Generalni sekretar UN vidi istorijsku priliku za ponovno ujedinjenje Kipra

Izvor: Blic, 06.Jan.2017, 23:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Generalni sekretar UN vidi istorijsku priliku za ponovno ujedinjenje Kipra

Ujedinjene nacije su saopštile da njihov novi generalni sekretar Antonio Guteres smatra da postoji "istorijska prilika" za prodor u predstojećim pregovorima koji bi posle više od četiri decenije doveli do ponovnog ujedinjenja podeljenog mediteranskog ostrva Kipra.

Predstavnik UN za štampu Stefan Dužarik je danas izjavio da će sledeće nedelje u Ženevi novi šef UN predsedavati pregovorima predsednika Kipra i predstavnika kiparskih Grka Nikosa Anastasijadisa i lidera otcepljenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kiparskih Turaka Mustafe Akinčija o ponovnom ujedinjenju.

- Mi smo u veoma odlučujućoj fazi mirovnih pregovora o Kipru - rekao je Dužarik.

- U ovom trenutku zaista se radi o tome da se podrži taj proces i da se vidi kako strane konačno mogu da premoste poslednje razlike.

On je rekao da je Guteres "istorijsku priliku" naglasio na sastanku koji je u četvrtak imao s ministrom spoljnih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom. Guteres će se večeras sastati s ministrom inostranih poslova Grčke Nikosom Kociasom.

Turska, Grčka i Velika Britanija su garanti nezavisnosti nekadašnje britanske kolonije - Kipra, proglašene 1960. godine. Svega četiri godine kasnije UN su morale da "plavim šlemovima" razdvoje dve sukobljene ostrvske nacionalne zajednice, a Turska je 1974. okupirala severnu trećinu ostrva gde živi turska manjina. Ta okupacija traje i sada.

Poslednji pokušaj ujedinjenja Kipra, takođe uz angažovanje generalnog sekretara UN, tada Kofija Anana, propao je 2004. godine, jer su kiparski Grci na referendumu odbili dogovoreno rešenje koje su kiparski Turci istovremeno prihvatili.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.