Hasanbegović: Ne osećam ličnu odgovornost za tri komemoracije u Jasenovcu

Izvor: Blic, 22.Apr.2016, 11:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hasanbegović: Ne osećam ličnu odgovornost za tri komemoracije u Jasenovcu

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović izjavio je danas uoči državne komoracije jasenovačkim žrtvama da ne oseća nikakvu odgovornost zbog toga što se ove godine održavaju tri komemoracije u Jasenovcu, a odgovornim smatra one koji bojkotuju službenu državnu komemoraciju.

Državnoj komemoraciji ne prisustvuju predstavnici jevrejskih zajednica u Hrvatskoj, Srpskoga narodnog veća (SNV), koji su komemoraciju već održali, a nedelju će posebnu komemoraciju održati i predstavnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Saveza antifašističkih boraca i antifašista.

Na pitanje novinara ko je kriv što postoje tri komemoracije, Hasanbegović je rekao: "Odgovorni su oni koji bojkotiraju službenu državnu komemoraciju."

A na pitanje oseća li ličnu odgovornost zbog toga, ministar je kratko odgovorio - ne.

Pre dolaska pred memorijalni centar ministar Hasanbegović je bio na liturgiji za poginule koja je održana u pravoslavnoj crkvi u selu Mlaka kod Jasenovca, gde je išao odati počast žrtvama logora i odati poštovanje prema episkopu, mitropolitima i vernicima, javila je Hina.

Pročitajte još

Inače, u Jasenovcu je u 11 sati počela državna komemoracija žrtvama ustaškoga koncentracijskog logora u spomen na 22. april 1945. i proboj 600 logoraša, od kojih je preživelo njih stotinak.

Kolona sećanja od Memorijalnog muzeja u Jasenovcu krenula je oko 10,45 sati prema spomeniku „Kameni cvijet“ gde će predstavnici preživelih logoraša te državna, stranačka i predstavnici udruženja, te predstavnici manjina položiti vence i zapaliti sveće.

Komemoraciju organizira Javna ustanova spomen područje Jasenovac pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora čije izaslanstvo predvodi predsednik Željko Rajner.

Vladu Hrvatske predvodi premijer Tihomir Orešković, a uz njega počast jasenovačkim žrtvama odaće i prvi potpredsednik vlade Tomislav Karamarko, potpredsednik vlade Božo Petrov, ministar spoljnih i evropskih poslova Miro Kovač, ministar pravosuđa Ante Šprlje, ministar nauke, obrazovanja i sporta Predrag Šustar te ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministar: Nisam odgovoran, krivi Srbi i Jevreji

Izvor: B92, 22.Apr.2016

Jasenovac -- Ministar kulture Zlatko Hasanbegovi kaže uoči državne komemoracije u Jasenovcu da ne oseća odgovornost zbog toga što se ove godine održavaju tri komemoracije...Kako kaže, odgovornim smatra one koji bojkotuju službenu državnu komemoraciju...Državnoj komemoraciji ne prisustvuju predstavnici...

Nastavak na B92...

Hasanbegović: Ne osećam odgovornost za bojkot komemoracije

Izvor: N1 televizija, 22.Apr.2016

Ministar kulture Hrvatske Zlatko Hasanbegović izjavio je da ne oseća odgovornost zbog toga što se ove godine održavaju tri komemoracije žrtvama jasenovačkog logora..."Odgovorni su oni koji bojkotuju službenu državnu komemoraciju", rekao je Hasanbegović novinarima uoči državne komemoracije...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.