Zimonjić za SPORTAL.RS: Sa Francuzom novi napad na vrh

Izvor: Sportal.rs, 29.Okt.2014, 15:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zimonjić za SPORTAL.RS: Sa Francuzom novi napad na vrh

Uspešnu sezonu 2014. ovenčanog reformisanog dubl-para Zimonjić - Nestor imali smo prilike da pratimo i pozdravimo od njihovog prvog osvojenog trofeja u Sidneju u januaru. Obećavajući početak i sjajni nastupi periodično su bili prekidani neočekivanim porazima – najčešće u četvrtfinalima grend slemova – ali je pogled na tabelu i njihovo drugo mesto davao nadu da će Ziki i Deni složno nastaviti dalje.

Ipak, razlike u pogledu budućih planova uticale su na njihovu odluku >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportal.rs << da i ovoga puta sporazumno raskinu saradnju sa završetkom ove takmičarske godine, što je u krugovima njihovih pratilaca primljeno sa žalošću, ali i uvažavanjem realnog stanja stvari. U međuvremenu, Nenad Zimonjić je u paru sa osvajačem Vimbldona u dublu, još jednim Kanađaninom Pospešilom, prošle nedelje osvojio sve izazovniji turnir dublova u Bazelu i time nagovestio da je spreman da prikaže najviši nivo igre na završnom turniru sezone u Londonu.

Kao i svaki put ove godine, Nenad je rado pristao da podeli i prokomentariše ove i ostale zanimljive vesti za čitaoce Sportal.rs pred svoj prvi meč u Bersiju, sa ovdašnjim partnerom Kevinom Andersonom.

Dubl Zimonjić-Nestor je drugoplasiran u trci za finalni turnir u Londonu, osvojene su 3 titule (kao i još jedna sa Pospešilom prošle nedelje u Bazelu) i odigrana dva finala,  uz neke propuštene šanse u četvrtfinalima i polufinalima – posle mečeva koji su bili za pamćenje. Objektivnom posmatraču bi se činilo da su ciljevi koje je vaš dubl zacrtao početkom godine – skoro u celosti ispunjeni… Ali, nedavno je najavljeno da je vaš nastup u Londonu poslednji u ovom sastavu, te da ćete u 2015. obnoviti svoje partnerstvo sa mlađim partnerom, levorukim Mihaelom Ljodrom. Zašto je opet došlo do razlaza sa Denijem?

- Godina je dobro krenula, ali je onda usledio period uspona i padova, manifestovan najviše kroz gubljenje nekih važnih mečeva, pogotovo onih na grend slemovima. Najbolji period sezone nam je bio na šljaci, ali je i on obeležen neočekivanim porazom u četvrtfinalu Roland Garosa. Naredni poraz u četvrtfinalu grend slema usledio je na Vimbldonu, u meču protiv Stepaneka i Paesa u kome smo apsolutno dominirali igrom skoro dva seta, a onda im dozvolili povratak u meč... Jedina svetla tačka u preostalom delu sezone bilo je polufinale u Torontu, ali van toga – skoro ništa što bi bilo na našem očekivanom nivou. Rekao bih da su i uzrok i posledica ovakvog sleda događaja znatno lošija komunikacija i različiti pogledi na pristup rešavanju problema. Moj pristup rešavanju problema je više timski, uz obavezno uzajamno pružanje pomoći, bez optuživanja i samooptuživanja, u duhu zajedničke konstruktivne kritike. Nažalost, partnerov pristup je potpuno drugačiji: svako igra svoje, skoro kao da smo dva odvojena, singl igrača koja odlično igraju dubl i svako vodi računa o svom delu. Meni se to uvek činilo pogrešno - priča Zimonjić za SPORTAL.RS.

- Pored toga, nismo imali trenera ili osobu slične funkcije uz nas koji bi takve razlike pomirio ili barem koordinirao, iako je u dva perioda naše saradnje uz nas bio Kanadski selektor Martin Lorendo. Nažalost, ni njegova uloga se nije pokazala delotvornom. Samim tim, slabiji rezultati i suženje komunikacije je kod mene stvorilo stanje nezadovoljstva. Iako smo sada drugi na tabeli, osnovno poređenje između prethodne sezone u kojoj smo se borili sa Brajanima za prvo mesto, pritom osvojivši preko 10 hiljada bodova, sa aktuelnom u kojoj imamo negde oko 6 hiljada, dovoljno govori o razlici u našim ostvarenjima nekada i sada.

Da li se, po vašoj oceni, radi o konačnom razlazu i da li ćete biti otvoreni za povremena partnerstva, što je bio slučaj u Bazelu u 2013?

- Mislim da će nam turnir u Londonu definitivno biti poslednji turnir zajedno. Iako smo imali dogovor da, posle Kine, odigramo preostale turnire sezone zajedno, on se ipak opredelio da ih odigra sa svojim budućim partnerom Bopanom, što me je iznenadilo. Svejedno, u Bazelu sam imao sjajnog partnera u Pospešilu, a u Parizu igram sa Andersonom i nadam se dobrom nastupu u svakom slučaju.

Kao što smo napomenuli, ponovo ćete stati “rame uz rame” sa Mikom Ljodrom, igračem sa kojim ste uvek imali veoma prisan odnos, dok vaše partnerstvo isprva nije potrajalo… Kako je do toga došlo?  Koje su (nove) osnove i ciljevi vašeg novog dogovora, sa osvrtom na aktuelni momenat u vašoj karijeri?

- Naše prethodno “uparivanje” se odigralo u trenutku kada je on želeo da igra i singl i dubl, iako su tadašnji nagoveštaji bili da će se uskoro posvetiti isključivo dublu. Mika je četiri godine mlađi od mene i plan je bio da zasnujemo dugogodišnju saradnju. Ostvarivali smo dobre rezultate, ali je problem bio u tome što on još nije bio spreman da se odrekne singla i nije mogao potpuno da se posveti obavezama u dublu. Početkom ove godine, najavio je da će mu ovo biti poslednja sezona u singlu, da bi me na Vimbldonu, kao kroz šalu, pitao da li bih bio raspoložen da opet igramo zajedno. To sam tada tretirao kao šalu, ali smo na turniru u Sinsinatiju obavili ozbiljan razgovor, tokom kojeg mi je potvrdio da razmišlja da igra samo dubl, da za to ima podršku svoje porodice i saradnika i da veruje da zajedno možemo da budemo broj 1 par na svetu – nešto što ni on, niti bilo koji drugi francuski dubl-igrač do sada nije ostvario u svojoj karijeri. Ja sam mu tada rekao da sam posvećen mom aktuelnom partnerstvu sa Nestorom i da želim da tako i ostane u slučaju postizanja dobrih rezultata. Ali je upravo izostanak istih, uz osvrt na to da saradnja između Nestora i mene (što zbog njegovih godina, što zbog drugih razloga) ne bi imala neki veći napredak, dalo dovoljno povoda da uvažim činjenicu da je njegova nova posvećenost dublu, uz njegove neosporne kvalitete i naš dobar odnos i dotadašnje rezultate, i odlučim se da prihvatim poziv za saradnju od sledeće sezone. Obojica igramo dobro i ako ne budemo imali problema sa povredama, čvrsto verujem da ćemo se boriti za prva dva mesta, svake sezone koju budemo igrali. U tom smislu, sa pozitivnim nestrpljenjem očekujem početak sledeće sezone i obnovljenu saradnju sa njim.

U Parizu ćete u paru sa južnoafrikancem Andersonom u prvom kolu imati za protivnike neugodni par Inglot/Mergea, a već u drugom vas očekuje prvoplasirani dubl braće Brajan. Dobra prilika da se aktuelni apsolutni lideri na tabeli istestiraju pre velikog finala u Londonu?

- Pre svega, pozicija u žrebu koju smo Kevin i ja dobili je značajno drugačija od one koju bih imao u paru sa Nestorom – jer bismo bili drugi nosioci, slobodni u prvom kolu, i automatski bi šansa da igramo protiv najjačih protivnika pre četvrtfinala bila znatno manja. Ako prođemo prvo kolo, nailazimo na prve nosioce, i to će biti veliki test za naš prvi zajednički turnirski nastup. U svakom slučaju sam veoma zadovoljan svojom sezonom i igrom u poslednje vreme, tako da mi pobeda u Bazelu i partnerstvo sa Pospešilom i Andersonom dođu i kao prijatno osveženje. Sa braćom Brajan nismo igrali od vremena turnira na šljaci, izgubili smo u prvom kolu Monte Karla, a onda smo ih dobili u Madridu i Rimu, i ovo će mi biti prvi meč od tada. Nestor i ja protiv njih imamo pozitivan skor, a ja sam lično jedan od retkih igrača koji ima više pobeda u našim međusobnim susretima, ostvarivši to sa čak osam različitih partnera. Nadam se da će mi se ukazati prilika da mi se posreći i deveto partnerstvo sa različitim igračem, Andersonom – u drugom kolu.

Sa velikim nadama očekujemo vaš nastup na završnom turniru u Londonu, takmičenju na kome ste već osvajali prestižni Barklejs trofej. Koja su vaša očekivanja u pogledu ostalih učesnika, kao i samog toka i ishoda turnira?

- Veoma se radujem učešću u Londonu, turniru na kome me nije bilo poslednje dve godine, jer tokom njih nisam igrao sa istim partnerima i bio u mogućnosti da akumuliram dobre rezultate. To je najlepši turnir za dubl igrače, jer se svi mečevi igraju na centralnom terenu, prenose se na televiziji – i takvi uslovi nam daju veliku motivaciju da se dokažemo pred tako velikim auditorijumom. Za sada su učešće obezbedili braća Brajan, Nestor i ja, francuzi Beneto i Rože-Vaslen i par Peja – Soareš. Smatram da, ako sam već dva puta osvajao London i jednom igrao finale, imam razloga da gajim najviše ambicije. Izazov je veliki, igra se protiv najboljih timova sezone, ambijent je sjajan i nadam se da ćemo što spremniji dočekati prvi meč - sa notom opreznog optimizma zaključuje razgovor Nenad Zimonjić.

Zimonjić i Ljodra su već bili najavljeni kao budući super-tim svetskog dubla, par izuzetne komplementarnosti i igračkih karakteristika. Njihovi timovi su sigurno veoma srećni što će ponovo raditi zajedno, a poklonici karijere popularnog Zikija (ili Zima – kako ga najčešće zovu strane kolege) u našoj zemlji sigurno bi bili presrećni kada bi tandem Zimonjić - Nestor svoju "labudovu pesmu" u Londonu otpevao sa trofejnog podijuma! Obojica su rođeni Srbi i u tom smislu bi naš poslovični inat uprkos svemu, uz njihovo dokazano majstorstvo, bio važan sadržaj u ostvarenju ovog lepog i konačnog cilja njihove dugogodišnje saradnje! Srećno u Londonu!

(Foto: MN Press)

Nastavak na Sportal.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportal.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportal.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.