Medvedev najavio: Počinju pregovori sa Srbijom

Izvor: B92, 28.Okt.2016, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medvedev najavio: Počinju pregovori sa Srbijom

Ruski premijer Dmitri Medvedev najavio je da će Evroazijska ekonomska unija uskoro početi pregovore sa Srbijom o stvaranju zone slobodne trgovine.

Medvedev je na sastanku saveta Evroazijske unije kazao da je prva rudna pregovora o stvaranju slobodne zone zakazana pre kraja godine sa Izraelom. “Pregovori bi trebalo da počnu i sa Srbijom, kao i sa određenim brojem drugih zemalja”, naveo je on.

Članica komisije Evroazijske unije Veronika Nikišina kaže da bi Izrael >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mogao da potpiše sporazum u 2017.

Izraelski ministar Zeev Elkin je prošlog decembra rekao da želi sporazum o slobodnoj trgovini sa savezom koji predvodi Rusija što pre.

Rusija je tradicionalni izvoznik žitarica u Izrael i planira da proširi opseg izvoza poljoprivrednih proizvoda. Izrael može da poveća trgovinu sa Evroazijskom ekonomskom unijom od šest do osam odsto, dok Rusija vidi povećanje investicija i transfer tehnologije.

EEU je trgovinski blok osnovana 2015. godine na osnovu carinske unije Rusije, Kazahstana i Belorusije. Nešto kasnije su se pridružile Jermeniji i Kirgistan. Ovog meseca Vijetnam je zvanično postao prva ne-regionalna država koja se pridružila bloku koji je dizajniran da obezbedi slobodno kretanje robe, usluga, kapitala i radne snage između zemalja članica.

Više od 40 zemalja i međunarodnih organizacija, uključujući Kinu, Indoneziju, i Iran su izrazili interesovanje za sporazum o slobodnoj trgovini sa EEZ.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uskoro pregovori Izraela i Srbije sa Evroazijskom unijom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Okt.2016

Ruski premijer Dmitrij Medvedev najavio je danas početak pregovora Evroazijske ekonomske unije (EEU) o stvaranju zone slobodne trgovine sa Izraelom i Srbijom..."Planirano je da prva runda razgovora sa Izraelom bude pre kraja godine. Počeće i pregovori sa Srbijom i sa jednim brojem drugih zemalja",...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.