Boston u finalu Istoka: Tejtum ubacio 51p i oborio rekord majstorica, MVP Embid 5/18

Izvor: B92, 14.Maj.2023, 20:32

Boston u finalu Istoka: Tejtum ubacio 51p i oborio rekord "majstorica", MVP Embid 5/18

Košarkaši Bostona plasirali su se u finale Istočne konferencije.

Seltiksi su u odlučujućem, sedmom meču savladali Filadelfiju rezultatom 112:88.

Time je nastavljeno prokletstvo trenera Seventisiksersa Doka Riversa kojem je ovo bio 10 poraz u "majstoricama“, parametar po kom je i pre ovog susreta bio najgori u istoriji lige.

Do pobede je domaći tim predvodio fenomenalni Džejson Tejtum i to posle šeste utakmice u kojoj je šutirao katastrofalnih 5/21.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Ne da se iskupio, nego je oborio rekord NBA lige kada je broj poena u sedmim utakmicama u pitanju. Za nepunih 42 minuta na parketu je postigao 51 poen (17/28 iz igre, 6/10 za tri) i tako oborio rekord Stefa Karija koji je postigao 50 protiv Sakramento Kingsa,

Imao je i 13 skokova i tako postao tek četvrti igrač u istoriji Seltiksa sa partijom 40/10. Pre njega su to uradili Lari Bird, Džon Haviliček i Pol Pirs, ali je Tejtum jedini uz to uspeo da ubaci i najmanje pet trojki. I da, nije imao niti jednu izgubljenu loptu.

Logično, pre onog Karijevog je oborio rekord Seltiksa po broju poena u sedmim utakmicama, ali ne i u plej-ofu generalno. Iz igre je izašao na više od tri minuta do kraja pozdrvaljen ovacijama u "TD Gardenu" i tako omogućio da na snazi ostanu 54 poena Havličeka.

Tejtumu je najveću podršku pružio Džejlen Braun sa 25 poena i šest skokova, dok je dvocifren bio još samo Malkolm Brogdon sa 12 poena.

Kod Filadelfije je najefikasniji bio Tobajas Heri sa 19, dok je Tajris Maksi dodao 17. Katastrofalno šutersko veče je imao Džoel Embid (5/18) koji je meč završio sa 15 poena i osam skokova, a ništa bolji nije bio ni Džejms Harden sa 3/11 šuta iz igre,

Na to su Siksersi imali identičan odgovor. Još jednom smo svedočili seriji od osam poena, samo ovog puta sa druge strane. Krunisao ju je Pi-Džej Taker koji je "sipao“ trojke iz ugla, nešto što nije bio slučaj u trećem meču.

Utakmica je ubrzo ušla u rezultatsku "klackalicu“, sve dok se nije probudio Džoel Embid koji je do tada bio neprimetan. Centar File je u finišu prve deonice upisao pet poena koji su njegovoj ekipi doneli do tada najveću prednost na meču.

U prvom kvartalu beležimo i ispisivanje novih stranica NBA istorije, kada je Džejms Harden stigao do 11. mesta večne liste plej-ofa po broju asistencija, prestigavši Denisa Džonsona (sledeći je Majkl Džordan).

Početak druge deonice, možda čak i čitav taj deo meča, obeležila je nesigurnost sudija koji su očigledno bili poljuljani nepovoljnim izveštajem sa šestog meča. Igrači su to znali da iskoriste, kao na primer Nieng koji je sedeo na klupi kada je povukao Brauna u nameri da ga zaustavi u tranziciji nazad.

Na terenu je Filadelfija ponovo stigla do +9 pri rezultatu 26:35, ali u tim trenucima kreće nalet Bostona koji je započeo upravo Braun. Tek što je skinuo zaštitnu masku, Džejlen je dobio udarac u lice zbog kojeg je prokrvario.

Kao da je to iznerviralo Brauna koji je inicirao seriju 9:0 ekipe iz Masačusetsa kojom se najpre rezultatski vratila u meč, a potom i povela. Za potonje je bio zaslužan Džejson Tejtum i poluvreme završio sa 25 poena uz trojku koja je odvela Seltikse na pauzu sa prednošću (55:52).

Na drugoj strani su katastrofalno šutirali Embid (4/12) i Harden (2/8) i bili „najzaslužniji“ za ispuštenu prednost. Trend koji će se nastaviti i u drugom poluvremenu.

Furiozan finiš prvog poluvremena je bio samo uvod u ono što ćemo videti od Tejtuma u trećem kvartalu, a videli smo razbijanje protivnika i prednost od čak 28 poena kojoj je kumovala serija Bostona 25:3. Tu je stavljena tačka na pitanje ko će u finale konferencije.

Menjao je Dok Rivers čuvare, postavku u odbrani, ali nije bilo rešenja te je polsednjih 12 minuta bilo čisto protoklorano u kojoj je, pored rekorda oborenih od strane Tejtuma, zabeležena najveća prednost Bostona na meču od 30 poena.

Seltiksi će se za veliko finale boriti protiv ekipe Majami Hita koja je savladala Njujork Nikse 4:2 u drugoj polufinalnoj seriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zvezda povela u seriji protiv Budućnosti

Izvor: Danas, 14.Maj.2023

Crvena zvezda je slavila u prvom meču polufinala plej-ofa ABA lige protiv Budućnosti - 93:55 (30:16, 21:17, 22:10, 20:12) i na taj način došla na prag ulaska u novo finale regionalne lige.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.