Zašto Matić nije nosio cvet maka na dresu - zato što mu je NATO bombardovao zemlju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Nov.2018, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto Matić nije nosio cvet maka na dresu - zato što mu je NATO bombardovao zemlju

Srpski fudbalski reprezentativac Nemanja Matić izazvao je lavinu komentara na Ostrvu, pošto jedini u ekipi Mančester Junajteda protiv Bornmuta na dresu nije nosio "cvet maka", kojim se tradicionalno obeležava Dan sećanja na stradanje britanskih vojnika u Prvom svetskom ratu.

Iz kluba je saopšteno da su u pitanju "privatni razlozi", a sam Matić, koji je ranije nosio ovaj simbol, nije se oglasio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa obrazloženjem.

Pojedini mediji spekulišu da je u pitanju protest, jer je Britanija učestvovala u bombardovanju Srbije 1999. godine.

Kako saznaje Telegraf.rs od dobro obaveštenih izvora, Matić su pred utakmicu zalepili na dres cvet, on je pitao "šta je ovo?", a kada su mu rekli da je to znak počasti poginulim britanskim vojnicima, između ostalog i u NATO misijama, srpski reprezentativac je odbio da ih posluša.

Jedan od najboljih veznih fudbalera sveta je skinuo cvet, bacio ga na pod svlačionice.

Bombardovali ste mi zemlju, nema šanse da ja ovo nosim. Ako treba, spreman sam da odmah napustim klub i Englesku, rekao je Matić ljudima iz kluba, navodi Telegraf.

Igrači nisu u obavezi da nose ovaj cvet na grudima, niti ih Savez kažnjava za to.

Irac Džejms Meklin, koji je odrastao u Deriju u Severnoj Irskoj, nikad nije nosio cvet maka na dresu. Odluku je obrazlagao ulogom britanske vojske tokom oružanih sukoba u Severnoj Irskoj.

U Deriju su tokom "Krvave nedelje" 1972. godine britanski vojnici ustrelili 28 nevinih osoba tokom mirnih protesta, 14 ih je poginulo, naveo je Informer.
Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.