Vinjales kao Rejni 1990, debakl Markesa u Argentini!

Izvor: N1 televizija, 09.Apr.2017, 22:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vinjales kao Rejni 1990, debakl Markesa u Argentini!

Vozač Jamahe Maverik Vinjales trijumfovao je na drugoj trci ovogodišnjeg Moto GP šampionata, Velikoj nagradi Argentine. Mladi Španac je upisao drugu pobedu ove sezone i postarao se da na stazi „Termas de Rio Ondo“ u svim klasama vidimo iste pobednike kao u Kataru pre dve nedelje.

Vinjales je u Argentini ostvario treći trijumf u kraljevskoj klasi u karijeri, ispred svog timskog kolege Valentina Rosija, kojem je to bilka 350. trka u Svetskom šampionata, i Kala Kračloa na >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Hondi ekipe LCR.

Zahvaljujući takvom raspletu, Vinjales je postao prvi vozač Jamahe koji je sezonu otvorio dvema pobedama, što je prethodno uspeo Vejn Rejni 1990. godine. Prethodni vozač koji je generalno uspeo da slavi na prve dve trke šampionata zanimljivo je Mark Markes pre tri godine.

Pored Vinjalesove pobede, Veliku nagradu Argentine obeležilo je i odustajanje upravo Markesa, koji je izleteo posle tri kruga u trenutku kada je držao vođstvo. Na identičan način, van staze je završio i njegov timski kolega Dani Pedrosa, dok je ubedljivo najgoru trku imao vozač Dukatija Horhe Lorenco, pošto je odustao u prvoj krivini.

Aktuelni šampion je kontrolisao trku od starta, ali je izgubio kontrolu nad svojim motorom u trećem krugu, pa je Vinjales preuzeo vođstvo, pošto je nedugo posle starta pretekao Kračloa. Od tada, mladi Španac se nije osvrtao, vozio je sjajne krugove i odvojio se od svojih rivala, a iza njega su ’Doktor’ i vozač LCR Honde vodili veliku borbu. Ona je odlučena sedam krugova pre kraja, kada je Rosi pretekao svog rivala i odvojio se, ali nije mogao da ugrozi svog timskog kolegu.

Još veća borba viđena je iza najbolje trojice, a bolji od ostalih bio je vozač Aspara Alvaro Bautista, koji je u direktnom okršaju pobedio dvostrukog šampiona Moto2 kategorije Žoana Zarka. Francuz se tako iskupio za grešku koju je napravio u Kataru, u trenutku kada je vodio, a pratili su ga timski kolega Jonas Folger i dvojac Pramak Dukatija, Danilo Petruči i Skot Reding.

Najbolju desetoricu kompletirali su vozač Estrelja Galisija Mark VDS rejsinga Džek Miler i Karel Abraham, koji brani boje Aspara. Iza su sledili Loris Baz, Tito Rabat i Ektor Barbera, a prve bodove za KTM u najjačoj kategoriji osvojili su Pol Espargaro i Bredli Smit, i to na drugoj trci u timu.

Do cilja je došao još vozač Suzukija Andrea Janone, koji je zauzeo 16. mesto, pošto je zaradio kaznu zbog preranog starta. Njegovog nekadašnjeg timskog kolegu Andreu Dovicioza sa staze je sasvim slučajno izbacio Aleš Espargaro na Apriliji, a posle izletanja su trku završili i Sem Lous i Aleks Rins.

Posle dve trke, Vinjales na čelu generalnog plasmana ima 50 bodova, a prati ga Rosi sa 36.

Ovogodišnji Moto GP šampionat nastavlja se Velikom nagradom Amerika u Ostinu 23. aprila.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.