Zvanično: Rajs u Arsenalu za rekordnu sumu

Izvor: B92, 15.Jul.2023, 14:09

Zvanično: Rajs u Arsenalu za rekordnu sumu

Engleski fudbaler Deklan Rajs pojačao je Arsenal, potvrdio je klub.

Doskorašnji vezni igrač Vest Hema postao je najskuplja akvizija u istoriji "tobdžija", pa i čitave Premijer lige.

Arsenal će gradskom rivalu za 24-godišnjeg igrača platiti 100 miliona funti (oko 116 miliona evra) plus još pet miliona kroz bonuse. Ugovor je potpisan do leta 2028. godine uz mogućnost produžetka na još jednu sezonu.

U novom klubu će nositi dres sa brojem 41, baš >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao i u Vest Hemu.

"Mikel Arteta je glavni razlog zašto sam došao ovde. Uzbuđen sam. Vidite kako radil, bilo je i u dokumentarcu o Arsenalu. On je vrhunski trener", rekao je Rajs prilikom potpisivanja ugovora u prisustvu upravo Artete i sportskog direktora Edua.

U istoriji engleskog fudbala su viđena samo dva skuplja posla, ali u oba slučaja je bilo reč o odlascima – Edena Azara iz Čelsija u Real i Filipea Kutinja iz Liverpula u Barselonu.

Pre Rajsa, najveći ulazni transfer je bio onaj Džeka Grilša koji je pre dve sezone Birmingem i Aston Vilu zamenio za Mančester siti, a "građani" su to zadovoljstvo platili oko 116 miliona evra.

Sa prelaskom Rajsa, Arsenal je probio granicu od 200 miliona evra potrošenih ovog leta ( i to bez bonusa) nakon dolazaka Jurijena Timbera (40 miliona) i Kaija Haverca (70 miliona).

"Veoma smo srećni što nam se Deklan pridružuje. On je igrač sa ogromnim umećem, koji je igrao na najvišem nivou u Premijer ligi i za Englesku već nekoliko sezona. Bez sumnje nam donosi kvalitet. On je izuzetan talenat sa potencijalom da bude veoma uspešan ovde. Ima veliko iskustvo u Premijer ligi sa samo 24 godine. Bio je dobar kapiten Vest Hemu i podigao je evropski trofej kao što smo svi videli. Odgovornost i uloga koju je preuzeo je veoma impresivna", rekao je trener Arsenala Mikel Arteta.

Rajs odlazi iz Vest Hema u kom je ponikao posle 245 utakmica u dresu te ekipe, a poslednja mu je bila u finalu Lige konferencija kada je prekinuo 43-godišnji post tog tima bez trofeja.

U klub je došao 2013. sa 14 godina, a debitovao četiri godine kasnije u maju protiv Barnlija.

Tri puta je biran za najboljeg igrača kluba, a u njemu se etablirao i kao standardni engleski reprezentativac sa 43 utakmice za tu selekciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.