Univerzitetska baklja obasjala Srbiju

Izvor: Blic, Beta, 02.Jul.2009, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Univerzitetska baklja obasjala Srbiju

Univerzitetska baklja gori. Praznik svetskog studentskog sporta može da počne. Svečanim defileom i nošenjem zastava 144 zemlje na spektakularnoj svečanosti u „Areni" otvorena je 25. letnja Univerzijada. Ceremoniji svečanog otvaranja Igara prisustvovao je skoro ceo državni vrh Srbije, predvođen predsednikom Borisom Tadićem.



Spektakl za pamćenje u „Areni"

Tema programa u „Areni" bila je kosmos, a svim učesnicima najvećeg sportskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << događaja u Srbiji prikazivane su slike zemlje i sportista.

Čestitajući Beogradu na dobroj organizaciji. Džordž Kilijan, predsednik FISU, je rekao:

- Ne ostavljajte Beograd a da ne nađete bar jednog prijatelja za čitav život. Uveravam vas da će vam iskustva stečena na Univerzijadi trajati čitavog života.

Premijer Srbije Mirko Cvetković je zvanično otvorio Univerzijadu, poželevši svim učesnicima uspešna takmičenja.

- Neka sportski duh vodi ka uspehu. Uveren sam da će Beograd biti uspešan domaćin jednog od najznačajnijih svetskih sportskih takmičenja- rekao je Cvetković.

Sprint: Božidar Đelić (levo), predsednik Organizacionog komiteta Univerzijade, i Veselin Jevrosimović, predsednik Atletskog saveza Srbije, na novoj stazi na stadionu Crvene zvezde | Nosioci baklje na Brankovom mostu

Predsednik Organizacionog odbora Univerzijade Božidar Đelić poručio je studentima i sportistima sveta da im Univerzijada u Beogradu ostane upamćena ne samo po velikim rezultatima već i po prijateljstvima koje će steći za ceo život.

- Dobrodošli u Srbiju koja je danas centar sveta, a Beograd je prestonica mladosti- naglasio je Đelić.

Univerzitetski plamen je u „Beogradsku arenu" uneo student Mirko Đorđević, a uz pomoć Teslinog transformatora, jačine 1,5 milion volti, na potpuno jedinstven i do sada neviđen način, baklju je zapalio odbojkaš Borislav Petrović. U ime svih sportista zakletvu je položila odbojkašica Ivana Đerisilo, a u ime svih sudija Ivanka Ratković, vaterpolo sudija. Pred kraj svečanosti usledilo je iznenađenje večeri. Na scenu je izašao jedan od najboljih fudbalera Evrope i sveta, reprezentativac Srbije Nemanja Vidić u društvu male Ane. Zvezda Mančester junajteda rekao je kako je život te devojčice spašen zahvaljujući nauci. Ana je otrčala sa kraja na drugi kraj centralnog terena i upalila svetla u „Beogradskoj areni" što je bio znak da je Univerzijada zvanično otvorena.

Nemanja Vidić i mala Ana

Zahvalnost Portugalaca | Poruka Tajlanđana

Univerzitetski plamen je u „Beogradsku arenu" uneo student Mirko Đorđević, a uz pomoć Teslinog transformatora, jačine 1,5 milion volti, na potpuno jedinstven i do sada neviđen način, baklju je zapalio odbojkaš Borislav Petrović. U ime svih sportista zakletvu je položila odbojkašica Ivana Đerisilo, a u ime svih sudija Ivanka Ratković, vaterpolo sudija.

Pred kraj svečanosti usledilo je iznenađenje večeri. Na scenu je izašao jedan od najboljih fudbalera Evrope i sveta, reprezentativac Srbije Nemanja Vidić u društvu male Ane. Zvezda Mančester junajteda rekao je kako je život te devojčice spašen zahvaljujući nauci. Ana je otrčala sa kraja na drugi kraj centralnog terena i upalila svetla u „Beogradskoj areni" što je bio znak da je Univerzijada zvanično otvorena.

Inače, otvaranju je prethodio defile sportista od Univerzitetskog sela „Belvil” do „Beogradske arene”. Mnogobrojni Beograđani pozdravili su kolonu učesnika Univerzijade, koja će tokom narednih 12 dana biti održana u glavnom i okolnim gradovima Srbije i na kojoj će nastupiti oko 8.500 sportista iz 144 zemlje.

Aplauzima i uzvicima „Srbija, Srbija" posmatrači su pozdravili domaće reprezentativce koji su krenuli na kraju defilea od hotela „Holidej In" do Beogradske arene.

Takmičare iz Srbije predvodila je kapiten ženske odbojkaške reprezentacije Jelena Nikolić.

VATERPOLO

Kanađanke potopile naše studentkinje


Ženska studentska reprezentacija Srbije u vaterpolu doživela je poraz na startu. U prvom kolu grupe A, naše devojke izgubile su od Kanade sa 3:9 (0:1, 0:3, 1:2, 2:3). Naše vaterpolistkinje sutra igraju protiv Ruskunja.

KOŠARKA

Poraz od Britanki


Ženska studentska reprezentacija porazom je startovala na košarkaškom turniru, a bolje od selekcije Srbije bila je Velika Britanija, slavivši sa 76:67. Večeras će se izabranice selektora Slađana Ivića sastati sa Francuskom.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Otvorene su Univerzitetske igre

Izvor: RTS, 01.Jul.2009, 22:42

Svečanom, veličanstvenom ceremonijom otvaranja u beogradskoj Areni i zvanično su počele 25. letnje Univerzitetske igre. Spektakularnoj ceremoniji prisustvovalo je više od 7.000 takmičara iz 144 zemlje sveta. ..Ceremoniji otvaranja Univerzijade prisustvovali su predsednik Srbije Boris Tadić, premijer...

Nastavak na RTS...

Otvorena letnja Univerzijada u Beogradu

Izvor: RTS, 02.Jul.2009

Svečanom, veličanstvenom ceremonijom otvaranja u beogradskoj Areni i zvanično su počele 25. letnje Univerzitetske igre. Spektakularnoj ceremoniji prisustvovalo je više od 7.000 takmičara iz 144 zemlje sveta. ..Ceremoniji otvaranja Univerzijade prisustvovali su predsednik Srbije Boris Tadić, premijer...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.