Uđeš na Banetu, izađeš na Vidiću

Izvor: B92, 03.Okt.2013, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uđeš na Banetu, izađeš na Vidiću

Fudbalski savez Engleske (FA) izdao je ograničeno izdanje mape londonskog metroa na kojoj su stanice u tom gradu dobile imena legendarnih fudbalera i trenera.

FA i londonska podzemna železnica su na taj način obeležile 150. godišnjicu dve organizacije.

'Vembli park' je tako preimenovan u stanicu Alfa Remzija, dok je 'Lejtonstoun' poneo ime jednog od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najpoznatijih ljudi rođenih u tom mestu - Dejvida Bekama.

'Arsenal' je poneo ime aktuelnog reprezentativca Engleske Džeka Vilšera, dok je 'Apton park' nazvan po kapitenu nacionalnog tima koji je osvojio Svetsko prvenstva 1966. godine Bobiju Muru.

Svaka od 14 linija metroa ima posebno značenje. 'Doklands lajt relvej' (The Docklands Light Railway) imena svojihstanica veže za predratne fudbalere poput Edija Hapguda i Diksija Dina duž svoje trase, dok 'Viktorija lajn' (Victoria line) sadrži imena fudbalerki.

Ambasador 150. godišnjice FA je nekadašnji fudbaler Liverpula i Real Madrida Majkl Oven.

"Mislim da je ovo odličan način da se proslavi 150. godišnjica londonskog metroa i FA", rekao je Oven britanskim medijima.

'Metropolitan linija' (Metropolitan line) predstavlja najbolje trenere i menadžere engleskog fudbala, pa tako 'Vembli park' nosi ime Alfa Remzija, a stanice su nazvane i po Aleksu Fergusonu, Roju Hodžsonu, Gremu Tejloru i drugima.

Pored legendi engleskog fudbala, linija 'Sirkl' (Circle) bazirana je na zvezde svetskih prvenstava, pa se tu nalaze stanice nazvane po Peleu i Dijegu Maradoni.

Stanica 'Overgraund' je rezervisana za strance koji su obeležili engleski fudbal poput Didijea Drogbe, Robina Van Persija, Osvalda Ardilesa...

Generalni sekretar FA Aleks Horn rekao je da su tokom poslednjih 150 godina, milioni fudbalskih navijača putovali na i sa utakmica londonskim metroom.

"Pošto mapa sadrži toliko velikana ovog sporta, sigurno je da će to stvoriti veliku debatu među navijačima", rekao je Horn.

Prema njegovim rečima, izrada takve posebne karte metroa je odličan način da se obeleži godišnjica dve institucije.

Mapa londonskog metroa, koju je napravio Hare Bek 1933. godine, smatra se jednom od najuspešnijih delova vizuelnog dizajna u istoriji.

Ovo nije prvi put da stanice dobijaju imena po poznatim sportistima, tokom Olimpijskih igara u Londonu stajališta u metrou nosila su naziv osvajača zlatnih medalja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uđeš na Banetu, izađeš na Vidiću

Izvor: B92, 03.Okt.2013

Fudbalska ascoijacija Engleske izdala je ograničeno izdanje mape londonskog metroa na kojoj su stanice u tom gradu dobile imena legendarnih fudbalera i trenera...FA i Londonska podzemna železnica su na taj način obeležile 150. godišnjice obe organizacije...Među odabranima našli su se i naši reprezentativci...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.