ŽIGIĆ UŠAO U ISTORIJU

Izvor: Kurir, 01.Mar.2011, 09:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŽIGIĆ UŠAO U ISTORIJU

Big Žig! Ime reprezentativca Srbije Nikole Žigića zauvek će ostati upamćeno na stadionu Sent Endruz, jer je baš njegovom zaslugom Birmingem osvojio drugi trofej u istoriji kluba, a prvi posle 1963. godine. Napadač „orlova“ je u pobedi svog kluba nad

Big Žig!

Ime reprezentativca Srbije Nikole Žigića zauvek će ostati upamćeno na stadionu Sent Endruz, jer je baš njegovom zaslugom Birmingem osvojio drugi trofej u istoriji kluba, a prvi posle 1963. godine. >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Napadač „orlova“ je u pobedi svog kluba nad Arsenalom rezultatom 2:1 postigao pogodak i zabeležio asistenciju, a kako sam kaže, njegovoj sreći nema kraja zbog ovog istorijskog uspeha.

Srbin je već u trećem minutu finala Liga kupa na Vembliju protiv Arsenala doveo svoj klub do prednosti, da bi sredinom prvog dela Arsenal stigao do izjednačenja. U samom finišu nastupila je prava ludnica, a centarfor „plavaca“ Obefemi Martins doneo je trofej Birmingemu na asistenciju napadača „orlova“. Žigić je kao heroj ispraćen u 91. minutu sa terena stadiona Vembli, uz ovacije svakog navijača koji je na sebi imao nešto plavo-belo.

- Ovo je pobeda od zlata! Mnogo sam srećan. Bilo smo hrabri, borili se za svaku loptu, i na kraju se isplatilo. Kad se sve sabere, mislim da smo zaslužili ovaj trofej. Ipak, imali smo i sreće, a golman Foster je bio nesavladiv. Najvažnije je da smo se ovom pobedom upisali u istoriju kluba, kao i da ćemo sledeće sezone igrati u Ligi Evrope - rekao je Žigić za Sport.

Ukleti Arsenal

San navijača Arsenala o osvajanju prvog trofeja nakon 2005. i titule u FA kupu ponovo srušen. Klub kao da je uklet poslednjih godina, a u najvažnijim utakmicama uvek doživljava razočaranje. Crna serija počela je maju 2006, kad je Arsenal izgubio finale Lige šampiona u Parizu protiv Barselone, a godinu dana kasnije „tobdžije“ su doživele i poraz od Čelsija u finalu Liga kupa. Svi ovi neuspesi praćeni su i sušnim sezonama u Premijer ligi, a navijači veruju da je prokletstvo počelo 2006. godine, kad je srušen Hajberi, a klub prešao na Emirate.

Mekliš: Hteo sam ranije da ga zamenim

Birmingem bi možda ostao bez pehara Liga kupa i nastavio agoniju dugu 48 godina da je menadžer Aleks Mekliš ostvario svoju „zamisao“ desetak minuta pre kraja meča.

- Bio sam tako blizu da izvedem Žiga iz igre pre drugog gola. Dvoumio sam se između njega i Seba Larsona, za koga se videlo da nema više snage. Dobro je, očigledno smo pogodili pravi trenutak, Seb je izdržao do kraja, a Džerom je ušao kao taktička izmena i potrošio dovoljno vremena - otkrio je Mekliš.

Treći Srbin strelac u finalu

Osvajanjem Liga kupa Nikola Žigić je postao četvrti Srbin kome je ovo pošlo za rukom, a treći koji je postigao pogodak u finalnoj utakmici.

Bivši reprezentativac Savo Milošević je 24. marta 1996. godine postigao vodeći gol za Aston Vilu u pobedi tima iz Birmingema nad Lidsom rezultatom 3:0. Krajem februara 2005. Mateja Kežman je dao pogodak protiv Liverpula koji je Čelsiju obezbedio trofej. Kežman je bio strelac u 112. minutu meča završenog sa 3:2 za „plavce“, a u regularnom delu bilo je 1:1.

Pehar je još osvajao i Nemanja Vidić, prošle sezone, ali nije postigao gol u finalu.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Baljak doveo Duizburg do finala

Izvor: B92, 02.Mar.2011, 00:55

Fudbaleri Duizburga plasirali su se u finale nemakog Kupa prvi put posle 1998. godine...U polufinalnom duelu drugoligaša Dizuburg je pobedio Energi Kotbus sa 2:1...Strelci za domećina bili su Stefan Majerhofer i nakadašnji igrač Partizana i Budućnosti iz Banatskog Dvora, Srđan Baljak, dok je jedini...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.