Voćari iz Hajdukova se raduju tuđem izvozu jabuka u Indiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Okt.2020, 12:13

Voćari iz Hajdukova se raduju tuđem izvozu jabuka u Indiju

Od plasmana domaće jabuke u Indiju velika su očekivanja. Manji proizvođači očekuju da će se tako smanjiti tržišna utakmica za rusko tržište, a manje će je biti i u zemlji, što su sve preduslovi za bolje cene.

Šandor Abraham pripada trećoj generaciji proizvođača jabuka u njegovoj porodici. na čelu je zemljoradničke zadruge "Golden Frukt" iz Hajdukova kod Subotice, čije hladnjače su već dobrano popunjene ovogodišnjim rodom sa obližnjih voćnjaka. Najveći deo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ovogodišnjeg roda otići će za poznatog kupca u Rusiju, a one jabuke koje ne zadovoljavaju njihove standarde po lošijoj ceni će biti prodate na domaćem tržištu.

"Ako nema jabuka na tržištu, onda oni malo slabiji kvalitet primaju i sa malim greškama, a u suštini veliki su kriterijumi i mogu da kažem da je dosta teško da se proizvodi jabuka za rusko tržište. Oni traže da sto odsto bude čisto, lepa i zrela jabuka"- kaže on.

Da li onda tržište Indije može da rastereti tržišnu utakmicu za police u ruskim prodavnicama? Abraham veruje da može, ali za to su u zadrugama poput ove potrebna ulaganja.

"Momentalno mi nemamo kalibratore, vidite da ručno se radi ovde prebir. Za to da mi možemo da izvozimo za Indiju ili bolje tržište, trebao bi nam taj kalibrator koji je dosta skup. A sa druge strane je jako dobro jer će biti manje jabuka na tržištu. Znači, čim se više troši jabuka – cena će biti jača. Kao proizvođačima, ja mislim da to može nama biti samo dobro", dodaje Abraham.

A cene u izvozu su trenutno takve da su na većem nivou nego prošle godina, ali ipak ne zadovoljavaju u potpunosti proizvođače, pa će tako u Hajdukovu najbolji deo ovogodišnjeg roda tržištu ponuditi tek početkom marta naredne godine, kada se očekuje da će cena biti veća nego sada. Do tada biće u hladnjačama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.