Uskoro pregovori Izraela i Srbije sa Evroazijskom unijom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Okt.2016, 15:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro pregovori Izraela i Srbije sa Evroazijskom unijom

Ruski premijer Dmitrij Medvedev najavio je danas početak pregovora Evroazijske ekonomske unije (EEU) o stvaranju zone slobodne trgovine sa Izraelom i Srbijom.

"Planirano je da prva runda razgovora sa Izraelom bude pre kraja godine. Počeće i pregovori sa Srbijom i sa jednim brojem drugih zemalja", rekao je Medvedev na sastanku Međuvladinog saveta Evroazijske unije, prenosi Raša tudej.

Ministarka za trgovinu EEU, Veronika Nikišina, je kazala da bi sporazum sa Izraelom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mogao da bude potpisan u 2017. godini.

Vrhovni savet EEU je u maju ove godine doneo odluku da započne pregovore sa Srbijom o unifikaciji trgovinskog režima, čiji će rezultat, kako je tada rekla Nikišina, biti zajednička zona slobodne trgovine između svih članica EEU i Srbije.

Ona je tada objasnila da samo tri zemlje EEU imaju sporazum o slobodnoj trgovini sa Srbijom i to Rusija, Kazahstan i Belorusija, pri čemu se neke odredbe ovih sporazuma razlikuju.

EEU je trgovinski blok osnovan 2015. godine na osnovu carinske unije Rusije, Kazahstana i Belorusije, kome su se nešto kasnije pridružile Jermenija i Kirgistan.

Vijetnam je ovog meseca zvanično postao prva ne-regionalna država koja se pridružila bloku, čiji je osnovni cilj da obezbedi slobodno kretanje robe, usluga, kapitala i radne snage između zemalja članica.

Više od 40 zemalja i međunarodnih organizacija, uključujući Kinu, Indoneziju i Iran, izrazili su interesovanje za sporazum o slobodnoj trgovini sa EEU.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Medvedev: Uskoro pregovori između EEU i Srbije

Izvor: N1 televizija, 28.Okt.2016

Zemlje Evroazijske ekonomske unije (EEU) i Izraela do kraja godine će održati prvi krug pregovora o Zoni slobodne trgovine (ZST), izjavio je premijer Rusije Dmitrij Medvedev na proširenoj sednici Međuvladinog saveta EEU i dodao da će uskoro početi pregovori i sa Srbijom i brojnim drugim državama...U...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.