, a izaslanik predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović je ugledni svetski filmski producent i logoraš Branko Lustig.

Komemoracija povodom 71. godišnjice proboja zatvorenika iz ustaškog logora počela je kolonom sećanja do spomenika "Cvet", gde su predstavnici države i udruženja stradalih položili vence i zapaliti sveće. Ove godine, za razliku od prethodnih, nije bilo govora predstavnika države i udruženja stradalih.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

HASANBEGOVIĆ: Ne osećam ličnu odgovornost zbog odvojenih komemoracija u Jasenovcu

Izvor: Kurir, 22.Apr.2016

...Državnoj komemoraciji ne prisustvuju predstavnici jevrejskih zajednica u Hrvatskoj, Srpskoga narodnog veća (SNV), koji su komemoraciju već održali, a nedelju će posebnu komemoraciju održati i predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista..Na pitanje novinara ko je kriv što postoje...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.