Udruženja i NVO traže da se produži rok za izmene Ustava

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Sep.2017, 17:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udruženja i NVO traže da se produži rok za izmene Ustava

Pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović pozvao je danas sve organizacije civilnog društva da uzmu aktivno učešće u tekućoj debati povodom izmena Ustava i napomenuo da će već sutra biti održan okrugli sto tim povodom, kao i još četiri javne debate tokom jeseni.

Više strukovnih udruženja i nevladinih organizacija iz oblasti prava i pravosuđa pozvalo je danas Vladu Srbije i Ministarstvo pravde da produže rok za izmene Ustava, da javnu raspravu o toj temi otvori za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sva udruženja, institucije i građane van udruženja i da objave Nacrt promena Ustava, o kojima bi moglo da se diskutuje.

Pomoćnik ministra je istakao da Ministarstvo pravde ne razume pritiske da se ishitreno izlazi sa tekstom izmena Ustava pre nego što se svima pruži šansa da daju svoje predloge.

Podsećajući da je Ministarstvo pravde pokrenulo široku javnu raspravu za analizu ustavnog okvira i da su organizacije civilnog društva još od maja imale priliku da svoje predloge izmena Ustava dostave u pismenoj formi i da ih na okruglom stolu krajem jula predstave i objasne, Backović je napomenuo da nije jasno šta neke od njih misle "kada kažu da je onemogućena debata", naročito jer će već sutra biti u prilici da objasne svoje stavove na okruglom stolu.

"Naravno, organizacijama civilnog društva uvek ostaje mogućnost da organizuju okrugle stolove posvećene temama za koje misle da su važne i da o tome obaveste Ministarstvo pravde", naveo je Backović.

On je dodao da Ministarstvo pravde poziva organizacije civilnog društva da uzmu aktivno učešće u debati koja je u toku i da u raspravi, javno iznesu svoje stavove o svakoj relevantnoj temi i da objasne kako su ti predlozi u vezi sa EU standardima i rešenjima koje imaju druge članice EU", naveo je Backović.

Naglasio je da će Nacrt izmena Ustava biti rezultat podnetih predloga svih interesnih organizacija, institucija, civilnog sektora i drugih, odnosno njihovih sugestija sa javne rasprave.

"Taj tekst će biti poslat Venecijanskoj komisiji, bez čijeg pozitivnog mišljenja se neće ići u dalju proceduru", ukazao je pomoćnik ministra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.