Uslov za Svetsko prvenstvo

Izvor: Politika, 20.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uslov za Svetsko prvenstvo

Posle odlaganja meča sa Kazahstanom reprezentacija Srbije je u Sportskom centru "Kovilovo" nastavila sa pripremama za sutrašnji duel sa Poljskom u kvalifikacijama za Evropsko fudbalsko prvenstvo 2008, koji će se igrati na našem najvećem stadionu s početkom u 20,45 časova (TV RTS1) na našem. Nažalost, ovaj meč neće prema očekivanjima u međusobnom odmeravanju snaga odlučiti učesnika 13. šampionata Starog kontinenta, pošto su izabranici holandskog stručnjaka Lea Benhakera minule subote >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pobedom protiv Belgije 2:0 već stigli do istorijskog uspeha. Međutim, dugo priželjkivani derbi A grupe imaće veliki značaj za našu selekciju, jer samo s tri boda može da gaji nadu da će Finci u isto vreme u Portu iznenaditi favorizovane Portugalce. Pored toga Srbiji od učinka u susretima s Poljskom i naredne subote sa Kazahstanom zavisi u kom će šeširu biti prilikom žrebanja za svetsko prvenstvo 2010. godine.

Izabranici Havijera Klementea su sinoć trenirali na pomoćnom terenu stadiona na Karaburmi na veštačkoj travi, jer je igralište u Kovilovu pod snežnim pokrivačem.

Belodano je jasno da kapiten Dejan Stanković neće igrati u sredu. Učešće standardnog čuvara mreže Vladimira Stojkovića je još neizvesno, Milan Biševac ima povišenu temperaturu, dok su ostali spremni.

– Imali smo dve mogućnosti da se kvalifikujemo na Evropsko prvenstvo. Jedna je otpala. Ostalo je da se nadamo da će Finska pobediti u Portugaliji. Šanse jesu veoma male, ali postoje. Međutim, mi moramo da osvojimo ovih šest bodova. To nam je neophodno zbog više stvari i to ne samo zbog prolaza na ovo veliko takmičenje. Zato je neophodno da se maksimalno priđe duelu s Poljacima, – izjavio je Havijer Klemente.

On je rekao da je čuo da dolazi preko 5.000 poljskih navijača i da se nada da će ipak više biti publike koja će navijati za našu reprezentaciju:

– Želim da se igrači na terenu osećaju kao da igraju kod kuće. Do sada smo imali podršku. Možda je samo protiv Finske bilo manje gledalaca nego što sam očekivao. Navijanje je bilo korektno. Gledaoci su prihvatili ekipu i imali odličan odnos prema igračima. Lično, poštujem navijače i njihovo mišljenje, bez obzira koliko ih ima.

Na pitanje zbog čega je prekomandovao Milana Smiljanića i Zorana Tošića u mladu selekciju, Španac je odgovorio:

– Imao sam na umu važnost utakmice između Srbije i Belorusije. Takođe stručni štab mlade reprezentacije je insistirao da im pomognemo. Razmišljao sam o sasatvu za susret s Poljskom. On će se sigurno umnogome razlikovati od onog što sam želeo protiv Kazahstana u subotu uveče. Iskreno, njih dvojicu nisam ni planirao da sutra igraju. Možda će nam nedostajati kao zamene, ali je bitan i učinak mladih. Nadam se da neće biti povreda i da se njihov izostanak neće toliko osetiti.

Pojedini klubovi su već "prežalili" našu reprezentaciju i smatraju da bi igrači trebalo da se vrate pre kraja kvalifikacionog ciklusa. O tome je selektor kazao:

– Teško je pričati o interesima igrača, klubova i nacionalnog saveza. MOžemo da pričamo samo hipotetički. Nema savršenog rešenja kojim bi sve strane bile zadovoljne.

Neizbežno je bilo pitanje da li želi da ostane na kormilu srpskog nacionalnog tima, bez obzira na ishod ovog kvalifikacionog ciklusa:

– Započeli smo posao, ali nismo ostvarili sve ciljeve, odnosno imamo male mogućnosti da ih realizujemo. Uspeli smo da podmladimo selekciju. Moram da istaknem da sam veoma zadovoljan saradnjom sa ekipom i stručnim štabom. Ako se rukovodim ovim referencama, svakako da bih voleo da nastavim da radim s njima. Ali, ne odlučujem samo ja o tome.

O perspektivi reprezentacije Srbije i šansama da se plasira na Svetsko prvenstvo 2010 je rekao:

– To su novinarska pitanja na koje bi bilo neozbiljno da odgovorim u ovom trenutku. Ko može da vam garantuje da ćete se plasirati u Južnu Afriku? Šta ako Srbija bude u grupi sa Italijom, Nemačkom i Francuskom, a na Mundijal ide samo najbolja selekcija. Mogu da vam kažem da ćemo sve pobediti, međutim, to nije istina. Reprezentacija Srbije ima određeni nivo. Ekipa je veoma mlada i to je njena prednost. Za godinu i po stvorili smo tim, koji nije izgubio nijedan susret protiv jakih protivnika, ali jeste od "slabih". To ukazuje da postoji mogućnost za napredak. Treba ispraviti mnoge greške.Nažalost, problem je što Srbija ima samo 22-23 igrača, dakle, limitirana je brojem. Ne samo tehnički, ta cifra mora da se poveća. Ako se to uradi, neophodno je videti i u kojoj ćemo biti grupi i kakav će biti raspored utakmica, pa tek tada reći da li Srbija može sa svetski šampionat ili ne. Ako bih ja sastavljao grupu, tvrdim da bi se sigurno kvalifikovali, ali ja to ne mogu da uradim.

Upitan da li je i u čemu grešio u ovim kvalifikacijama i da li mu smetaju kalkulacije o njegovom nasledniku, Klemente je odgovorio:

– Spekulacije su u ovom poslu normalne. Svakako da sam grešio, ali se to ne ogleda u porazima. Recimo, u Belgiji sam najmanje pogrešio. Kao da sam bio vidovit, sve sam predvideo i upozoravao, ali nije vredelo. Igrači nisu ispunili ono što sam tražio i izgubili smo. U ovom poslu je reško biti perfektan. Generalno sam zadovoljan zalaganjem igrača i ponašanjem. Ponavljam ima prostora za napredovanje, jer neki mladi još ne znaju odakle vetar duva. Zato im treba pružiti šansu. Tu je i odgovor može li Srbija na Mundijal. Mladost utiče da igramo promenljivo, ali smo i pored toga napredovali u igri tima, mada može još mnogo više.

-----------------------------------------------------------

Neizvestan meč s Kazahstanom

Dejvid Tejlor, generalni sekretar Uefe, juče je obavestio FSS o mogućnosti da se odloženi meč između reprezentacija Srbije i Kazahstana ne odigra. U saopštenju Uefe kaže se da ukoliko ova utakmica ne bude imala značaj za konačan poredak u A grupi razmotriće se, u dogovoru sa savezima, otkazivanje susreta ili zakazivanje za neki drugi datum. Odluka će biti doneta posle sutrašnjih mečeva Srbija – Poljska i Portugalija – Finska.

-----------------------------------------------------------

Poljaci bez šestorice

Reprezentacija Poljske doputovala je juče u Beograd i sinoć trenirala u Sportskom centru "Partizan-Teleoptik". Selektor Leo Benhaker odlučio je da u srpsku prestonicu dođe bez petorice standardnih igrača. To su: Artur Boruc, Euzebijuš Smolarek, Jacek Kšinovjek, Maćej Zuravski i Marek Saganovski. Zbog parnih žutih kartona izostaće i Jakub Blaščikovski.

-----------------------------------------------------------

Petrović bolji od mene, a lošiji od mojih saradnika

O izjavi Ljupka Petrovića, predsednika Stručnog odbora FSS, da Klemente treba da ostane, ali da je neophodno pojačati stručni štab, selektor je rekao:

– Petrović je bolji trener od mene, ali je mnogo lošiji od mojih pomoćnika. Sećam se njegovog rada u Espanjolu u Španiji.

-----------------------------------------------------------

Sudi Švajcarac Busaka

Uefa je deljenje pravde na utakmici između Srbije i Poljske poverila arbitrima iz Švajcarske. Glavni sudija biće Masimo Busaka, pomagaće mu Matijas Arne i Stefan Kua, dok će četvrti arbitar biti Karlo Bertolini. Za delegata je određen Norvežanin Trigve Born, a za specijalnog posmatrača suđenja Severni Irac Alen Snoudi.

-----------------------------------------------------------

Poljaci u "Zemunelu"

Fudbalska reprezentacija Poljske juče je doputovala u Beograd i sinoć odradila trening u Sportskom centru "Partizan-Teleoptik" u Zemunu na veštačkoj travi. Večeras će trenirati na našem najvećem stadionu.

-----------------------------------------------------------

Superligaši odmaraju do decembra

Utakmice 14. kola Superlige, koje je trebalo da se igraju u subotu 24. novembra pomerene su zbog meča Srbija – Kazahstan za 1. decembar.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.