Zvezdina evroligaška sezona kao u Munjama – nije loše veče, nego loša decenija

Izvor: B92, 08.Mar.2024, 12:19

Zvezdina evroligaška sezona kao u "Munjama" – nije loše veče, nego loša decenija

U kultnom dijalogu dvojice propalih slučajeva sa ulica Beograda Mare ljutito kaže Popu: "Ne, ti ne kapiraš brate, nije loša noć, loša decenija. Žešće loša!"

Ova, jedna od brojnih kultnih sekvenci iz filma Raše Andrića "Munje", savršeno odgovara Zvezdinom evroligaškom životu koji traje, evo, već čitavu deceniju.

Težak poraz od Monaka označio je novi preran kraj borbe za pozicije koje vode u doigravanje.

Košarkaši Crvene zvezde do kraja sezone u Evroligi igraće za čast.

Šest utakmica pre kraja to će biti jedini motiv igračima crveno-belih.

Imaće obavezu prema sebi, prema klubu, navijačima, da do kraja regularnog dela takmičenja pokažu da, ipak, pripadaju evropskoj košarkaškoj eliti. Težak izazov je ispred njih.

U Monte Karlu, Zvezda nije ličila na tim koji ima bilo kakve ambicije u najjačem evropskom takmičenju. Nije ličila na tim. Džejms i družina su, stekao se utisak, sa "pola gasa" ostvarili pobedu.

Do meča sa Monakom postojale su neke šanse da se uhvati voz za prolaz u doigravanje, ali Zvezda je, izgleda, na nekom sasvim sporednom koloseku sa kojeg samo posmatra kako pored nje promiču ekipe koje igraju vrhunsku košarku.

Previše nerezonskih poteza, da ne upotrebimo neku grublju reč, povlačila je uprava crveno-belih da bi mogla da se uopšte nada bilo čemu ove sezone.

Igra i rezultat u Monte Karlu su odraz loših odluka donesenih od leta naovamo. U pitanju je čitav spisak promašaja.

Ređale su se greška za greškom u odabiru igrača.

Šabaz Nejpir je bio loša odluka.

Majk Tobi (0p protiv Monaka) je bio loša odluka.

Džavonte Smart (0p protiv Monaka) je bio loša odluka.

Frenk Gilespi je bio loša odluka - kako je uopšte došlo do momenta da neko i pomisli da Amerikanac, očigledno limitiranih košarkaških kapaciteta, može biti pojačanje?

Marko Simonović je, takođe, bio loša odluka.

Trej Tompkins je već loša odluka iako još nije upisao debi - igrač kojeg je klub angažovao povređenog i sada čeka da vidi da li ovaj ičemu valja.

Odluka da kreneš sezonu sa Ognjenom Kuzmićem i Daliborom Ilićem, a najavljuješ napad na završni turnir Evrolige, je još jedna takva, loša odluka.

Teško da je ijedan klub uspeo da za jednu sezonu napravi ovoliko loših procena.

Otuda ovih 10-18 i oproštaj od borbe za bolji plasman mesec dana pre poslednjeg meča regularne faze.

Začudo, Zvezdi se ovo posrnuće dešava ne kao debitantu u Evroligi - tada bi ovakvi potezi mogli da se razumeju, već kao redovnom učesniku najjačeg takmičenja čitavu deceniju.

U kultnim "Munjama" glavni likovi Pop i Mare vode razgovor koji inicira jedan od njih. (umesto Popa i Mareta zamislite Lazića i Mitrovića).

"Mislim da bi bilo najbolje da se neko vreme ne viđamo".

Utučen, Pop pita "što?", pa konstatuje "da je ovo bila samo loša noć", a Mare, iznerviran zbog još jedne propale večeri i besmislenog životnog tumaranja, poentira:

"Ne, ti ne kapiraš brate, nije loša noć, loša decenija. Žešće loša!".

Tako je, otprilike, sa Zvezdom u Evroligi - još jedna loša noć u generalno lošoj deceniji u Evroligi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.