Izvor: MozzartSport.com, 29.Nov.2020, 21:15

Umro je Papa Buba Diop, strelac onog gola koji je šokirao ceo svet

Odlazak jednog od heroja Mundijala 2002. godine

Ne znamo koje su tada bile kvote, ali po nekom sećanju su Francuzi i Argentinci bili apsolutni favoriti da trijumfuju na Mundijalu u Japanu i Južnoj koreji 2002. godine. U Skolarijev Brazil sa Ronaldom, Ronaldinjom, Rivaldom koji je na kraju osvojio titulu, skoro niko nije verovao...

Očekivalo se da o tituli odluče aktuelni šampion Francuska sa Zidanom, Anrijem, Vijerom, Trezegeom, >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << Piresom, Makeleleom, Tiramom, Lizarazuom... i Bijelsina Argentina sa Batistutom, Krespom, Zanetijem, Simeoneom, Lopezom, Veronom, Ortegom, Samjuelom, Ajalom, Kilijem, Sorinom, Aimarom... Jednostavno, bili su premoćni u tom trenutku.

Ali bio je to jedan od najčudnijih Mundijala u istoriji. Oba velika favorita su ispala već u grupi!

Mundijal senzacija je najavljen već prvim golom. Debitant Senegal je trebalo da bude topovsko meso za svoje nekadašnje kolonijalne gospodare iz Francuske čiji tim je bio pun igrača senegalskog porekla. Iako je Zidan bio povređen, očekivalo se da Anri i drugari lagano rutiniraju ekipu sastavljenu od gomile anonimusa od kojih je jedino iole zvučno ime bio bio „desetka“ Kalilu Fadiga koji je nekoliko dana pre toga napravio skandal krađom narukvice u tržnom centru. Po tom incidentu se uoči Mundijala čulo za Senegalce. Čak 21 od tadašnja 23 reprezentativca Senegala je u tom trenutku igralo u francuskim klubovima i nisu bili neke bitne face tamo. Trenirao ih je malo poznati Francuz Bruno Metsu. Galski petlovi su bili uvereni u lagana tri boda na otvaranju. Ali...

Pojavila se šatirana munja po imenu El Hađi Dijuf koja je počela da stavlja na muke Francuze. Poput vetra je u 30. minutu prošao pored Lebefa, obrukao ga i poslao loptu na peterac gde je pored gomile Francuza najbrži bio korpulentna momčina Papa Buba Diop. Obojica su tada igrali za Lans ali nisu bili preterano poznati...

Gol Pape Bube Diopa je bio prvi na Mundijalu 2002. I jedini na meču sa Francuskom koji je najavio brodolom tadašnjih svetskih i evropskih prvaka. Nisu pobedili nikoga u grupi i ispali su.

A planeta je počela da upoznaje Senegalce. Ljubitelji fudbala će tog leta zavoleti nezaustavljivog Dijufa, brzonogog Anrija Kamaru, majstora Fadigu, ’životinju’ Ferdinanda Kolija, kapitenčinu Alijua Sisea, radilicu Salifa Dijaoa i naravno Papu Bubu Diopa. Ima nešto i u tom njegovom imenu i prezimenu kada se brzo izgovorie Teško ga ja zaboraviti...

Buba Diop je dao još dva gola u ludom remiju protiv Urugvaja, Senegal je prošao grupu, izbacio Švedsku u osmini finala posle produžetaka, a potom nesrećno ispao od Turaka golom Umita Davale. Malo je nedostajalo da budu prva afrička selekcija u polufinalu svetskih prvenstava. Iako se o Afrikancima na Mundijalima najčešće gleda kroz prizmu Kamerunaca i Nigerijaca, taj Senegal iz 2002. godine je bio najbliži. I bio je nezaboravan.

Posle tog Mundijala, svet je znao za Senegalce. Dijuf i Dijao su u paketu prešli u Liverpul, Sise i Koli pojačali premijerligaša Birmingem, Fadiga će kasnije preć u Inter, a Papa Buba Diop u Fulam, tada stabilnog premijerligaša.

Tri i po godine je Buba Diop bio standardan u Fulamu, pa još dve i po u još jednom zaboravljenom premijerligašu, Portsmutu. Odigrao je 129 mečeva u Premijer ligi i dao osam golova. Ali će ga ceo pamtiti po onom koji je dao Francuzima.

Taj gol će ostati urezan u pamćenje i gomili senegalske dece koja će poludeti za fudbalom. Senegal je do te 2002. bio potpuno nebitan na fudbalskoj mapi Afrike i sveta. Posle tog gola se sve promenilo. Danas Senegal ima Mendija u Čelsiju, Manea u Liverpulu, Kulibalija u Napoliju... Svi su imali po desetak godina kada je Papa Buba Diop srušio moćnu Francusku i poslao poruku deci u Senegalu da se vredi baviti fudbalom.

Danas je stigla tužna vest da je Papa Buba Diop preminuo u 42. godini posle duge i teške bolesti. Pamtiće ga. Makar u njegovom Senegalu.

Tagovi:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.