Društvo starog srpskog kalendara: Srećno vam novo leto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Maj.2024, 12:39

Društvo starog srpskog kalendara: Srećno vam novo leto

Članovi Društva starog srpskog kalendara, tradicionalno na Smederevskoj tvrđavi, proslavili su dolazak novog leta, tačnije obeležili su početak nove 7533. godine, na način kako su to naši preci radili. Oni su vreme računali po sunčevom kretanju, tj. po smeni toplog i hladnog vremena, kada je zapravo počinjala nova godina. Inače, naši preci nisu obeležavali početak nove godinu noću, nego danju, u podne.
"Naši preci su imali znanje o prirodi, zapravo njima je svaki dan nešto značio. Oni su tačno znali zašto se kupus sadi na letnjeg Svetog Nikolu, a to je 22. maja po kalendaru koji danas koristimo, znali su šta se sadi kada procveta bukva. Oni su razumeli značaj jarila, a jarilo je sunce.
Naši...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.