UKLJUČITI STRUČNU JAVNOST I GRAĐANE Udruženja građana pozivaju da se rok PROMENU USTAVA produži

Izvor: Blic, 06.Sep.2017, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"UKLJUČITI STRUČNU JAVNOST I GRAĐANE" Udruženja građana pozivaju da se rok PROMENU USTAVA produži

Društvo sudija Srbije, Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, Centar za pravosudna istraživanja, Beogradski centar za ljudska prava i Komitet pravnika za ljudska prava, u susret javnoj raspravi o izmenama Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe, pozvali su danas Vladu Srbije i Ministarstvo pravde da produže previđeni rok za promenu Ustava.

Kako navode u saopštenju, ova Udruženja građana izražavaju "zabrinutost zbog načina na koji se odvija uključivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stručne i šire javnosti u postupak promene Ustava".

- Smatramo da je potrebno da predstavnici Vlade i Ministarstva pravde bez odlaganja otvore javnu raspravu o promenama Ustava, u koje će uključiti ne samo odabrana udruženja građana (koja su dostavljala svoje pisane sugestije o promeni Ustava), već i druga udruženja, institucije, pojedince i najvažnije – građane. Pozivamo Ministarstvo pravde da objavi nacrt promena Ustava, o kome bi bilo moguće raspravljati - navode oni u saopštenju.

Kako objašnjavaju, Akcionim planom za Poglavlje 23 je predviđena promena Ustava do kraja 2017. godine.

- Ministarstvo pravde je najavilo da će se ove izmene pre svega odnositi na ustavni položaj pravosuđa. Dosadašnje aktivnosti Ministarstva pravde bile su usmerene na prikupljanje stavova udruženja građana o potrebnim promenama Ustava, dok su građani van udruženja u potpunosti isključeni iz ovih konsultacija. Ovakav pristup ukazuje na to da će odluke o predlogu za promenu Ustava biti donete u uskom krugu zvaničnika Vlade, kao i da postoji namera da održane i planirane konsultacije budu predstavljene kao javna rasprava – što one nisu ni po obimu, ni po sadržaju - navode oni.

U njihovom saopštenju stoji i da je Ministarstvo pravde najavilo konsultacije o temama koje nisu ustavna materija i nije jasno zašto se u ovom trenutku one stavljaju u središte razgovora o promeni Ustava, dok je u drugi plan stavljena tema nezavisnosti pravosuđa i političkog uticaja na nosioce pravosudnih funkcija.

- Zbog svega navedenog, pozivamo Vladu i Ministarstvo pravde da produže previđeni rok za promenu Ustava i da ovu temu hitno vrate u okvire koji su primereni njenoj važnosti za sve članove zajednice - zaključuju oni.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

NVO: U javnu raspravu o promeni Ustava uključiti građane

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Sep.2017

Udruženja građana koja imaju iskustvo u oblasti prava i pravosuđa izrazila su danas zabrinutost zbog načina na koji se stručna i šira javnost uključuje u postupak promene Ustava u delu koji odnosi na pravosuđe i pozvala su Vladu i Ministarstvo pravde da produže previđeni rok za promenu Ustava...Društvo...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.