Zvezdu ću dovesti u red

Izvor: Blic, 26.Maj.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvezdu ću dovesti u red

Crvena zvezda poslednji put je ostala bez ijednog trofeja u domaćem prvenstvu pre tri godine, ali je taj neuspeh kompenzovala već narednih sezona, kada je imala potpunu dominaciju.

Crveno-beli unutar kluba nikad nisu imali toliko problema kao sada, pa su oni i uticali na krajnji ishod trke sa Partizanom. Komšije su osvojile duplu krunu posle 14 godina, a takav ishod, prema rečima predsednika Crvene zvezde Toplice Spasojevića, mogao je da se nasluti i jesenas.

- Titula >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je izgubljena na početku prvenstva, kada je stvoren zaostatak za Partizanom od osam bodova. Dugo je Zvezda bila bez predsednika posle ostavke Dragana Stojkovića, čak dva i po meseca... Odvedeni su ključni zaposleni (Zoran Damjanović, prim. aut.), pa se to što se dešavalo sa legendama kluba Draganom Džajićem i Vladimirom Cvetkovićem, a to ništa dobro nije moglo da donese klubu. Ne želim da pronalazim opravdanja, samo podsećam na proteklo vreme. Ja sam kao veliki zvezdaš, došao da pomognem da se klub dovede u red. Igrači su izdržali pritisak, a posebno je teško kada morate da jurite rezultat i zavisite od drugih, što je nas pratilo mesecima - rekao je za „Blic" Toplica Spasojević.

Neki od njih, poput Dušana Baste ili Dejana Milovanovića, najavili su odlazak?

- I trener Aleksandar Janković i svi fudbaleri će se naći pod lupom. Moramo da utvrdimo koji igrači su nedovoljno motivisani da nose dres Zvezde. Znate kako, kad igrač 10 godina provede u jednom klubu, a pri tom njegova generacija već odavno igra u inostranstvu, mora doći do zasićenja. Realno je da oni sada sebe vide u drugim ekipama i razumemo njihove motive. Ne, ne otpisujemo nijednog fudbalera, u šta uključujem i trenera, nego postoji savet kluba pa će se o tome uskoro razgovarati. U svakom slučaju, nema prelamanja preko kolena, Zvezda je veliki klub i o svemu će se podrobno razmišljati posle analize sezone.

Zvezda je naš najtrofejniji klub, a ove sezone je ostala bez ičega?

- Dešava se i to... Analiziraćemo sezonu na sednici Upravnog odbora, najverovatnije sledeće nedelje. Čestitam Partizanu na duploj kruni i želim im mnogo uspeha u Ligi šampiona. Mi smo ušli u rekonstrukciju kluba, tehničku i organizacionu, a igračka nam tek predstoji. U organizacionom smislu to je modernizacija stadiona po svim parametrima, srediće se i glavni teren, fudbalski pogon. Za promene u igračkom kadru zadužen je sportski direktor, koji će dati predloge, a onda ćemo svi zajedno videti šta je pravo rešenje i kako da ostvarimo uspešne rezultate, da li je to Liga šampiona ili Kup UEFA.

Fudbal u Srbiji odavno ne liči na zdravo takmičenje?

- U tome očekujemo podršku svih klubova koji žele da se reorganizuje fudbalski savez, da napravimo zdravu sportsku atmosferu i da nam se ne dešavaju više nemile scene.

Na šta konkretno mislite?

- Na to da se delegiranje sudija vrši javno, pred kamerama, da se reaguje i pravilno promoviše sudijska struka. Ne želimo da Crvena zvezda ima miljenike među deliocima pravde, već da radimo na tome da se vrate navijači na stadione, da igramo još otvorenije i lepše, da publika može da uživa u fudbalu. Naravno, i FSS treba da radi na tome da se klubovi dovedu do najvišeg nivoa i da reprezentacija ode na Svetsko prvenstvo ili neko naredno evropsko. Samo tako će naš fudbal imati veće kvote na međunarodnoj listi i tome moramo dati podršku.

Može li to i da se ostvari?

- Moje je mišljenje da je bolje biti drugi u gradu nego prvi u selu. Da, suprotno od naše poslovice, jer ja bih se zaista bolje osećao da smo vicešampioni italijanske, španske ili engleske lige nego da smo prvaci Azerbejdžana - završio je prvi čovek Zvezde.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.