Izvor: MozzartSport.com, 27.Okt.2021, 11:11

Vardar sanja magičnu noć od pre 19 godina, dužnik desetkovan dolazi u skopski pakao

Duel šampiona Evrope iz 2018. i 2019. biće najzanimljiviji meč u večernjem terminu rukometne Lige šampiona

Skoplje je na nogama. U grad stiže nemački bundesligaš i aktuelni šampion zemlje Kil, koji kao dužnik ulazi u meč protiv Vardara 1961, koji se igra u okviru šestog kola rukometne elite (20.45). Navijači domaćih sanjaju magičnu noć i ono sportsko čudo koje se u makedonskoj prestonici desilo pre 19 godina.

Vratimo se malo u istoriju. Kil je 2002. >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << godine kao veliki favorit na papiru gostovao u Skoplju. Evropa tada nije znala za Vardar, jer uspon crveno-crne mašinerije, koja je kasnije postala dvostruki prvak Starog kontinenta, još nije počeo. Zebre su predvodile danska zvezda i aktuelni trener reprezentacije Nikolaj Jakobsen, zatim Bjer, Peterson, Prajs... Sa velikim ambicijama stigla je nemačka svita u malu salu u kojoj se stvarala makedonska rukometna istorija - SRC Kale . Na tribinama je bilo oko 500 gledalaca, atmosfera paklena, pa je makedonski tim napravio - senzaciju! Sjajni Kil je pao na kolena, poslednjeplasirani Vardar u grupi u tadašnjoj Ligi šampiona slavio je veliku pobedu (27:26) i našao se na svim naslovnim stranama Evrope. Junak utakmice bio je Ukrajinac Oleg Maljcev, koji je postigao poslednji gol na meču za pobedu, iz penala.

20.45: (4,40) Vardar (9,00) Kil (1,30)

Nemci su bili impresionirani atmosferom u maloj skopskoj dvorani, gde su se kroz istoriju slavile mnoge sportske pobede i trofeji. Sada, 19 godina kasnije, Vardar ima novi rukometni dom. Nije više u onoj maloj sali pored reke. SC Jane Sandanski važi za jednu od najboljih dvorana po uslovima i atmosferi, a ekipa u crveno-crnoj opremi ima motiv da zajedno uz pomoć navijača sruši velikog favorita prvi put na domaćem tlu posle skoro dve decenije. Posle te velike pobede 2002. Kil je tri puta gostovao u Skoplju i tri puta je odlazio sa bodovima.

Posebno je bolan poraz iz 2019. kada je Vardar predvođen španskim trenerom Davidom Pisonerom odigrao najlošije poluvreme u istoriji i postigao samo četiri gola (4:16), pa je ovaj duel koštao stratega i otkaza. Visoka je bila i pobeda Kila 2009. godine (23:33), dok je minimalna bila ona iz 2018. ali takođe i pirova, zato sto je Vardar preko Zebri obezbedio plasman na F4 turnir u Kelnu (27:28).

Ono što stvara prostor za optimizam u Vardarovom timu jeste to što su Sander Sagosen i Stefan Vajnhold, koji su jedni od najboljih pojedinaca u Kilu, ostali u Nemačkoj zbog činjenice da imaju Covid-19 i da su u karantinu. Plus, tu je i loša forma nemačkog tima – samo jedna pobeda u poslednjih pet duela u svim takmičenjima. Nema problema sa povreda u Vardaru, što raduje trenera Veselina Vujovića, ali on je pre meča upozorio da će biti pakleno teško iznenaditi Kil, iako dvojica prvotimaca neće biti u timu.

Kil dolazi u Skoplje i ne igra u najboljoj formi. No, to ne znači nista, iako ima problema sa nekoliko igrača. Želimo da pobedimo i kada ne igramo najbolje, a ne samo kada igramo pred lepom atmosferom u dvorani. Vardar je nova ekipa i ima prostora za napredak“, rekao je crnogorski stručnjak.

-----------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih?

Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

----------------

U ime nemačkog bundesligasa uoči meča u Skoplju govorio je organizator igre Miha Zarabec. Slovenački plejmejker bio je želja Vardara tokom prošle sezone, ali do transfera nije došlo. Ističe da je previše uzbuđen pred ovaj susret u Skoplju.

Vardar je samo dva boda iza nas, ekipa je do sada igrala odlično. Znamo koliko je teško pobediti u Skoplju. Atmosfera je napeta, navijači u areni su zaluđeni rukometom. Tamo smo pobedili na poslednjem gostovanju, pa će Vardar želeti da se osveti. Ipak, planiramo da dođemo do bodova. Jedva čekam meč, jer će se igrati u specifičnoj atmosferi“, rekao je Zarabec.

Kada je reč o međusobnim duelima Vardara 1961 i Kila, tradicija je uveliko na strani Nemaca. Od ukupno devet mečeva, pobedili su u sedam. Poslednji okršaj ova dva tima bio je u februaru 2020. godine – Kil je dobio meč sa 34:23.

LIGA ŠAMPIONA – 6. KOLO

Grupa A

Sreda

18.45: (1,60) Seged (8,00) Olborg (2,85)

20.45: (4,40) Vardar (9,00) Kil (1,30)

20.45: (4,00) Zagreb (8,50) Monpelje (1,35)

Četvrtak

18.45: (1,55) Meškov Brest (8,50) Elverum (2,95)

Grupa B

Sreda

20.45: (2,10) Kjelce (8,00) PSŽ (2,00)

Četvrtak

18.45: (5,20) Dinamo Bukurešt (11,0) Vesprem (1,22)

20.45: (1,25) Flenzburg (10,0) Motor (4,90)

20.45: (6,75) Porto (12,0) Barselona (1,15)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Martin TANASKOVSKI

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.